Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10

Dato: 23.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det spekuleres på å anlegge en jernbane ut til det gamle flyplassområdet på Fornebu. Kostnadene ved en bybane er de samme som for jernbane, mens en kombinasjonsløsning øker prisen med 500 mill. kroner uten at passasjergrunnlaget er til stede. Da flyplassen var i drift, ble tog til Fornebu ikke funnet regningssvarende.

Med de problemer med jernbanen som det har vært i den siste tiden, og alle uløste oppgaver innen sikkerhet, synes da statsråden at det er fornuftig å starte opp et helt nytt jernbaneprosjekt?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er i henhold til plan- og bygningsloven fastlagt at det skal gjennomføres en konsekvensutredning for banebetjening av Fornebu. Utredningen ligger nå ute til høring og offentlig ettersyn, med uttalelsesfrist 17. mars 2000. Konsekvensutredningen inneholder i alt tre hovedalternativer. Dette er buss, bybane og en jernbaneløsning i form av et såkalt buttspor fra Lysaker stasjon. Endestasjon kan bli ved det nye Telenor, alternativt lenger ute på Fornebu-landet. Det er også vurdert en kombinasjonsløsning der trikk også kan anvende jernbanetraséen.

Investeringskostnadene for bybanen er beregnet til 1 030 mill. kr, mens kostnadene for jernbaneløsningen er fra 660 til 1 380 mill. kr, avhengig av lengden på sporet og krav til tekniske løsninger. Tilleggskostnadene for en eventuell kombinasjonsløsning er fra ca. 300-550 mill. kr, avhengig av jernbaneløsning og tilkobling for trikken i Skøyen-området.

En utbygging for Fornebu med 15 000-20 000 arbeidsplasser og 5 000-6 000 boliger er beregnet å utvikle betydelig mer trafikk sammenlignet med hva en hadde før flyplassen ble nedlagt.

Tiltakshaverne, Statens vegvesen Akershus og Jernbaneverket Region Øst, har i sine foreløpige anbefalinger foreslått en jernbaneløsning på grunnlag av kapasitetsbehov, kostnader og lønnsomhet i prosjektet.

Samferdselsdepartementet, som er tillagt ansvaret som godkjennende myndighet for konsekvensutredningen, vil avvente høringen og den endelige anbefaling fra tiltakshaverne før det tar stilling til valg av transportløsning for Fornebu.

Regjeringen vil legge fram Nasjonal transportplan for Stortinget før påske. Der vil det bli foretatt en gjennomgang av og forslag til prioritering av bl.a. fremtidige jernbaneprosjekter.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg ser med spenning fram til konsekvensutredningen, med uttalelsesfrist 17. mars, og de konklusjoner som vil bli gitt.

Jeg vil minne statsråden om at nye jernbanestrekninger i milliardklassen står nå i kø. Man har f.eks. Ringeriksbanen til 6-8 milliarder kr og dobbeltspor på enkelte strekninger, man har også planer om å forbedre strekningen Trondheim–Steinkjer med en kostnad på 3-4 milliarder kr, og tunnel gjennom Gjevingåsen, for å nevne noe. Samtidig vet vi at det trengs mange penger til å sikre planoverganger og montere ATS på enkelte strekninger.

Vil ikke statsråden være enig i at nå må planer om å bygge nye strekninger skrinlegges, til forbedringer og sikkerheten på dem vi allerede har, er brakt i orden?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er fristet til å si her som i mange sammenhenger: Dette ligger i Stortingets hender. Det som skjer her i salen etter at komiteen har avgitt innstilling om IT Fornebu, vil ha store konsekvenser for den videre fremdrift i samferdselsprosjektene rundt Fornebu, ikke minst på kollektivsiden. Jeg har vært veldig opptatt av og er overrasket over at det ikke har stått mer sentralt i debatten hvilke kollektivløsninger man tenker seg for det store antall mennesker som skal bo og arbeide i området, og som skal transporteres fram og tilbake daglig. Hvis vi ikke greier å få til en god kollektivløsning mer eller mindre fra starten av, vil vi oppleve kø og konflikter, og igjen store og viktige spørsmål i denne salen om hvordan dette skal løses. Dette har departementet og Regjeringen prøvd å komme i forkjøpet ved å få i stand en konsekvensutredning, men til sist vil det være midlene og vedtakene som tas her i salen om hvilken løsning som skal velges, som vil være avgjørende for hvilken løsning vi vil konkludere med. Men jeg forutsetter at det vil måtte være en god kollektivløsning fremfor enkeltløsninger tilpasset biltrafikantene.