Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Kirkerådet i Den norske kirke har vedtatt å gi økonomisk støtte til Kristent Forum for Hjelp blant Homofile. KFHH mener at homofili er en sykdom som kan helbredes. Kirkerådet har dermed gjort situasjonen for lesbiske og homofile vanskeligere enn den allerede er.

Mener statsråden det er akseptabelt å gi av Kirkens felles midler til en gruppe som legitimerer åndelig overgrep mot lesbiske og homofile?»

Statsråd Jon Lilletun: Kyrkjerådet er for inneverande år gjeve høve til å disponere 18,5 mill. kr av avkastinga frå Opplysningsvesenets fond. Midlane skal nyttast til ulike kyrkjelege formål. Under behandlinga av statsbudsjettet for 2000 trekte kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen fram Åpen Kirkegruppe som særleg støtteverdig. Etter det eg har fått opplyst, har denne organisasjonen fått eit tilskott til si verksemd på 110 000 kr. Samstundes er søknad frå Kristent Forum for Hjelp blant Homofile imøtekomen med 40 000 kr.

Når det gjeld fordelinga av desse tilskottsmidlane, ber eg om forståing for at vi ikkje har ei ordning som inneber at statsråden kan instruere Kyrkjerådet om å avslå eller innvilge einskilde søknader. Statsråden kan ikkje og vil ikkje etter eige skjønn oppheve vedtak i rådet.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for svaret, selv om han ikke svarte på spørsmålet mitt. Jeg spurte ikke om han ville oppheve vedtaket, jeg spurte om hvordan han så på dette. Jeg ville ha hans vurdering.

Jeg vil også vise til hva Kirkerådets direktør, Erling J. Pettersen, har uttalt. Han sier at å støtte KFHH vil være et signal om at Kirken setter bremsene på i dialogen om homofili. Det samme sier også Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile, som tar sterkt avstand fra dette.

Da vil jeg prøve igjen: Hvordan ser statsråden på dette? Mener statsråden at forsøk på å endre menneskers homofile orientering er i tråd med våre verdier om aksept og likebehandling av minoriteter? Hvordan ser han på denne støtten? Vil den ha negative virkninger på den dialogen som Kirken skal være inne i?

Statsråd Jon Lilletun: Det eg gjorde i mitt fyrste svar, var å klargjere kva slags status Kyrkjerådet har i forhold til forvaltninga av dei midlane som vert overførde frå Opplysningsvesenets fond, og at det er ei delegering som er endeleg.

Når det gjeld spørsmålet frå representanten Dørum om kva eg meiner om denne organisasjonen, er det ikkje slik at statsråden vurderer kvart enkelt tiltak som Kyrkjerådet gjev midlar til, og vurderer om det er fornuftig eller ikkje fornuftig. Eg registrerer at dei har følgt opp det Stortinget ynskte om å styrkje dialogen ved å gje støtte til Åpen Kirkegruppe, og eg synest det er bra at dei har teke på alvor det som kom frå Stortinget i så måte. Så har dei òg valt å gje støtte til ei gruppe til. Det tek eg til etterretning.