Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Leif Lund til kommunal- og regionalministeren, vil bli svara på av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren som rette vedkomande.

Leif Lund (A): Jeg vil stille et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Det er 13 300 ansatte i det kommunale brann- og feiervesen, hvorav 3 200 er heltidsansatte.

Er det bare de heltidsansatte i kommunene som får tilbud om videreutdanning ved Norges Brannskole?»

Statsråd Jon Lilletun: Det tilbys i dag ingen organisert og felles fastsatt opplæring for deltidsbrannpersonell. Utdanning av deltidsbrannpersonell er regulert i forskrift om krav til faglige kvalifikasjoner for personell i brannvesenet, fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet i juli 1977. Denne stiller kun krav om at deltidsbrannpersonell det første året skal ha gjennomgått en grunnopplæring i eget eller annet brannvesen. Norges Brannskole tilbyr imidlertid et frivillig brevkurs samt et praktisk fem dagers kurs som er ment å være en praktisk avsluttende opplæring for deltidspersonell etter at brevkurset er fullført.

Det er på det rene at denne opplæringen ikke er god nok. Det ble derfor i 1996 nedsatt en arbeidsgruppe bestående av mitt departementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Norges Brannskole for å kartlegge opplæringsbehovet og fremlegge løsningsalternativ.

Arbeidsgruppen har foreslått en opplæringsmodell bygd opp av moduler. Opplæringen består for en stor grad av selvstudium, kveldsundervisning, lørdagssamlinger og en avsluttende ukessamling. Dette innebærer at opplæringen vil skje lokalt og spredt utover hele landet. Det foreslås imidlertid at Norges Brannskole i Tjeldsund skal være et sentralt koordinerende ledd og ha ansvaret for utvikling av læremidler.

Norges Brannskole har startet opp arbeidet med utarbeiding av læreplaner og koordinering/utvikling av læremidler som skal benyttes i opplæringen av deltidspersonell. Læremidler som brukes til utdanning av heltidspersonell, vil så langt mulig også brukes av deltidspersonell. Deltidsbrannpersonellet vil kunne begynne med første del av opplæringen, selvstudiet, høsten 2000, når undervisningsmateriellet foreligger.

Det er en krevende og omfattende reform å skulle utdanne mer enn 10 000 deltidsbrannfolk. Foruten å utvikle læremidler skal Norges Brannskole også utdanne kursinstruktører med ansvar for opplæringen lokalt. Utdanningen av deltidsbrannpersonell må derfor tas trinnvis og over noen tid. Dette innebærer at brevkurs kan igangsettes i 2000, og dermed er en i gang med å gi tilbud om utdanning også for deltidsansatte i brannvesenet.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er litt overrasket, for dette er nesten identisk med det svaret som kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad gav Torbjørn Andersen fra Fremskrittspartiet på et tilsvarende spørsmål – da skulle disse planene være ferdige i 1999. Nå sier statsråden at planene vil komme i gang høsten 2000. Så mitt spørsmål til statsråden blir: Når skal dette komme i gang, og når skal vi gi en brukbar opplæring til brannfolk i Norge, faktisk et av de landene det brenner mest i? Det går ikke lenger an bare å ramse opp bl.a. denne forskriften fra 1977 – vi har passert det årtusenet. Noe må gjøres, og jeg vil gjerne høre om statsråden har noe mer å si når det gjelder fremdrift enn bare å komme med det samme som det som ble sagt av Queseth Haarstad, og at det som skulle skje i 1999, nå skal skje høsten 2000.

Statsråd Jon Lilletun: Dersom eg var representanten Lund, ville eg nok kanskje dempe volumet lite grann, for eg kan då vise til at i nysalderinga hausten 1999 gjorde Regjeringa framlegg om den fyrste løyvinga når det gjeld utdanning av deltidsbrannmenn. Det kom av at ein hadde fått ledige midlar fordi ein hadde selt M/S «Sjøvegen», og då føreslo Regjeringa at desse midlane kunne setjast inn til det formålet.

Komiteen sitt fleirtal, representantane frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet, Høgre og Sosialistisk Venstreparti, gjekk mot løyvinga og valde å bruke pengane til andre formål. Regjeringspartia stod fast på at ein skulle bruke den til det som var føreslått frå Regjeringa. Difor vil eg seie at vi faktisk allereie har gjort noko. Eg skal vere konkret på når utdanninga kjem i gang: Første del av denne utdanninga kjem altså i gang frå hausten år 2000.

Presidenten: Vi går no til spørsmål 4.