Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 36

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Ifølge oppslag i Nordlys 9. februar 2000 planlegger fiskeriministeren å lokalisere det nye sekretariatet for verdiskaping innenfor fiskeriene til Oslo.

Mener statsråden at dette er i tråd med Regjeringens målsetting om utflytting av statlige funksjoner?»

Statsråd Lars Peder Brekk: Norge er nå en av verdens største fiskeeksportører, med en samlet eksportverdi av norsk sjømat i 1999 på 30 milliarder kr. Mer enn en tredjedel av dette kommer fra oppdrettslaks, og andelen er økende.

Flere fagmiljøer har den senere tiden konstatert at den fremste muligheten for økt verdiskaping i Norge i tiårene som kommer, ligger i fiskeri og havbruk/havbeite og i utnyttelse av de marine ressurser i vid forstand. En rekke scenarier er skissert, og konklusjonen som kan trekkes, er at verdiskapingspotensialet innen marin sektor er betydelig.

Vi står imidlertid foran et krevende arbeid på en rekke felt for å realisere dette potensialet. Ikke minst må denne erkjennelsen forankres i alle berørte departementer, slik at det totale rammeverket og virkemiddelapparatet trekker i samme retning og gir grunnlag for et konkurransedyktig næringsliv.

Økt satsing på FoU er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse for å utløse verdiskapingspotensialet i fiskeri- og havbruksnæringen. Viktige problemstillinger som tilrettelegging av lov- og regelverk, markedsadgang, arealtilgang, organisering og vurdering av virkemiddelapparatet er også svært viktig for å sikre næringen det nødvendige grunnlaget for videre utvikling og vekst.

I denne forbindelse er det viktig at Fiskeridepartementet i sin organisasjon har en tilstrekkelig fokusering på det marine verdiskapingspotensialet. Jeg har derfor valgt å omdisponere ressurser i departementet og på den måten etablere en egen enhet bestående av to-tre nøkkelpersoner i departementet. Hensikten er å koordinere det daglige arbeidet i departementene på dette feltet. Sekretariatet vil være et viktig redskap i departementets arbeid med å utvikle en helhetlig politikk, og jeg vil understreke at den viktigste grunnen til å etablere dette sekretariatet er å styrke departementets kompetanse og kapasitet på langsiktig arbeid.

Jeg er av den oppfatning at dette helhetsperspektivet blir godt ivaretatt med den foreslåtte organiseringen av sekretariatet, i forhold til det øvrige løpende arbeid i departementet. For å lykkes forutsettes det betydelig medvirkning fra alle aktuelle aktører i næring, forskning og ulike forvaltningsinstanser.

Som avisen Nordlys har vært inne på, finnes det et veletablert og kompetanserikt forskningsmiljø innen marin sektor i Tromsø. Dette hersker det bred enighet om. Derfor er det viktig at dette miljøet, som andre viktige FoU-miljøer rundt omkring i Norge, blir konstruktiv bidragsyter til arbeidet for økt verdiskaping som skal foregå i Fiskeridepartementet.

Jeg vil understreke at Regjeringens politikk er å ta hele landet i bruk, og spesielt Kyst-Norge vil stå sentralt i framtiden. Jeg ser ingen motsetning mellom denne politikken og ønsket om å målrette og oppgradere Fiskeridepartementets egen innsats for å realisere verdiskapingspotensialet i marin sektor.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil takke statsråden for et svar som jeg tolker veldig positivt. Jeg er enig i at det er behov for en helhetlig politikk for å kunne utløse det store potensialet som ligger i ressursene i havet. Og vi har jo nettopp behandlet en forskningsmelding som bl.a. varsler en sterk økning i marin forskning. Jeg er også enig med statsråden når han sier at det f.eks. er behov for å vurdere virkemiddelapparatet.

Når jeg tok opp spørsmålet i spørretimen, var det med bakgrunn i en pressemelding som med brask og bram lanserte et helt nytt og eget sekretariat, som bl.a. skulle drive utredningsarbeid. Dersom det her bare er snakk om å foreta en omorganisering av arbeidet i departementet, ja, om han har valgt å ansette en to-tre mennesker, så må stasråden gjerne gjøre det, men dersom det hadde vært snakk om å bygge opp nye kompetansemiljøer og forvaltningsorganer, ville jeg forventet at statsråden også var enig i at de både kan og bør lokaliseres utenfor Oslo.

Statsråd Lars Peder Brekk: Jeg tror vi er veldig enige – heldigvis. For her er det snakk om i fellesskap å kunne utvikle en ny og stor næring og ikke minst ta i bruk kompetanse rundt omkring i landet. Den misforståelsen som var, kom selvsagt av at Nordlys ikke undersøkte saken godt nok, eller ikke ønsket å undersøke saken godt nok. Nå har vi forhåpentligvis lagt på plass den saken. Her omdisponerer jeg ressurser innad i departementet for å gjøre en bedre jobb i departementet, og den jobben må selvsagt gjøres i Oslo. Men til slutt vil jeg si at jeg er helt enig i at dersom det hadde vært snakk om et stort, nytt sekretariat og nye forvaltningsorgan, så ville Regjeringen vurdert utplassering en eller annen plass i landet.