Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Jan Simonsen (Frp): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«I Rogaland fylke satses det nå sterkt på skjellproduksjon. Kontrollen foretas av Veterinærhøgskolen i Oslo. Manglende kontrollinstanser i distriktet fører til ventetider og påfølgende produksjonsproblemer.

Vil statsråden arbeide for å gjøre det mulig å foreta effektiv kontroll med produksjonen gjennom en kontrollmulighet som er tilgjengelig innenfor Rogaland fylke, samt øke forskningsinnsatsen for å finne frem til en pålitelig kjemisk test som kan gjøre dagens dyretesting overflødig?»

Statsråd Lars Peder Brekk: Den eneste godkjente metoden for testing av marine algegifter i skjell er ved bruk av forsøksdyr – den såkalte musetesten. Slike undersøkelser utføres i dag ved Norges veterinærhøgskole.

For å øke kapasiteten for slike prøver er det bevilget penger til å etablere et avlastende tilbud for musetesting. Dette vil bli lokalisert i Trøndelag, og vil være tilgjengelig i løpet av få måneder. Kapasiteten for musetester skal da bli tilstrekkelig til å møte behovet til skjellnæringen i hele landet.

Det vil ikke være aktuelt å etablere tilsvarende tilbud for musetesting andre steder i Norge. Av etiske grunner ønsker vi å redusere antall musetester til et minimum, og gå over til kjemiske analysemetoder. Målet er å foreta det meste av algegiftkontrollen ved hjelp av kjemiske testmetoder.

Det nye tilbudet om musetesting – lokalisert til Trøndelag – vil derfor bli avviklet når behovet for musetester reduseres etter hvert som kjemisk analysemetodikk overtar. Musetester skal i framtiden kun inngå som en sikkerhetskontroll av de kjemiske metodene for bl.a. å hindre at en overser eventuelle nye algetoksiner.

De kjemiske analysemetodene som er under utvikling, viser godt samsvar med den såkalte musetesten. Metodene er operative ved Norges veterinærhøgskole i dag, men det vil ennå være nødvendig med noe utvikling og tilpassing av metodene før de kan tas i bruk av offentlige eller kommersielle laboratorier i skjelldyrkernes nærmiljø.

Hurtigtester, som dyrkerne selv kan bruke ved anlegget sitt, er også under utvikling. Disse er ennå ikke kommersielt tilgjengelige, men forventes å bli et nyttig redskap for skjelldyrkerne, og vil også bidra til en reduksjon av antall musetester.

Det norske forskningsmiljøet innen marine algegifter i skjell deltar i ekspertkomiteer i EU og arbeider for å få EU til å godkjenne bruk av kjemiske analysemetoder for kontroll av skjell. For å styrke det norske forskningsmiljøet samt få utviklet de kjemiske analysemetodene vil det bli gitt økte bevilgninger til Norges veterinærhøgskoles forskningsmiljø for marine algegifter. Regjeringen vil om nødvendig komme tilbake til det i forbindelse med revidert budsjett.

Jan Simonsen (Frp): For skjellprodusentene er den tiden som går vekk ved å foreta kontrollen, et betydelig praktisk problem, fordi man ikke kan kjøre ut varene før kontroll er foretatt. Jeg er ikke så sikker på at det løser problemet for skjelldyrkerne i Rogaland at man nå kan foreta en test i Trøndelag istedenfor i Oslo. Det er ikke gitt at det vil gå raskere. Jeg hadde derfor håpet at statsråden var villig til å foreta en større grad av desentralisering. Eksempelvis finnes det en veterinærstasjon på Høyland i Sandnes, hvor det kunne vært mulig å foreta enkelte tester med mus.

Det jeg derimot er mer fornøyd med i statsrådens svar, er at det nå satses sterkt på forskning for å bringe fram kjemiske tester. Det er viktig ikke bare av etiske grunner, men også fordi det fører til en betydelig effektivisering, og da er jeg fornøyd med at dette arbeidet blir tatt alvorlig. Hvis vi kan få løst disse problemene, ville vi nemlig i Norge kunne skape en betydelig ny vekstnæring.

Statsråd Lars Peder Brekk: Som sagt er det en overgangsordning å etablere et nytt miljø i Trøndelag i påvente av at man får etablert kjemiske testmetoder. Jeg er glad for at vi kan si oss enig i at det aller, aller viktigste i framtiden vil være at vi greier å utvikle nye metoder som også av etiske grunner er fornuftige, slik at vi slipper å bruke levende dyr i slik testing. Jeg tror at skjellnæringen vil ha et stort potensial dersom vi greier å redusere tidsperioden, som nevnes her, i forhold til markedene. Tidsperioden for testing er viktig for å komme ut i markedene til rett tid. Jeg oppfatter det iallfall slik at representanten Simonsen og fiskeriministeren i hovedtrekk er enige når det gjelder det arbeidet som nå gjøres.

Presidenten: Presidenten ser det som trygt.