Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille utenriksministeren følgende spørsmål:

«Allerede før den østerrikske regjering ble dannet, varslet den norske regjering at norsk bilateral kontakt med Østerrike skulle «fryses» på et lavt nivå. En rekke kontakter er nå brutt.

Hva skal til for at kontaktene skal gjenopptas, og er det uavhengig av den østerrikske regjerings fremtidige handlinger?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Når den norske regjeringen har valgt å innføre begrensninger i de bilaterale politiske forbindelser med Østerrike på linje med EU-landene, skyldes dette behovet for å ta avstand fra de rasistiske og nasjonalistiske strømninger som Frihetspartiet forfekter.

Tiltakene er ment som et signal til den østerrikske regjering. Det er ikke ønskelig å avskjære Østerrike som et demokratisk land fra deltakelse i det internasjonale samfunn og samarbeid av rent faglig karakter. Begrensningene gjelder derfor bare det bilaterale forhold og utelukkende kontakt på politisk nivå. Vi legger vekt på at tiltakene ikke skal berøre samarbeidet innen OSSE, der Østerrike for tiden har formannskapet.

Regjeringen har lagt vekt på at de europeiske land står samlet og i størst mulig utstrekning koordinerer sine tiltak. Fra norsk side er det derfor ikke ønskelig å fastsette et særnorsk sett med kriterier for hevelse av tiltakene. EU-landenes politikk vil derfor bli tillagt betydelig vekt ved vår egen vurdering av hvilke utviklingstrekk som kan medføre endringer i vårt forhold til Østerrike. Vi står i nær og løpende kontakt med både EU og med andre land i dette spørsmålet.

Den østerrikske regjerings politikk vil være et viktig element i vår vurdering av hvorvidt tiltakene skal videreføres. Vi har merket oss at det fra regjeringspartienes side er undertegnet en felleserklæring hvor man slutter seg til grunnleggende europeiske verdier og holdninger. Det må imidlertid også kunne forventes at Haider eller den nye partiledelsen utvetydig tar avstand fra tidligere uttalelser.

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker utenriksministeren for svaret.

Forholdet er at en rekke av disse uttalelsene fra Haider har han jo korrigert eller beklaget. Det dreier seg om uttalelser som til dels er ni år gamle. Vi har derimot i vår nærmeste landomkrets Russland, som er ansvarlig for drap og mishandling av egne borgere, det ser vi stadig på tv-skjermene. For tredje gang jager nå russerne tsjetsjenerne ut av sitt eget land. Der hører vi ingenting om isolasjon, men om mest mulig kontakt.

Hvorfor skal man praktisere denne dobbeltmoralen og dobbelstandarden?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg vil mene at de tiltakene som EU nå har truffet, og vi har sluttet oss til, nettopp er for å unngå dobbeltmoral og dobbeltstandard. Her viser EU at de tar spørsmål om verdier, holdninger og menneskerettigheter like alvorlig innad i sin egen gruppe, som det de gjør overfor søkerlandene. Jeg tror at det er et veldig viktig signal, og min forståelse er også at en del av søkerlandene nettopp har merket seg dette, og tross alt har sett på dette som positivt.

Det er riktig at Haider til tider har beklaget noen uttalelser, det har imidlertid langt fra vært utvetydig. Det har også vært gjort på ulike måter og i ulike sammenhenger, uten at det har kommet klart frem at man samlet tar avstand fra det som har vært regjeringens politikk så langt.

Uttalelsene som jeg sitter med, er så ferske som fra 1998, og slik sett er det ikke gamle, uaktuelle uttalelser det dreier seg om.

Det er også viktig å huske på at Russland ikke er medlem av EU, og kan neppe bli det i den nåværende situasjon.