Stortinget - Møte tirsdag den 28. mars 2000 kl. 10

Dato: 28.03.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 132 (1999-2000), jf. St.prp. nr. 37 (1999-2000))

Sak nr. 2

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av EUs rammeprogram om kultursamarbeid (Kultur 2000) i EØS-avtalen

Talere

Votering i sak nr. 2

Per Roar Bredvold (Frp) (ordfører for saken): Kultursamarbeidet med EU er nedfelt i EØS-avtalens protokoll 31 og trådte i kraft 1. juni 1995. Denne protokollen åpner for full deltakelse for EFTA/EØS-landene i EUs kulturprogram og andre aktiviteter på kulturområdet. Norsk deltakelse i programmet nødvendiggjør bevilgningsvedtak og Stortingets samtykke.

Kultur ble introdusert som samarbeidsområde i EU ved Maastricht-traktaten i 1992. EU har ingen felles politikk på kulturområdet, men Fellesskapet bidrar til å fremme kulturelt samarbeid mellom medlemsstatene gjennom ulike program og initiativ.

Kultur 2000-programmet omfatter hele kulturfeltet, dvs. alle kunstarter, kulturytringer og kulturvern, inklusiv kulturminnevern. Generelt åpner det nye rammeprogrammet for støtte av mer langvarig karakter, og denne støtten til hvert enkelt prosjekt vil kunne øke betydelig sammenlignet med de opprinnelige programmene.

Da norsk deltakelse vil bli finansiert over en tidsramme på fem år, må Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning innhentes, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Samtidig vil Norges deltakelse i EUs kulturprogram med basis i EØS-avtalen gi aktører i norsk kulturliv en unik mulighet til å lede og delta i kunst- og kulturprosjekter med støtte fra EUs kulturprogram. Dermed kan de delta og utvikle seg videre også sammen med andre europeiske utøvere.

Men denne avtalen koster også noe økonomisk for Norge. Som tidligere nevnt, er avtalen femårig og vil pr. år være på 6-6,5 mill. norske kroner.

Dermed vil jeg anbefale komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 2573)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av EUs rammeprogram om kultursamarbeid (Kultur 2000) i EØS-avtalen, i samsvar med St.prp. nr. 37 (1999-2000).

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.