Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Vidar Kleppe til landbruksministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av landbruksministeren.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg helt nødt til å stille landbruksministeren følgende spørsmål, som gledelig nok blir besvart av justisministeren:

«Bertin Ask vil selge sin landbrukseiendom til Jan Røyland, dette støttes enstemmig av fylkeslandbruksstyret i Vest-Agder og Mandal kommune.

Vil statsråden derfor snarest ta et initiativ til at staten frafaller sin forkjøpsrett til gnr. 99 bnr. 29 i Mandal kommune?»

Statsråd Hanne Harlem: Departementet vedtok den 28. april i år å nytte statens forkjøpsrett ved Jan Røylands erverv av gnr. 99 bnr. 29 i Mandal kommune fra Bertin Ask.

Ved avgjørelsen av saken la departementet til grunn at eiendommen har et forholdsvis beskjedent ressursgrunnlag som eget bruk betraktet, og at det vil medføre betydelige investeringer å etablere selvstendig drift på bruket igjen. Det vil derfor være lite rasjonelt og kostnadseffektivt å opprettholde eiendommen som eget bruk. Jeg viser i den sammenheng til St. prp. nr. 8 for 1992-93, Landbruk i utvikling, der behovet for et mer kostnadseffektivt landbruk blir understreket. Det samme er understreket i St. meld. nr. 19 for 1999-2000, Om norsk landbruk og matproduksjon.

Departementet la ved avgjørelsen videre vekt på at jordsøker Løyning vil kunne drive konsesjonseiendommen uten ekstra investeringer. En merket seg også at deler av og i de senere årene hele konsesjonseiendommens dyrkede jord har inngått som en del av driftsgrunnlaget på hans eiendom i 22 år, og at han ikke kan kompensere tapet av denne leiejorda med leiejord som ligger nærmere hans driftssenter.

Bosettingsmessige hensyn gjør seg ikke gjeldende i denne saken. Jeg viser til at folketallet i Mandal kommune er økende.

Departementets vedtak fremmer jordlovens og konsesjonslovens formål og er fattet i tråd med gjeldende regler for avgjørelse av forkjøpssaker. Jeg finner derfor ikke grunn til å vurdere forkjøpsspørsmålet i denne saken på nytt.

Lodve Solholm har igjen teke over presidentplassen.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg må si at jeg er ganske overrasket over svaret, også med tanke på St. meld. nr. 19 som Regjeringen har lagt fram, der det sies at det offentliges forkjøpsrett skal oppheves. Ved den lokale behandlingen som har vært i denne saken, har også representanter fra Arbeiderpartiet både i fylkeslandbruksstyre og i Mandal kommune støttet en frivillig avtale mellom to personer, en som vil selge og en som vil kjøpe, og så skal det altså overprøves av et byråkrati som ikke kjenner de lokale forhold tilstrekkelig. Det er et skuffende svar, og jeg tar til etterretning at festtalene som Arbeiderpartiet står for utad, ikke gjelder i praksis og ikke overfor den enkelte sliteren som dyrker jorden, og som vil få noe levelig ut av det.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg oppfatter det slik at det ikke var noe spørsmål, men jeg skal ta med meg de kommentarene som representanten Kleppe kom med, tilbake til landbruksministeren.

Vidar Kleppe (Frp): Nei, det var ikke noe spørsmål, det var bare en konstatering av at Regjeringen står for en helt annen politikk i praksis enn det de sier de skal gjøre, og at de ikke respekterer lokale beslutninger, enten det er i fylkeslandbruksstyret eller i Mandal kommune. Det tar jeg til etterretning, men det er trist og det er dårlig politikk når det gjelder å forvalte landbrukseiendommer. Jeg kan jo ikke gjøre noe med at departementet har tatt denne beslutningen, det må jeg ta til etterretning selv om jeg gjerne kunne tenkt meg en helt annen løsning på dette. Dette var grunnen til at jeg ikke hadde noe oppfølgingsspørsmål til statsråden, for hun var rimelig klar i sin avvisning, nemlig at statsråden ikke ville ta et initiativ til at staten skulle frafalle sin forkjøpsrett til gnr. 99 bnr. 29 i Mandal kommune.