Stortinget - Møte fredag den 19. mai 2000 kl. 10

Dato: 19.05.2000
President: Hans J. Røsjorde

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Debatt om nærings- og handelsministerens redegjørelse om Regjeringens IT-politikk
    (Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 9. mai 2000)

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Ivar Kristiansen til fiskeriministeren:
    «Oppdrett av fisk og skalldyr er underlagt et konsesjonssystem som legger begrensninger på etableringsfriheten. For å etablere ny havbruksvirksomhet er man derfor avhengig av å kjøpe konsesjon eller bli tildelt en konsesjon. Etableringsterskelen i næringen er derfor svært høy, noe som fører til at mange lokalsamfunn langs kysten går glipp av enorme næringsmuligheter. For å sette oppdrettsnæringen fullt ut i stand til å utnytte det store potensialet må de eksisterende konsesjonsordningene avvikles. Selv om det er behov for å begrense matfiskproduksjonen frem til lakseavtalen med EU går ut i 2002, kan man allerede nå avvikle konsesjonssystemet for oppdrett av smolt, marin fisk, skjell og annen anadrom fisk, og forberede en fremtidig avvikling også for matfisk.
    Vil statsråden ta initiativ til å avvikle eksisterende konsesjonsordninger innen havbruksnæringen slik at det heretter bare stilles helse-, miljø- og kompetansekrav til nyetableringer?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Terje Johansen til landbruksministeren:
    «Filefjell Reinlag A/L har søkt om konsesjon for tamreindrift i deler av kommunene Årdal, Lærdal og Vang. Arealet kiler seg inn mellom to villreinområder (Lærdal/Årdal og Vest-Jotunheimen). Norge har et særskilt internasjonalt ansvar for villreinens leveområder, og villreinens opplevelses- og rekreasjonsverdi bør settes betydelig høyere enn ren kjøttproduksjon.
    Vil statsråden vurdere generell avvisning av nye konsesjoner hvor konflikt med villrein er til stede, ta initiativ til buffersoner mellom villrein- og tamreinområder for å redusere konfliktpotensialet og i tillegg vurdere om forberedelse og saksbehandling i slike konfliktfylte saker bør underlegges andre enn reindriftsnæringens egne instanser?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.45.