Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato: 27.10.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Utredning av Ringeriksbanen viser høy kostnad og dårlig lønnsomhet, i tillegg foreligger ingen fullført fagrapport. Det er en tilfredsstillende bussforbindelse på strekningen i dag. Veitransporten utfører 87 pst. av persontransporten og 51 pst. av godstransporten. Jernbanen utfører 4 pst. av persontransporten og 8 pst. av godstransporten. Bevilgning pr. transportkilometer viser 88 øre til jernbanen og 15 øre til vei.

Vil statsråden treffe tiltak for å stoppe videre planlegging av milliardprosjektet?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 53 for 1990-91, Stamveg Bergen-Oslo, vedtok Stortinget den 18. juni 1992 følgende:

«Stortinget ber Regjeringen forsere arbeidet med innkorting av Bergensbanen (Hønefoss-Oslo), med sikte på oppstart i planperioden 1994-97.»

Stortinget behandlet spørsmål om korridorvalg for Ringeriksbanen i forbindelse med St.prp. nr. 64 for 1995-96 og Innst. S. nr. 12 for 1996-97, og bad om at den videre planlegging av Ringeriksbanen ble gjennomført for to alternative korridorer, alternativ 2 via Kroksund og alternativ 2/6 via Åsa. I tillegg ble det forutsatt utarbeidet nye og oppdaterte nytte-kostnadsvurderinger, herunder kostnadsoverslag og trafikkvurderinger, for prosjektet i forbindelse med hovedplanleggingen.

Foreløpig hovedplan for Ringeriksbanen ble godkjent av Jernbaneverkets hovedkontor i juli 1999, og konsekvensutredningen etter plan- og bygningsloven lå deretter ute til høring fram til 22. oktober i år. Jernbaneverket går nå gjennom høringsuttalelsene for å avklare om utredningsplikten er oppfylt. Etaten har som mål å oppnå en godkjent konsekvensutredning innen utgangen av februar 2000.

Samferdselsdepartementet har i St. prp. nr. 1 lagt opp til at Stortinget skal få saken til ny behandling våren 2000. Inntil det eventuelt foreligger nye signaler fra et flertall på Stortinget, legger Regjeringen til grunn at planleggingen av prosjektet skal fortsette med utgangspunkt i de vedtak Stortinget selv har fattet.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Med erfaring fra Romeriksporten og Gardermobanen, som skulle bli den mest lønnsomme i landet, virker Ringeriksbanen som et tvilsomt prosjekt med negativ kost-nyttefaktor.Forutsetningene til Stortinget da det ble fattet vedtak om å utrede Ringeriksbanen, var å korte ned tiden mellom Oslo og Bergen med ca. en time. Synes statsråden det er fornuftig å bruke nærmere 4 milliarder kr av skattebetalernes penger til denne banen når vi vet at hele landet har et stort behov for å utbedre veinettet, og at forutsetningen for banen kanskje kan nås ved bruk av krengetog etter nåværende trasé?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Representanten Stensaker kommer med spenstige vurderinger, interessante vurderinger. Så langt kan jeg gå i mitt tilleggssvar. Men utover Stortingets vedtak kan jeg ikke gå. Stortinget har lagt føringer. Stortinget har fattet vedtak. Det har en regjering og en statsråd å forholde seg til. Derfor er statsråden, slik han redegjorde for i hovedsvaret, innstilt på å legge dette fram etter planen nå til våren, og Stortinget må da ta standpunkt til de spørsmål og de vinklinger som representanten Stensaker nå brakte fram.

Jeg registrerer at vedtaket ligger noen år tilbake i tid, men jeg har selvfølgelig tiltro til at Stortinget er i stand til å gjøre helhetsvurderinger når de får saken presentert i sin helhet til våren.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden igjen, men vil bare legge til at Ringeriksbanen i hovedsak fører til en omfordeling av trafikk mellom kollektivmidler ved overføring av reisende fra buss til bane. Overføring av trafikk fra bil til bane utgjør ca. 5-6 pst. av dagens nærtrafikk over Sollihøgda. Dette tilsvarer om lag fire års trafikkvekst for veien. Selv om noe veitrafikk vil kunne bli overført til bane, gir ikke utredningen grunnlag for å konkludere med at Ringeriksbanen fører til redusert veitrafikk av betydning og dermed vil påvirke behovet for veiinvesteringer i området, kanskje tvert imot. Dette gjelder alle alternativer, og det er da min påstand at det må vi ta i betraktning når vi skal vurdere dette videre.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: La meg først si at statsråden ikke uten videre kan bekrefte at de tallene som er lagt fram, er representative for Ringeriksbanen og det området. Statsråden har nok en viss følelse av at disse tallene ligger til grunn for en landsvurdering mer enn en spesiell lokal vurdering. Jeg skal imidlertid ikke gå inn på disse tallene akkurat her og nå, men komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.

Jeg regner med at de tall og henvisninger som representanten Stensaker viser til, vil være vesentlige både i den konklusjon som Regjeringen er nødt til å trekke når saken legges fram for Stortinget, og til slutt i den vurderingen Stortinget gjør når de fatter endelig vedtak i saken, forhåpentligvis i løpet av våren 2000.