Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato: 27.10.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Christopher Stensaker (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Som kjent er det nå åpnet adgang til å innføre piggdekkgebyr i våre større byer. Et gebyr vil ramme funksjonshemmede som er avhengig av å komme frem med sin bil, og som ikke er i stand til å skyve eller legge på kjetting. Disse kjøretøyer har et parkeringskort som det er strenge restriksjoner for å få, og kan brukes som bevis på fritak for piggdekkavgift.

Vil statsråden medvirke til at slike biler blir fritatt for piggdekkavgift?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Bakgrunnen for at det er åpnet adgang til å innføre piggdekkgebyr, er behovet for å kunne regulere helse- og trivselsulemper ved piggdekkbruk på en bedre måte. Høye konsentrasjoner av partikler kan utløse negative helseeffekter i form av lunge- og luftveissykdommer. Hovedkilden er piggdekkenes slitasje av vegdekket og oppvirvling av dette støvet fra vegbanen i perioder med bar og tørr veg vinterstid.

Gjennom forskriften om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr har kommunene fått mulighet til å innføre gebyr for kjøring med piggdekk innenfor et nærmere fastsatt område. Så langt har Oslo besluttet å innføre en slik ordning. Gebyrordningen er valgt fremfor en forbudsordning nettopp for at de som av ulike grunner foretrekker å kjøre med piggdekk, skal ha mulighet til dette mot at det betales et gebyr for den miljøulempe bruk av piggdekk medfører.

Funksjonshemmede – som andre – kan derfor fortsette med å bruke piggdekk. Det kan, som representanten påpeker, være slik at helsemessige forhold gjør at de ønsker dette. Gebyrene for å kjøre med piggdekk er fastsatt i forskriften. Disse gebyrene er generelle og vil gjelde alle. Jeg har fått henvendelser fra flere ulike hold med ønske om dispensasjon fra avgiften. Min vurdering er at avgiften bør gjelde for alle, og at det ikke bør gjøres unntak fra forskriften – fordi reduksjon i piggdekkbruken er helt nødvendig for å få bedre luftkvalitet i storbyene og dermed bedre helse og trivsel for alle som bor i disse kommunene.

Men la meg til slutt understreke: Det er altså ikke forbud mot piggdekkbruk i byene, heller ikke i Oslo, men det er et gebyr som innføres for å kjøre med piggdekk, med tanke på å redusere ulempene i luft- og forurensningssammenheng.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg tror ikke de som er avhengige av slike biler, blir helt fornøyd med det. Samferdselsministeren begrunnet i sitt svar gebyret med luftkvaliteten, men det er jo blitt hevdet at piggfrie vinterdekk medfører at man utvikler lateksallergi, da de inneholder mer naturgummi enn piggdekk, som legger seg lettere i svevestøvet. Leger har hevdet at det har skjedd en økning i slik allergi etter at piggfrie dekk ble tatt i bruk. At folk lettere skulle utvikle allergi fra naturgummi og eventuelt strøsand, var vel ikke meningen da piggdekkgebyr ble innført. Vil statsråden undersøke disse påstandene, og i tilfelle de medfører riktighet, treffe tiltak?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden innrømmer at det er kommet en rekke påstander etter at det ble gitt anledning til å innføre piggdekkgebyr. En del av disse påstandene blir nå nærmere undersøkt, allerede pr. dato. Vi kan ikke bekrefte eller svare på de påstander som er kommet i media, og som siteres av representanten nå. Det har ikke vært meningen på noen måte å skade miljøet ved å innføre piggdekkgebyr, tvert imot. Det er helse- og miljøsikkerhet som er årsaken til dette. Det er jo det å lette hverdagen for folk flest – ikke minst for dem med allergier – som er hensikten med å gi en hjemmel til å innføre et gebyr.

Statsråden vil naturligvis undersøke de påstandene som er kommet. Foreløpig har vi ikke grunn til å tro annet enn at en redusert bruk av piggdekk i storbyene vil være til velsignelse for oss alle.