Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato: 01.12.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Einar Olav Skogholt til helseministeren, vil verta svara på av sosialministeren på vegner av helseministeren.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«Vi har registrert en rekke brudd på forbudet mot salg av tobakk til barn under 18 år.

Hvilke sanksjoner vil statsråden iverksette?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Det er viktig at tobakkskadelovgivningen blir etterlevd i praksis. Det er dessverre et faktum at barn under 18 år altfor lett har hatt mulighet til å kjøpe tobakksvarer. Undersøkelser som er blitt iverksatt av Den Norske Kreftforening og Statens tobakksskaderåd, har klart vist dette. På denne bakgrunn har Sosial- og helsedepartementet bedt Tobakksskaderådet om å samarbeide med bransjen for å bedre etterlevelsen av aldersgrensen. På tidligere spørsmål i Stortingets spørretime, den 13. januar i år, svarte helseministeren bl.a.:

«Det jeg har sett som den viktigste strategien når vi har dokumentert en slik uakseptabel praksis, er å konfrontere bransjen og bransjens egne organisasjoner med disse pinlige fakta. Og det har vi gjort.

Neste trekk har da vært å utfordre dem med hensyn til hva de vil gjøre som ansvarlige aktører på dette området for å følge norsk lov. Det skal de svare på i løpet av denne måneden. Jeg velger å ta den kommunikasjon vi har hatt til nå, på alvor, fordi den har vært positiv, og jeg vil da forholde meg til de tilbakespill som bransjen gir, før jeg antyder eventuelle endringer i den politikk og de bestemmelser som Stortinget har vedtatt. Men det er klart at hvis dette ikke fungerer, kan spørsmålet om en bevillingsordning for tobakk være aktuelt å vurdere.»

Statens tobakksskaderåds samarbeid med bransjen har siden dette ble sagt, bl.a. medført at skilt som viser at loven forbyr å selge tobakksvarer til personer under 18 år, og hvor kjøper bes om å vise legitimasjon dersom han eller hun er under 23 år, nå er å finne i utsalgsstedene for tobakk. Bransjen har også satset på informasjon innad blant bransjens aktører. Statens tobakksskaderåd har i første omgang bedt om tilbakemelding ved årsskiftet 1999/2000 vedrørende bransjens erfaringer med de nye skiltene.

Nasjonal strategiplan for det tobakksskadeforebyggende arbeidet 1999-2003, Røykfrihet – en rettighet, som ble lagt fram av Sosial- og helsedepartementet nå i september, gir klart uttrykk for at man i det tobakksskadeforebyggende arbeidet tar sikte på en skjerpet innsats for oppfølging av vedtatt lov og regelverk på området. Hva spesielt oppfølgingen av aldersgrensen for salg av tobakk angår, sies det i strategiplanen:

«Bruk av tvangsmulkt som sanksjon for overtredelse av bestemmelsene om aldersgrense ved salg av tobakksvarer vil bli vurdert.»

Og videre:

«Det vil også bli vurdert å innføre en bevillingsordning for salg av tobakksvarer.»

Når tiltakene fra bransjen har virket en tid, vil de bli evaluert. Når denne evalueringen foreligger, vil jeg vurdere muligheter for eventuelle sanksjoner i form av tvangsmulkt eller bevillingsordning.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få takke statsråden for svaret.

Det er viktig med en dialog med bransjen samt å gi bransjen mulighet til å ta forbudet mot salg av tobakk til barn under 18 år på alvor. Jeg har også registrert skilting i utsalgsstedene for tobakk. Det er beklagelig at bransjen ikke etterlever dette. Undersøkelser på flere steder i landet viser at barn under 18 år dessverre får kjøpt tobakk – langt flere enn det jeg hadde trodd. Altfor mange røyker i Norge. Vi har en kjempeutfordring for å oppfylle WHOs målsetting om å begrense andelen røykere til 20 pst. av den voksne befolkningen. Jeg er derfor glad for at statsråden åpner mulighetene for eventuelle sanksjoner i form av tvangsmulkt eller bevillingsordning. Av statsrådens svar framgår det at dette vil bli vurdert når tiltakene fra bransjen har virket en tid.

Når vil evalueringen bli foretatt, og når kan statsråden tidligst iverksette eventuelle sanksjoner?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Eg vil fyrst rosa representanten Skogholt for engasjementet hans på dette feltet, som eg trur er eit svært viktig førebyggjande arbeid, òg sett i relasjon til kostnader knytt til helseskadar.

I løpet av dette året har som nemnt bransjen iverksett ei rekkje tiltak for å betra etterlevinga av aldersgrensa på 18 år. Desse frivillige tiltaka bør få verka ei tid før det eventuelt blir gripe inn og fastsett strengare krav. Ei evaluering av tiltaka bør difor utstå til slutten av 2000 eller tidleg i 2001. Dersom evalueringa viser at etterlevinga av tiltaka framleis er for dårleg, vil tiltak som tvangsmulkt eller bevillingsordning bli vurdert. Kva tiltak ein ser som mest tenleg, er det for tidleg å seia noko om no. Det må vurderast nærare på bakgrunn av det evalueringa viser.

Presidenten: Me går så tilbake til spørsmål 7.