Stortinget - Møte torsdag den 16. desember kl. 10

Dato: 16.12.1999

Dokumenter: (Innst. S. nr. 66 (1999-2000), jf. St.prp. nr. 18 (1999-2000))

Sak nr. 10

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om disponering av Statpipe 2/4-S og endringer av bevilgninger på statsbudsjettet for 1999 m.m. under Olje- og energidepartementet

Talere

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Statsråd Marit Arnstad har bedt om å få gi en redegjørelse om denne saken før debatten starter. Derfor vil statsråden nå få ordet.

Statsråd Marit Arnstad: På bakgrunn av et brev jeg i dag har oversendt Stortinget, ber jeg om å få lov til å informere Stortinget om følgende knyttet til behandlingen av denne saken:

Regjeringen har foreslått for Stortinget at bevilgningen under kap. 5608 post 81 Renter, Statkraft SF økes med 125 mill. kr, fra 218 til 343 mill. kr. Det er en endring som i sin helhet knytter seg til renter på det ansvarlige lånet Statkraft har. Regjeringen har i forslaget understreket at anslaget er usikkert fordi det har vært knyttet opp til Statkrafts resultat for 1999.

Statkraft meddelte den 15. desember 1999, altså i går, at foretaket ikke har innbetalt renter på det ansvarlige lånet ved forfall samme dag. Det har sin bakgrunn i at styret i Statkraft nå legger til grunn en resultatprognose i størrelsesordenen 650 mill. kr for 1999 mot tidligere prognose på om lag 850 mill. kr.

Nedjustering av resultatprognosen har hovedsakelig sammenheng med en varslet lovendring knyttet til regnskapsmessig behandling av investeringer i datterselskap. Bestemmelsen foreslås endret med virkning for 1999, og det er de aller siste ukene klarlagt at det vil være frivillig å bruke egenkapitalmetoden eller alminnelige vurderingsregler for inneværende år. Statkrafts revisor har derfor vurdert virkningene for Statkraft, og styret i Statkraft har den 14. desember besluttet å nedjustere prognosen for årsregnskapet i tråd med revisors vurdering.

På bakgrunn av ovennevnte beslutning i styret vil Statkraft ikke komme i posisjon for betaling av renter på det ansvarlige lånet i 1999. Det henger også sammen med betingelsene for lånet. Det er derfor ikke grunnlag for å øke renteanslaget under kap. 5608 med 125 mill. kr, slik det foreslås i Innst. S. nr. 66. Bevilgningen på 218 mill. kr for 1999 kan imidlertid opprettholdes.

Jens Stoltenberg (A) (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg skal være veldig kort.

For det første en kort kommentar til de nye opplysningene som statsråden kom med – de er nye i forhold til de komiteen hadde da vi avgav innstilling. Og det virker helt åpenbart at hvis overskuddet i Statkraft nå er annerledes, eller i hvert fall settes opp annerledes, enn det man opprinnelig la til grunn, og det påvirker rentebetalingen, er det bare for Stortinget å akseptere det og endre budsjetteringen av renter for 1999 i tråd med den redegjørelse statsråden gav Stortinget for et øyeblikk siden.

Når det gjelder saken for øvrig, er det justeringer på 1999-budsjettet, og det er litt uenighet og debatt om det. Det avgjørende punktet har vært spørsmålet om konvertering av Statkrafts ansvarlige lån til egenkapital. Det ble også håndtert i forbindelse med selve budsjettinnstillingen. Der er det et flertall som konverterer hele lånet, og det er det avgjørende for flertallet i komiteen.

Det er også vært påpekt at det har vært endringer på enøkbevilgningen gjennom 1999. Men det er også en sak som komiteen drøftet i forbindelse med budsjettbehandlingen, så utover det har ikke jeg noen merknader til den innstillingen som nå foreligger.

Jan Tore Sanner (H): Jeg har tegnet meg først og fremst for å fremsette det forslaget som Fremskrittspartiet og Høyre har i innstillingen, men jeg vil også gi en kort begrunnelse.

I proposisjonen foreslår Regjeringen, og det får tilslutning fra et flertall i Stortinget, å øke Statkrafts finansielle handlefrihet. Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å understreke at selskapet også har behov for økt kommersiell handlefrihet, og vi ønsker å understreke at man kan gi Statkraft økt kommersiell og finansiell handlefrihet på andre måter enn å øke selskapets låne- og garantiramme. Av den grunn har vi fremsatt et forslag hvor vi ber Regjeringen utrede hvordan Statkraft kan få økt finansiell og kommersiell handlefrihet, slik at selskapet står bedre rustet til å møte økende konkurranse i det nordiske og nordeuropeiske marked.

Jeg må si at jeg er noe overrasket over at dette forslaget ikke oppnår flertall. Det har i debatten i løpet av de siste månedene kommet klare signaler fra flere partier, deriblant – og kanskje mest oppsiktsvekkende – Senterpartiet, om at man mener at når Statkraft i økende grad konkurrerer på andre markeder enn det norske, kan det være behov for å delprivatisere selskapet. Nå tar vi ikke opp delprivatiseringsdebatten i dette forslaget – det står ikke et ord om delprivatisering. Vi har i forsiktige vendinger antydet at man bør utrede ulike modeller for hvordan Statkraft kan få utvidet sin kommersielle og finansielle handlefrihet. Jeg må si at jeg er overrasket over at forslaget ikke får flertall. Men det får vi ta til etterretning i denne omgang, og så får vi komme tilbake til denne diskusjonen når Stortinget skal diskutere energimeldingen.

Med dette tar jeg opp forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Presidenten: Jan Tore Sanner har tatt opp det forslaget han refererte til.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg tar opp forslaget frå SV.

SV støttar forslaget om å gje Statkraft større finansiell handlefridom. Men me meiner det er viktig at Stortinget fastsett ei avgrensing av denne handlefridomen, nemleg at ein ikkje skal kunna investera i atomkraftverk eller i føretak som vil auka klimagassutsleppa. Det er etter SVs oppfatning heilt i samsvar med Regjeringas politikk på dette området, ikkje minst med det som står i Voksenåserklæringa, der ein nettopp har intensjonar om å redusera klimagassutsleppa. Nå risikerer ein altså at eigaren kjem i den situasjonen at ein kan måtta forsvara investeringar i atomkraft, ein kan måtta forsvara investeringar i kolkraft, og dermed på ein måte motarbeider sin eigen klimapolitikk og sin eigen politikk på dette området. Det synest eg liknar meir på dobbeltmoral enn på ein offensiv miljø- og energipolitikk. Eg har inga forståing for at ikkje sentrumspartia sluttar seg til denne avgrensinga som SV her føreslår.

Presidenten: Hallgeir H. Langeland har tatt opp det forslag han refererte til.

Jens Stoltenberg (A): Jeg burde ha framsatt et forslag da jeg hadde ordet ved innledningen til debatten, fordi de nye opplysningene om Statkrafts overskudd innebærer at komiteens innstilling bør endres under romertall I. Der er kap. 5608 post 81 Renter, Statkraft SF oppført med 125 mill. kr. Hvis jeg forstår statsråden rett, skal det der stå null, posten skal utgå, og jeg foreslår en endring i henhold til det, for det kan i hvert fall ikke stå slik det nå står.

Presidenten: Jens Stoltenberg har tatt opp det forslag han selv refererte, om at posten settes til null.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

(Votering, se side 1555)

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Jan Tore Sanner på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 2, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag fra komiteens leder, som ikke står skrevet noen steder, men som går ut på at innstillingens forslag til kap. 5608 bortfaller.

Det voteres først over forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Statkraft ikke kan bruke sin finansielle handlefrihet til investeringer i atomkraftverk eller i foretak som øker klimagassutslippene.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 5 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede hvordan Statkraft kan få økt finansiell og kommersiell handlefrihet slik at selskapet står bedre rustet til å møte økende konkurranse i det nordiske og nord-europeiske markedet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 79 mot 31 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.42.09)

Presidenten: Det skal så voteres over innstillingens forslag til vedtak. Før vi går i gang med det, vil presidenten henvise til den redegjørelsen som olje- og energiministeren gav ved starten av debatten om denne saken.

Som en følge av de forhold statsråden redegjorde for, bortfaller den innteksbudsjetteringen som er foreslått under kap. 5608. I tråd med dette har komiteens leder foreslått at kap. 5608 bortfaller.

Komiteen hadde innstillet:

I

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endringer:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter
1820Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 4820 og 4829)
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres, økes med 10 000 000
fra kr 27 600 000 til kr 37 600 000
74 (ny)Tilskudd til ettergivelse av lån, bevilges med 630 000
1825Energiøkonomisering
72Introduksjon av ny energiteknologi og bioenergi, kan overføres, reduseres med 114 000 000
fra kr 114 000 000 til kr 0
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
1860(nytt)Statsforetak under Olje- og energidepartementet (jf. kap.4860)
90Innskuddskapital, bevilges med 3 850 000 000

Presidenten: Presidenten har forstått det slik at Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 80 mot 30 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.43.12)Videre var innstillet:
KapPostFormålKroner
2440Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 5440)
30Investeringer, økes med 1 500 000 000
fra kr 28 000 000 000 til kr 29 500 000 000
Inntekter
4810Oljedirektoratet (jf. kap.1810)
03Refusjon av tilsynsutgifter, reduseres med 5 000 000
fra kr 54 000 000 til kr 49 000 000
05Salg av publikasjoner, reduseres med 2 000 000
fra kr 4 000 000 til kr 2 000 000
4820Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap.1820 og 1892)
02Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, økes med 10 000 000
fra kr 22 600 000 til kr 32 600 000
90 (ny)Ettergivelse av lån, bevilges med 630 000
4826(nytt)Hjemfalte anlegg
03Salgsinntekter, bevilges med 200 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
4860Statsforetak under Olje- og energidepartementet (jf. kap.1860)
91Avdrag, Statkraft SF, økes med 3 850 000 000
fra kr 425 000 000 til kr 4 275 000 000

Presidenten: Også her har presidenten forstått det slik at Fremskrittspartiet og Høyre akter å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 79 mot 30 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.43.56)Videre var innstillet:
5440Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 2440)
24Driftsresultat, økes med 7 000 000 000
fra kr 25 000 000 000 til kr 32 000 000 000
Spesifikasjon:
Driftsinntekter 72 800 000 000
Driftsutgifter -16 100 000 000
Lete- og feltutviklingsutgifter -1 800 000 000
Avskrivninger -14 500 000 000
Renter -8 400 000 000
30Avskrivninger, reduseres med 400 000 000
fra kr 14 900 000 000 til kr 14 500 000 000
50 (ny)Overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond, bevilges med 550 000 000
80Renter, økes med 100 000 000
fra kr 8 300 000 000 til kr 8 400 000 000
85 (ny)Renter på mellomregnskapet, bevilges med -20 000 000
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:
5608Renter av lån til statsforetak under Olje- og energidepartementet
81Renter, Statkraft SF, økes med 125 000 000
fra kr 218 000 000 til kr 343 000 000

Presidenten: I tråd med de forhold statsråden redegjorde for ved begynnelsen av debatten, har komiteens leder foreslått at kap. 5608 bortfaller.

– Forslaget er enstemmig vedtatt.

Videre var innstillet:

II

Stortinget samtykker i at Norges vassdrags- og energidirektorat kan nettoføre inntekter av anleggsvirksomheten over kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat post 30 Forbygningsarbeider og opprydningstiltak.

III

Stortinget samtykker i at bevilgningen over kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat post 71 Refusjon av dokumentavgift, påføres stikkordet «kan overføres».

IV

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet i 1999 kan gi tilsagn ut over gitt bevilgning over kap. 1825 Energiøkonomisering post 72 Introduksjon av ny energiteknologi og bioenergi, for inntil 184 mill. kroner.

V

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet kan utvide Statkrafts låne- og garantiramme med inntil 10 mrd. kroner, fra 32,5 til 42,5 mrd. kroner.

VI

Stortinget samtykker i at bevilgningen over kap. 1892 Kraftforsyningsberedskap post 70 Tilskudd til sikringstiltak, kan overskrides mot tilsvarende merinntekt over kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat post 50 Refusjoner.

VII

Stortinget samtykker i at innretningen Statpipe 2/4-S disponeres i samsvar med Olje- og energidepartementets anbefaling i St.prp. nr. 18 (1999-2000).

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.