Stortinget - Møte torsdag den 16. desember kl. 10

Dato: 16.12.1999

Dokumenter: (Innst. S. nr. 78 (1999-2000), jf. St.prp. nr. 96 (1998-1999))

Sak nr. 8

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 82/99 av 25. juni 1999 om endring av EØS-avtalens protokoll 37 og vedlegg X til EØS-avtalen om audiovisuelle tjenester

Talere

Votering i sak nr. 8

Per Roar Bredvold (Frp): St.prp. nr. 96 for 1998-99 omhandler diverse endringer av EØS-avtalens protokoll 37 og vedlegg X til EØS-avtalen om audiovisuelle tjenester.

Så til direktivet: Direktivet har i likhet med tidligere direktiv som formål å muliggjøre fri bevegelighet for fjernsynssendinger. Direktivet inneholder minimumsregler, og den enkelte EØS-stat vil fortsatt ha adgang til å fastsette nærmere eller strengere regler innenfor sitt jurisdiksjonsområde på de områder som omfattes av direktivet.

Det innføres en ny definisjon av fjernsynsselskap og telekjøp, og definisjonen av reklame endres noe. Ordningen med europeiske programkvoter justeres i mindre grad.

Direktivet innfører en ny bestemmelse om rett til å treffe nasjonale tiltak der noen har enerett til viktige begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning. Formålet er å sikre seerne anledning til å følge begivenhetene uten ekstra kostnad og på kanaler med høy dekningsgrad.

Direktivet regulerer telekjøp og innfører et skille mellom telekjøpsinnslag og telekjøpsvinduer.

Også norsk rett må på enkelte punkter endres noe for å være i samsvar med direktivets bestemmelser. Lov om kringkasting av 4. desember 1992 nr. 127 må endres på bakgrunn av direktivets definisjon av fjernsynsselskap i artikkel 1b og utvidelse av reklamedefinisjon, jf. artikkel 1c. Også berørte tredjemenns klagerett etter direktivets artikkel 3 nr. 3 og regulering av eneretter til særlige begivenheter i artikkel 3a vil sammen med artikkel 22 nr. 2 og nr. 3 om beskyttelse av mindreårige foreslås gjennomført ved lov.

Fremskrittspartiet er meget kritisk til en del av de detaljene som direktivet omhandler, og som blir pålagt medlemslandene. Etter Fremskrittspartiets oppfatning er en del av innholdet i direktivet unødvendig detaljert, og dette på områder hvor det etter vår oppfatning ikke er behov for like standarder mellom landene. Store deler av direktivet er av en slik karakter at landene selv burde stå fritt til å regulere disse forhold. Som eksempel på dette vil Fremskrittspartiet vise til lovens § 3-1 om reklame, og da spesielt reglene om egenreklame. Fremskrittspartiet mener dessuten at reglene om egenreklame er unødvendig detaljerte og vil få store konsekvenser for de reklamefinansierte kanalene. Fremskrittspartiet fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å reforhandle reglene om egenreklame for kringkastingsselskaper, jf. Direktivets artikkel 19 A.»

Fremskrittspartiet er også imot at det skal innføres regler for hvor mye tid reklamesendinger kan ta av den totale sendetid pr. dag. Etter Fremskrittspartiets oppfatning bør det være opp til hvert enkelt selskap å vurdere hvor mye reklame det ønsker å sende. Fremskrittspartiet fremmer derfor også følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å reforhandle direktivets regler om maksimumstiden for reklamesendinger pr. dag, jf. Direktivets artikkel 18.»

Fremskrittspartiet synes videre det er svært beklagelig at EØS-avtalen blir brukt til å hindre en bransje i å utvikle seg i tråd med markedets ønsker og behov. Norge bør arbeide mot unødvendig detaljstyring og heller bidra til å sikre et ytre regelverk som dermed kan sikre en effektiv konkurranse.

Fremskrittspartiet ser behovet for at enkelte begivenheter bør gjøres tilgjengelige for allmennheten, og mener derfor at internasjonale regler er nødvendig for å sikre dette. Fremskrittspartiet vil imidlertid påpeke at man må være meget forsiktig med å innlemme for mange begivenheter i disse reglene, fordi det kan være stor uenighet om hva som skal anses som en viktig begivenhet for den enkelte av oss, og for landet generelt. Fremskrittspartiet er i utgangspunktet skeptisk til regler som undergraver den styringsretten som arrangørene selv må ha over sine egne arrangementer, herunder å oppnå markedspris for egne rettigheter. Fremskrittspartiet mener derfor at Norge i størst mulig grad må bidra til at rettighetshaverne kan selge sine rettigheter til markedspris.

Jeg fremmer Fremskrittspartiets to forslag, slik de fremkommer på side 2 i innstillingen. Jeg varsler ellers at Fremskrittspartiet vil stemme mot forslaget til vedtak.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Representanten Per Roar Bredvold har teke opp dei forslaga han gjorde greie for.

Trond Helleland (H): Dette er en sak som i en litt annen form også kommer opp i Odelstinget senere i dag. Jeg vil derfor bare kort si at når Fremskrittspartiet ber om en reforhandling med EU om denne saken i forhold til EØS, mener Høyre at det er en konsekvens av at Norge gjennom sitt nei til EU-medlemskap har stilt seg på sidelinjen, uten mulighet til å påvirke og begrense detaljreguleringene i det som her er foreslått. Jeg konstaterer at det naturligvis er i Norges interesse å ha størst mulig påvirkningsgrad. Det har vi ikke når vi sitter på sidelinjen. Konsekvensen ser vi her ved at det blir så detaljerte reguleringer, som jeg for så vidt kan være enig i at går for langt.

Ellers vil jeg komme tilbake til denne saken når vi skal diskutere den i Odelstinget.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 8.

(Votering, sjå side 1554)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Per Roar Bredvold satt fram to forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslagene er formulert på side 2 i innstillingen.

Det ene forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å reforhandle reglene om egenreklame for kringkastingsselskaper, jf. Direktivets artikkel 19A.»

Det andre forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å reforhandle direktivets regler om maksimumstiden for reklamesendinger pr. dag, jf. Direktivets artikkel 18.»

Det voteres alternativt mellom innstilligen og forslagene fra Fremskrittspartiet.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 82/99 av 25. juni 1999 om endring av EØS-avtalens protokoll 37 og vedlegg X til EØS- avtalen om audiovisuelle tjenester, jf. St.prp. nr. 96 (1998-1999).

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 94 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.40.45)