Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Regjeringen foreslo i revidert nasjonalbudsjett å selge 49 pst. av aksjene i AS Olivin. I august 2000 ble Fondsfinans ASA satt til å forestå nedsalget, og prospektet var ferdig utarbeidet i september. Hverken Nærings- og handelsdepartementet eller styret i AS Olivin har til dags dato godkjent prospektet, slik at forhandlingene med potensielle kjøpere trekker ut i tid.

Hva skjer med fremdriften i saken?»

Statsråd Grete Knudsen: Stortinget gav 16. juni i år sin tilslutning til Regjeringens forslag om at Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å gjennomføre en delprivatisering av AS Olivin med sikte på å redusere statens eierandel i selskapet ned mot 51 pst. Departementet engasjerte deretter meglerfirmaet Fondsfinans ASA som finansiell rådgiver og tilrettelegger i saken. Skriftlig avtale om dette ble inngått med Fondsfinans i begynnelsen av september.

Utkast til prospekt ble så oversendt departementet og styret i Olivin 20. oktober. Endelig utgave av prospektet – eller «informasjons memorandumet», som Fondsfinans kaller det – er godkjent og ferdig trykt og blir distribuert til potensielle investorer i disse dager.

Når det gjelder den videre fremdriften i denne saken, vil jeg understreke at departementet – og meglerfirmaet som bistår oss – søker å holde et så høyt tempo som mulig, hensyn tatt til de krav som stilles til en forsvarlig og ryddig behandling i slike saker. Det statlige nedsalget vil bli gjennomført som en strukturert salgsprosess med to budrunder. Frist for foreløpige bud er satt til 29. november, hvoretter det vil bli gjennomført samtaler og forhandlinger med de mest aktuelle tilbyderne. Frist for endelige bud er 15. desember. Vår arbeidsplan er at salgsprosessen skal være ferdig gjennomført innen utgangen av 2000. Jeg kan imidlertid ikke gi noen garanti i slike sammenhenger, idet vi først og fremst må finne en kommersiell løsning som kan sikre både statens og selskapets interesser. Da vil det kunne oppstå situasjoner hvor vi ikke kan sette endelige tidsfrister.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg finner utdypende, fyllestgjørende og så konsist som mulig. Så får vi bare avvente prosessen og håpe at den tempoplanen som er lagt fra Regjeringens side, vil holde.

Presidenten: Presidenten registrerer at hr. Bastesen er til stede, og vi går da tilbake til spørsmål 4.