Stortinget - Møte tirsdag den 14. november 2000 kl. 10

Dato: 14.11.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 21 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 3 (2000-2001))

Sak nr. 4

Innstilling fra samferdselskomiteen om spørsmål i forbindelse med endring av departementstilknytningen for Telenor m.v.

Talere

Votering i sak nr. 4

Ellen Gjerpe Hansen (H) (ordfører for saken): Det er en samlet komite som konstaterer at Regjeringen nå har flyttet forvaltningen av statens eierskap i Telenor fra Samferdselsdepartementet til Næringsdepartementet, og som i den anledning samtykker i overføring av de nødvendige fullmakter.

Høyre har gjentatte ganger pekt på det uheldige i at både eierrollen og regulatørrollen i Telenor har vært ivaretatt i samme departement. Med denne overføringen er forvaltningen av det statlige eierskapet i Telenor brakt i samsvar med EØS-direktivet som slår fast at statlig eierskap i et teleselskap skal forvaltes av et annet departement enn det som har ansvaret for teleforvaltningen.

Med dette anbefaler jeg komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke forlangt ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 444)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Nærings- og handelsdepartementet får fullmakt til uten bevilgning å utgiftsføre utgiftene knyttet til salget av aksjer i Telenor ASA og til å inntektsføre salgsinntektene. Bevilgningsframlegg om utgiftene og inntektene skal legges fram for Stortinget så snart de er avklart, og senest i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2001.

  • 2. Nærings- og handelsdepartementet får, som ledd i delprivatiseringen og børsnoteringen av Telenor ASA, fullmakt til å inngå avtale om utlån av statens aksjer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.