Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ågot Valle (SV): Jeg har dette spørsmålet til kulturministeren:

«Ved behandlinga av frivillighetsmeldinga vedtok Stortinget at 10 pst. av idretts- og kulturmidlene skal gå til lokalt arbeid blant barn og unge. Disse midlene skal komme i tillegg til kommunenes og Stortingets ordinære bevilgninger. Mens idretten får sitt, får ikke frivillige kultur-, barne- og ungdomsorganisasjoner sine 10 pst. gjennom Frifond. Likevel mener departementet ved statssekretæren, i et intervju i NRK P2, at Regjeringa følger opp Stortingets vedtak.

Er statsråden enig i denne vurderinga?»

Statsråd Ellen Horn: For ordens skyld: Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av frivillighetsmeldingen gikk på tildelingsmodellen for tilskuddsordningen til frivillig virke for barn og unge, og ikke på tilskuddsordningens størrelse. Forslag til tildelingsmodell ble fremmet i St.prp. nr. 61 for 1999-2000, og det framkom ingen merknader til forslaget under Stortingets behandling.

Det har også vært mitt siktemål at tilskuddsordningen til barn og unge på kultursiden skal opp på samme nivå som ordningen på idrettssiden, dvs. i størrelsesorden vel 80 mill. kr pr. år. Hvorfor tempoet i oppbyggingen av ordningene har blitt ulikt, redegjorde daværende regjering for i Kulturdepartementets budsjettproposisjon for 2000. Det framkom at da Norsk Tipping AS overtok Det norske Pengelotteri, Flax, ved årsskiftet 1998-99, fikk idrettsformål en provenyøkning ved sammenslåing av spillene tilsvarende 1/3 av Pengelotteriets Flax-overskudd, mens sammenslåingen ble gjennomført budsjettnøytralt for kulturformål og forskningsformål, dvs. at Kulturdepartementets budsjett ikke ble tilført mer penger som følge av dette.

Daværende regjering viste videre til at igangsettelse av spillet «spill på spillerkortet» vil gi et økonomisk grunnlag for en slik ny tilskuddsordning for frivillig lokalt virke for barn og unge på kultursiden. Det ble uttalt at etablering og oppbygging av den nye tilskuddsordningen må skje gradvis over noen år, og at departementet vil komme tilbake til oppfølgingen av frivillighetsmeldingen på kultursiden i forbindelse med budsjettproposisjonen for 2001.

På bakgrunn av Regjeringens forslag i St.prp. nr. 61 for 1999-2000, jf. finanskomiteens uttalelse i Budsjett- innst. I for 1999-2000, bevilget Stortinget totalt 20 mill. kr til etablering av ordningen i 2000, herav 7,6 mill. kr på Kulturdepartementets budsjett og 12,4 mill. kr på Barne- og familiedepartementets budsjett.

I henhold til prognoser fra Norsk Tipping ligger det ikke an til reell vekst i spilleoverskuddet for 2000, og Kulturdepartementets budsjettforslag for 2001 er dermed ikke tilført ekstra midler fra spilleoverskuddet. Regjeringen har likevel i budsjettforslaget foreslått å trappe opp ordningen til totalt 30 mill. kr.

Som følge av budsjettkompromisset mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene foreslås ordningen ytterligere trappet opp til 70 mill. kr i 2001. Med dette er likestilling mellom de to ordningene langt på vei oppfylt.

Det er heller ikke tvil om at Regjeringen har fulgt opp Stortingets vedtak i denne saken.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret. Det var klargjørende for hva som har foregått inntil nå.

Jeg vil holde fast på at Stortinget vedtok at 10 pst. av spilleinntektene tiltenkt kultur skal gå til lokal aktivitet. Det gjorde Stortinget fordi Stortinget sluttet seg til intensjonen i opplegget fra departementet slik den gikk fram i meldinga. Jeg skjønner godt at frivillige organisasjoner innenfor kultur har følt seg lurt når de må gå runde på runde for å få ut de 10 pst. til Frifond, som jo er opplegget som man er blitt enig om etterpå.

Jeg ble urolig da jeg hørte intervjuet med statssekretæren, der han sa at departementet bruker langt mer enn 10 pst. til barn og unge. Det skulle også bare mangle, men det er om å gjøre ikke å blande kortene her. Stortinget hadde altså en intensjon om at disse midlene i forbindelse med frivillighetsmeldingen skulle komme i tillegg til Stortingets og kommuners ordinære bevilgninger. Jeg har derfor følgende spørsmål til statsråden: Har hun den forståelse at Stortingets vedtak om 10 pst. av spilleoverskuddet til kultur skal gå direkte til Frifond til fordeling? Og vil hun sørge for at dette blir fulgt opp senere?

Statsråd Ellen Horn: Som jeg tidligere sa, har det vært mitt siktemål at tilskuddsordningen på kultursiden skal opp på samme nivå som tilskuddsordningen på idrettssiden. Om opptrappingen skjer ved spillemidlene, som det er knyttet stor usikkerhet til, eller det finansieres på ordinær måte, er underordnet. Hovedsaken må være at pengene kommer.

Regjeringen vil komme tilbake med dette i budsjettet for år 2002.