Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Petter Løvik (H): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Helsepolitikarane i Møre og Romsdal meiner rutekutta som Braathens varslar frå Molde og Kristiansund, vil gjere det nesten umuleg for pasientar å kome seg til Regionsjukehuset i Trondheim. Auka avgifter og andre kostnader er sterkt medverkande til desse kutta.

Når ein no ser dei alvorlege verknadene av dette, både på helsesektoren og andre område, kva initiativ vil statsråden ta for å motverke denne uheldige utviklinga?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har gått gjennom de nye ruteoppleggene Braathens har presentert for Molde og Kristiansund. Ruten Molde-Trondheim opprettholdes med tre daglige avganger, som alle blir direkte og dermed gir kortere reisetid enn tidligere. Denne ruten må sies å være et godt tilbud til Trondheim. Også reisende fra Kristiansund skulle ha muligheten til å benytte den. Jeg konstaterer også at Kristiansund har et godt hurtigbåttilbud til Trondheim.

Som nevnt i svar på spørsmål 11 fra representanten Brende, er det fri adgang for andre flyselskaper til de aktuelle flyrutene. Andre flyselskaper kan således også gå inn på ruten Kristiansund-Trondheim.

Petter Løvik (H): Eg takkar for svaret. Det blir mykje å svare på i løpet av eit minutt, også i forhold til førre spørsmål – dersom eg får lov til å gjere det – for det går litt på det same.

Dette å ha eit flytilbod, spesielt mellom Kristiansund og Trondheim, er viktig. Hurtigbåt er ei erstatning, men ikkje ei fullgod erstatning. Det er sagt at andre selskap vil kunne kome inn på denne ruta, men då med mindre fly og berre med ein avgang dagleg. Det er ikkje godt nok! Det eg vil fram til, er dette med rammevilkåra for flyruter i Distrikts-Noreg, som eg representerer. Dei er, som tidlegare sagt i dag, ikkje gode nok.

Samferdselsministeren burde ha sett litt nærmare på kva Høgre har foreslått – og det er eg nøydd til å kommentere heilt kort. Han seier at passasjeravgifta har eksistert lenge, men det er vel ikkje nokon grunn til å behalde ho. Den er pålagd oss, men pålegget gjeld ikkje nivået. Høgre vil redusere avgifta i år, og vi har også fremma forslag om at ho skal avviklast i løpet av to år. Kan statsråden vere med på at dette vil gagne Utkant-Noreg?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er helt enig i at flyrutetilbudene er svært viktige, ikke minst i Distrikts-Norge – det være seg i Møre og Romsdal eller i øvrige distrikter.

Når det gjelder spørsmålet om denne spesielle ruten, vil jeg fortsatt avvente bl.a. den kommersielle interesse som har vært vist, og som vi har sett noe presseomtale av.

Med hensyn til passasjeravgiftene har jeg i det som foreløpig har blitt presentert av Høyres alternative budsjettforslag, registrert at man tilrettelegger for en slik avgift på 116 kr, mot Regjeringens forslag på 128 kr. Samtidig foreslår man å utsette momsreformen. Der ligger det for flyselskapene et forslag om nullsats fra Regjeringens side, noe som vil gi en innsparing for flyselskapene.

Petter Løvik (H) (frå salen): President! Statsråden gjentok den same feilen for andre gong. Kan eg få lov å korrigere det?

Presidenten: Presidenten meiner at dette sannsynlegvis er ei politisk korrigering, og den får vi ta ved eit anna høve.

Petter Løvik (H) (frå salen):Det er faktisk ein feil når det gjeld Høgres alternative budsjettforslag.