Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Per Ove Width (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Kystdirektoratet har signalisert at de ønsker å flytte losstasjonen på Hvasser i ytre Oslofjord til Horten, til tross for at losene mener dette av sikkerhetsmessige grunner er uklokt.

Hva er statsrådens holdning til denne saken?»

Statsråd Otto Gregussen: Kystdirektoratet har som et kostnadseffektiviserende tiltak vurdert å flytte losbordingsfeltet fra Færder til farvannet ved Horten. Farvannet mellom Hvasser og Horten er åpent og enkelt å trafikkere. Vurderingene er gjort som følge av kravet om å redusere kostnadene forbundet med losingen i dette området og en bedre utnyttelse av statslosene.

Kystdirektoratet anser at sikkerheten fortsatt blir ivaretatt selv om flyttingen gjennomføres. Opprettelsen av trafikksentralen i Horten har også reist krav fra skipsfartsnæringen om at dette nye sikkerhetstiltaket må få innflytelse på de totale kostnadene for skipsfarten i Oslofjorden til los- og sikkerhetsgebyr. I utgangspunktet innebærer innføringen av trafikksentralen med tilhørende sikkerhetsgebyr en ekstra kostnad for skipsfarten. I den forbindelse er det aktuelt å se på om innføringen av trafikksentralen med tilhørende sikkerhetsgebyr kan bidra til å redusere tiltak på andre områder. På den måten unngår man at gebyrbelastningen blir urimelig høy, og at det betales for overlappende tjenester. Det forutsettes imidlertid at sikkerheten opprettes på samme nivå ved en eventuell endring av systemet.

Effekten av tiltaket er av Kystdirektoratet anslått til å gi en besparelse på totalt ca. 8 mill. kr. Skipsfarten vil få en avgiftslettelse på ca. 6 mill. kr, mens innsparingen for Kystverket blir på ca. 2 mill. kr.

Tiltaket er foreløpig ikke gjennomført fordi det bl.a. krever en ytterligere merking av farleden. Dessuten er det ønskelig å vinne erfaring med nye tjenester fra trafikksentralen i Horten. Så langt er det derfor ikke tatt stilling til om tiltaket skal gjennomføres og når dette eventuelt skal skje.

Min holdning til saken er at man må se de ulike sikkerhetstiltakene under fyrtjenesten, lostjenesten, trafikksentraler og elektroniske navigasjonshjelpemidler i sammenheng. På den måten kan vi finne den porteføljen av sikkerhetstiltak som mest mulig kostnadseffektivt tilfredsstiller et strengt krav til sikkerhet.

Per Ove Width (Frp): Jeg har stor forståelse for at statsråden legger vekt på kostnader, men når dette etter min mening går ut over sikkerheten, er jeg meget betenkt.

Jeg har lyst til å peke på en rapport som er utført av Veritas, etter oppdrag fra Kystdirektoratet, om en såkalt evaluering av farledene i Oslofjorden. Jeg tillater meg å lese opp følgende fra denne rapporten:

«Enkelte av brukerne stiller i noen grad spørsmål ved kompetansen til trafikklederne» i Horten. «Det hevdes at de har seilt lite, eller at det er lenge siden de har seilt. Deres evne til å sette seg inn i en kritisk situasjon er derfor begrenset. Det gis enkelte ganger en del merkelige instrukser fra sentralen. At kompetansen er begrenset vil først og fremst slå ut dersom losbordingsfeltet blir flyttet. I følge brukerne vil ikke alle trafikklederne kunne gi fullgod navigasjonsveiledning på seilasen inn til Bastø.»

Jeg må få lov å spørre statsråden om han på bakgrunn av dette har lyst til å si noe i forhold til økonomien.

Statsråd Otto Gregussen: Som nevnt i mitt første svar er tiltaket ikke gjennomført. Det er behov for å «vinne erfaring med nye tjenester fra trafikksentralen i Horten». Jeg er på samme måte som representanten Width opptatt av sikkerheten, og kan forsikre at dersom det gir grunnlag for å konkludere med at sikkerheten ikke blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte ved å endre dette bordingsfeltet, vil dette heller ikke bli gjort.

Men la meg samtidig si at jeg er opptatt av at vi skal spare kostnader på hele lostjenesten, og jeg er overbevist om at det er mulig å gjøre dette uten at det går ut over sikkerheten.