Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Trond Helleland (H): Jeg vil gjerne få stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Stortinget har vedtatt å legge infanteribataljonen for NATOs utrykningsstyrke til Heistadmoen, og store summer er investert i opprustning av leiren. Generalinspektøren for Hæren har foreslått at kontingent 0801 til Telemark bataljon skal flyttes fra Heistadmoen til Skjold.

Er den foreslåtte flyttingen til Skjold en forskuttering av behandlingen av Forsvarsstudie 2000 og Det forsvarspolitiske utvalg, eller er det bare et midlertidig unntak som gjelder i 2001?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Kontingent IV til Kosovo består av Telemarksbataljonen, som vil være i operasjonsområdet høsten 2001. Samme høst og påfølgende vår må ny kontingent utdannes i Norge for å overta som kontingent VI høsten 2002.

Befalet som tilhører Telemarksbataljonen, er derfor i tjeneste i Kosovo høsten 2001 samtidig som de teoretisk skal kunne utdanne ny kontingent på Heistadmoen. Som løsning på dette problemet har det vært vurdert å beordre og tilsette ca. 140 befal som kan gjennomføre utdanningen på Heistadmoen av kontingent VI.

Konsekvensen av å tilbeordre nødvendig antall yrkesoffiserer til Heistadmoen vil være at Hærens øvrige utdanningsavdelinger blir tappet for yrkesoffiserer og kompetanse, og at disse offiserene må erstattes med engasjert befal. Hæren mangler driftsmidler for å tilsette 140 befal på Heistadmoen neste år.

Generalinspektøren for Hæren har som alternativ valgt å utdanne kontingent VI i Nord-Norge. Nord-Norge gir flere fordeler. I Nord-Norge er det tilstrekkelig kapasitet til å kunne utdanne kontingent VI som en gjennomgående utdanning. Både infrastrukturmessig, materiellmessig og kompetansemessig ligger forholdene godt til rette. Hæren i Nord-Norge har lang erfaring og høy kvalitet på treningsstandarden, og er derfor fullt ut i stand til å løse dette oppdraget. Kostnadsmessig er løsningen god, fordi Hæren verken har driftsmidler eller befal til å opprettholde produksjonen på Heistadmoen når så mange er i Kosovo.

Utdanning av styrker til Kosovo fra Nord-Norge er ikke noe nytt. Dagens kontingent III i Kosovo er blitt utdannet i Indre Troms. Den fagmilitære ledelse har de nødvendige fullmakter til å beslutte utdanningsvolum og midlertidig utdanningssted for å etablere tilfredsstillende løsninger, kostnadsmessig og kvalitetsmessig. Jeg kan ikke se at Generalinspektøren for Hæren har forskuttert endringer i Forsvarets framtidige struktur. Disse endringene vil bli vurdert på et atskillig bredere grunnlag i forbindelse med langtidsproposisjonen. Det å gi utdanningsoppdraget til Nord-Norge for kontingent VI er en konsekvens av at Telemarksbataljonen er deployert til Kosovo høsten 2001. Telemarksbataljonen på Heistadmoen vil ivareta våre internasjonale forpliktelser som internasjonal utrykningsstyrke, IRF, bl.a. i den perioden kontingent VI avslutter utdanningen i Norge, og mens den er deployert til Kosovo.

Trond Helleland (H): Det ble mange kontingenttall her. Spørsmålet må vel være hvorfor befalet fra Heistadmoen sendes til Kosovo for å drive fredsbevarende virksomhet når de skulle drive utdanning for fredsopprettende virksomhet, slik som kontingent I til Kosovo drev med.

Hovedspørsmålet mitt går naturligvis på Heistadmoens framtid. Jeg ser dette som et tegn på at man ved å vise til personellmangel forsøker å forskuttere en behandling, ut fra det vedtaket Stortinget fattet i 1992/93 om å legge Telemarksbataljonen til Heistadmoen. Derfor vil jeg be forsvarsministeren bekrefte at Heistadmoen fortsatt er med i vurderingen når den nye strukturen skal legges for Forsvaret. Dette går det nemlig forlydender om, og jeg har hørt at Heistadmoen er nullet ut i de arbeidsgruppene som nå jobber, og det er i strid med Stortingets vedtak.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Når det gjelder hvorfor vi nå er i denne situasjonen, viser jeg til svaret. Det er altså ikke noe nytt. Det har skjedd før, ut fra en hensiktsmessighetsbetraktning. Men jeg gjentar: Dette er ingen forskuttering av Stortingets behandling av Regjeringens kommende langtidsproposisjon om Forsvaret, og Heistadmoen er selvsagt med i vurderingsgrunnlaget i framtidig struktur.

Det er riktig at forsvarssjefen har nullstilt Heistadmoen, i betydningen gitt den en rød flekk på kartet, men alt som er gitt en rød flekk på kartet, vurderes og kvalitetssikres og gjennomgås på et selvstendig grunnlag i departementets arbeid. Så her kan jeg trøste representanten med at ingenting er avgjort i så måte.

Presidenten: Då går vi til spørsmål 24.