Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato: 31.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Gunnar Kvassheim (V): «Et klart flertall på Stortinget har slått fast at det skal foretas en årlig avsetning av midler til rehabilitering og vedlikehold av Stavanger domkirke. Det er også bedt om at Miljøverndepartementet medvirker til å få avklart hvilket departement denne budsjettposten skal sortere under.

Hva er gjort for å følge opp den aktuelle merknaden i budsjettinnstillingen om Stavanger domkirke?»

Statsråd Siri Bjerke: Det er dokumentert et stort behov for vedlikehold og sikring av verdifulle kulturminner. Dette gjelder også kirker og kirkeinventar. Stavanger domkirke er ett av tolv kirkebygg som ved siden av Nidaros domkirke defineres som kirkebygg av nasjonal verdi. De siste årene er det derfor bevilget til dels betydelige beløp til restaurering av domkirken. Midlene er i hovedsak bevilget over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett, men stilt til rådighet for Riksantikvaren. Det er enighet om at Stavanger domkirke er et svært viktig anlegg.

Energi- og miljøkomiteen har i sin merknad påpekt at det er naturlig å etablere en ordning med årlige avsetninger over statsbudsjettet til Stavanger domkirke, på linje med den ordningen som gjelder for Nidaros domkirke. Komiteen sier samtidig at Miljøverndepartementet bør medvirke til å avklare over hvilket departements budsjett en slik avsetning skal gis. Som en oppfølging av denne merknaden har jeg nylig tatt initiativ til en drøfting av dette med kirke-, utdannings- og forskningsministeren, og disse drøftingene vil omfatte nettopp spørsmålet om midler til Stavanger domkirke for inneværende år.

For å belyse de problemstillinger som ligger i spørsmålet og merknaden fra komiteen, har jeg likevel behov for å gå litt prinsipielt inn på ansvarsforholdene for kirkene.

Drift, vedlikehold og restaurering av kirkene våre er i dag et kommunalt ansvar. Dette følger av kirkeloven. Et unntak fra denne hovedregelen er Nidaros domkirke, hvor staten har ansvaret for restaurering og det antikvariske vedlikeholdet. Utgiftene til dette blir dekket over budsjettet til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, og utgiftene til den vanlige driften påligger kommunen.

Miljøverndepartementet har et lovfestet faglig ansvar når det gjelder sikring og bevaring av middelalderkirkene, men ikke noe generelt ansvar for istandsetting og vedlikehold av kirker. Over Miljøverndepartementets budsjett er det derfor kun en mindre del av departementets bevilgninger som går til å dekke utgifter ved restaurering av kirker. Stavkirkene står i denne sammenhengen i en særstilling.

Spørsmålet om staten skal påta seg et generelt og utvidet ansvar for vedlikeholdet av Stavanger domkirke berører prinsipper knyttet til forholdet mellom stat og kirke. Jeg viser i denne sammenhengen til at Regjeringen nylig har lagt fram en egen stortingsmelding – St.meld. nr. 14 for 2000-2001, Børs og katedral – som tar opp disse problemstillingene. Regjeringen har her gått inn for at deler av avkastningen fra Opplysningsvesenets fond skal kunne nyttes til vern og sikring av eldre kirker og kirkeinventar, og at statens utgifter til Nidaros domkirke skal overtas av fondet. Det er naturlig at tilskudd til Stavanger domkirke vurderes i sammenheng med dette forslaget.

Utfallet av Stortingets behandling av denne meldingen vil derfor også være vesentlig for avklaringen av de forhold som er tatt opp i spørsmålet fra Kvassheim.

Gunnar Kvassheim (V): Det er positivt at den drøftelsen med andre statsråder som komiteen bad om, nå er forestående, og jeg håper at Stortinget vil bli orientert om utfallet av den runden, slik at en vet hvor ansvaret blir plassert.

Det komiteen gjorde, var å ta konsekvensen av at Stavanger domkirke ikke er en hvilken som helst kirke, men en kirke som på mange måter kan likestilles med Nidarosdomen når det gjelder historisk betydning. Og det var ved å plassere Stavanger domkirke i denne situasjonen at en sa at det var naturlig at staten bidrog med årlige bevilgninger. For generelt er det slik at det er et kommunalt ansvar å vedlikeholde en kirke, men det er ikke tilfellet for Nidarosdomen, og komiteen har slått fast at staten også har et særlig ansvar når det gjelder domkirker. Så jeg ber om å få bekreftet at det vil bli midler til Stavanger domkirke på årets budsjett, slik komiteen har forutsatt.

Statsråd Siri Bjerke: Representanten Kvassheim er raskt ute med etterspørsel etter statsrådens oppfølging av budsjettbehandlingen når det gjelder Stavanger domkirke. Jeg tar det som et tegn på en sterk interesse for saken, og vil selvsagt gjøre mitt til at dette får en rask avklaring.

Det møtet med kirke- og undervisningsministeren som jeg nettopp refererte til, vil bli holdt i nær framtid, og vi vil selvfølgelig følge opp arbeidet med Stavanger domkirke på bakgrunn av merknaden fra stortingskomiteen og det jeg nettopp har sagt. Det er gitt penger til Stavanger domkirke de siste årene, og dette er et viktig bygg som fortjener fortsatt støtte.

Gunnar Kvassheim (V): Min iver på dette området bunner i at det er et viktig prosjekt. Det er viktig kontinuerlig å få vedlikeholdt denne bygningen ved statlig og kommunal medvirkning. Jeg ble en smule urolig da jeg tok opp denne problemstillingen under budsjettbehandlingen i Stortinget, for da svarte statsråden i de baner at dette primært er et kommunalt ansvar. Derfor ville jeg bare forsikre meg om at merknaden ble ivaretatt på forsvarlig måte, og det bekrefter statsråden at den blir når det gjelder avklaring av ansvarsforholdet.

Det andre punktet som berøres, og som jeg regner med at det blir gitt tilbakemelding på samtidig med en avklaring av hvilket departement som har ansvaret, er en bekreftelse på at det vil bli gitt midler, og over hvilket budsjett de vil bli stilt til rådighet.

Stavanger kommune har sagt at de årlig er villige til å bevilge 1 mill. kr, og med et statlig bidrag i den størrelsesordenen vil denne oppgaven kunne løses.

Statsråd Siri Bjerke: På hvilken måte Regjeringen vil følge opp Stortingets budsjettmerknad, er jeg helt sikker på at vi skal få rikelig anledning til å diskutere i Stortinget, ikke minst med bakgrunn i representanten Kvassheims engasjement. Men jeg kan bekrefte at vi selvfølgelig vil informere Stortinget på bakgrunn av de arbeidene som vi nå har satt i gang.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 26.