Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato: 31.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Vidar Bjørnstad (A): «Ifølge Finn Abrahamsen, avdelingsleder ved voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, er våpensituasjonen i Oslo nå helt håpløs. Situasjoner der personer truer med kniv og skytevåpen, øker. Ulovlig våpenbesittelse har en alminnelig strafferamme på 3 måneder. Dette står ikke i samsvar med alvorligheten i de handlinger som blir begått.

Vil statsråden ta initiativ til å heve strafferammen for ulovlig våpenbesittelse?»

Statsråd Hanne Harlem: Stortinget vedtok våren 1998 en rekke endringer i våpenloven som bl.a. omfatter straffebestemmelsene for ulovlig besittelse og bruk av skytevåpen. Etter lovens § 33 er strafferammen hevet til to års fengsel for bl.a. «uten aktverdig grunn» å bære våpen på offentlig sted. Etter samme paragrafs annet ledd kan strafferammen heves til fengsel i fire år dersom overtredelsen er særlig grov. Fortsatt vil imidlertid de mindre alvorlige overtredelser av våpenloven kun ha en strafferamme på tre måneder. Jeg nevner eksempelvis at det kan dreie seg om overtredelser som at man ikke oppbevarer ammunisjon og våpen fra hverandre, slik man skal etter reglene.

Denne graderte skalaen for straffeutmåling – som trådte i kraft fra 5. juni 1998 – burde i utgangspunktet gi tilstrekkelige virkemidler når det gjelder straffereaksjoner for ulovlig våpenbesittelse. La meg likevel få tilføye at Regjeringen i Ot.prp. nr. 21 for 2000-2001 om endringer i våpenloven, som nå ligger til behandling i Stortinget, bl.a. har fremmet forslag om en oppjustering av våpenlovens straffebestemmelse. Etter denne er det nå gjort klart at den strengere strafferamme på to år også skal omfatte ulovlig besittelse av skytevåpen. Jeg vil med bakgrunn i Regjeringens nylig fremlagte forslag, som Stortinget har til behandling, ikke ta initiativ til en ytterligere heving av strafferammen nå, men holde spørsmålet under løpende vurdering.

Når det gjelder bekjempelse av voldskriminalitet og den urovekkende utvikling ved spredning av skytevåpen blant kriminelle, er det viktig også å se på andre forhold enn straffebestemmelsene. Blant annet er det viktig å få kontroll med det store antall uregistrerte våpen som i dag befinner seg i privat eie. Proposisjonen om endringer i våpenloven inneholder forslag om lovhjemmel for et nasjonalt våpenamnesti. Jeg vil her vise til de positive erfaringene man har høstet gjennom et prøveprosjekt på våpenamnesti i fire politidistrikter.

La meg avslutningsvis få nevne at Stortinget sommeren 1999 vedtok en ny § 10 a i politiloven om adgang for politiet til på nærmere betingelser å kunne visitere personer på offentlige steder for å søke etter våpen. Denne visitasjonshjemmelen omfatter også kniver eller andre farlige gjenstander som i seg selv ikke er forbudt å eie. Bestemmelsen ble gjort midlertidig for tre år fra ikrafttredelsen og vil bli evaluert i løpet av dette året.

Jeg nevner i tillegg at på bakgrunn av innspill fra Oslo politidistrikt er det også naturlig å knytte til den evalueringen en vurdering om det er grunn til å utvide visitasjonshjemmelen til også å gjelde andre typer visitasjon enn visitasjon av person, som f.eks. visitasjon eller ransaking av bil.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Mitt spørsmål har sin bakgrunn i en beskrivelse fra politiet i Oslo om et stort omfang av ulovlige våpen i kriminelle miljøer, og det ble fra høyt hold og fra flere hold i politiet tatt til orde for at en økning i den alminnelige strafferammen for ulovlig våpenbesittelse, som også vil omfatte kniv, muligens var en vei å gå. Jeg synes at statsråden gav et tilfredsstillende svar i forhold til de strafferammer vi har knyttet til våpenloven, og jeg er selvsagt kjent med at vi også har forslag i Stortinget nå om en skjerpelse. Og jeg tar til etterretning at man ikke ønsker å ta noe initiativ knyttet til en økning av strafferammen på dette området, men vil følge situasjonen.

Men vil ikke en heving av den alminnelige strafferammen i straffeloven også heve terskelen for ulovlig bevæpning med kniv – noe som i flere sammenhenger har endt i tragiske situasjoner – og være et effektivt virkemiddel også overfor kriminelle og gjenger?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er innstilt på å vurdere strafferammen for bruk og besittelse av våpen, men mener altså at den gjennomgangen vi hadde i forbindelse med endringsforslagene i våpenloven, gir en skjerping som bør være tilstrekkelig i første omgang. Men dersom vi skulle vurdere det annerledes om kortere eller lengre tid, er vi selvfølgelig innstilt på å se på det igjen.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Og som sagt har jeg bare registrert at det fra flere hold i politiet er pekt på at en økning kan være effektiv i forhold til en del kriminelle og gjenger som opererer ikke bare med skytevåpen, men også har bevæpning med kniv.

I et tidligere svar sa statsråden noe jeg er helt enig med henne i – i slike situasjoner skal vi ta oss den tid som er nødvendig, slik at vi vet at vi også gjør det riktige.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har heller ikke her noe å tilføye.