Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato: 31.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Kjellaug Nakkim (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Moss politikammer og Moss byrett har i dag lite tilfredsstillende lokaler, og det er forutsatt at det skal bygges nytt politi- og tinghus.

Kan statsråden redegjøre for fremdriftsplanen, og når kan man forvente at de nye lokalene kan bli ferdigstilt?»

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er kjent med lokalsituasjonen for politidistriktet og byretten i Moss. Jeg kan opplyse at det allerede er utarbeidet en fremdriftsplan som forutsetter at tilbudsmaterialet for et nybygg i Moss sendes ut i løpet av våren 2001. Ifølge fremdriftsplanen skal innlevering av tilbud for nye lokaler skje tidlig høsten 2001. Vi regner med at politiet kan inngå en leieavtale med den aktuelle tilbyder før årsskiftet. Byggeprosjektet er planlagt gjennomført med ferdigstillelse våren 2003.

Når det gjelder lokaler for Moss byrett, vil Justisdepartementet når tilbudene er kommet inn og evaluert, ta en avgjørelse om byggingen skal startes. Jeg minner om at Justisdepartementet i St.prp. nr. 1 for 2000-2001 har gjort oppmerksom på at hvis ikke både politiets og domstolens lokaler kan ferdigstilles samtidig, vil politiets behov prioriteres. Dette vil være et budsjettmessig spørsmål.

Dersom det skulle være mulig å finne dekning i neste års budsjett for nye lokaler også for Moss byrett, vil disse lokaler kunne stå ferdig våren 2003.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret – det var for så vidt positivt. Men det som er et problem, er at disse lokalitetene, slik jeg forstår det, først og fremst skal leies, og at det ikke er departementet selv som skal stå for byggingen.

Det er nå engang slik at Moss byrett har utrolig trange lokaler og må ut og leie. Ville det ikke være mest hensiktsmessig, når disse to instanser skal være i samme hus, at man også bygger ut for begge samtidig? Det er leit at en husleie skal kunne sette stopper for at man skal kunne komme inn i tidsmessige lokaler.

Statsråd Hanne Harlem: Først vil jeg gjøre oppmerksom på at så vidt jeg er kjent med, er planene for byggingen slik at politi og domstol skal være i hvert sitt bygg, men byggene skal ligge på samme tomt. Det er altså to uavhengige bygg i den planleggingen som så langt er gjort.

Vurderingen fra departementet er at dersom vi blir nødt til å velge mellom politi og domstol, er det politiets lokaler som er mest påkrevd, og derfor mener vi det er de lokalene som bør prioriteres dersom vi ikke kan klare å finne dekning for å gjøre begge deler. Og det som er situasjonen pr. i dag, er altså at vi foreløpig ikke er sikre på om det er mulig å finne budsjettdekning for den husleieøkningen som et nytt bygg vil medføre for både politi og domstol.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg synes justisministeren nå legger litt kjelker i veien for at Moss byrett skal kunne komme inn i tidsmessige lokaler, som den egentlig trenger.

Det er riktig at det egentlig er to fløyer, men de henger jo nøye sammen. Dessuten var også justiskomiteen oppmerksom på det departementet skrev i budsjettproposisjonen, og anmodet om at man måtte få dette inn i ett og samme bygg og gjøre det ferdig samtidig.

Jeg er enig i at det er mest prekært for politiet, men det er også prekært for byretten i de trange lokalene. Det står også i stortingsmeldingen om førsteinstansdomstolene i fremtiden at uavhengig av strukturendringer må Moss byrett inn i nye lokaler. Det står at på «lengre sikt» må man inn i nye lokaler, og det gjorde meg egentlig urolig for at byretten må drøye enda en tid før den kan komme inn i nye lokaler.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg kan bare vise til det jeg sa. Jeg kan ikke i dag love at det vil være mulig å få Moss byrett inn i nye lokaler på samme tidspunkt som politiet. Grunnen til det er for så vidt budsjettmessige vurderinger, og for så vidt også den stortingsmeldingen som representanten Nakkim viste til. Det å gjennomføre det som står i meldingen, vil måtte medføre en vurdering av hvor det er riktig eventuelt å prioritere økte driftsrammer, for dette dreier seg i så fall om mer penger til domstolenes drift for å kunne dekke husleieøkninger også andre steder hvor det blir nødvendig å gjøre bygnings- og lokaliseringsmessige endringer som følge av de vedtak Stortinget eventuelt fatter i forbindelse med stortingsmeldingen om førsteinstansdomstolene.