Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato: 31.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Utlendingsnemnda ble etablert 1. januar 2001. Mange saker er oversendt fra Justisdepartementet og venter på en avgjørelse, blant annet saken til en kvinne i Valle. Hennes sak er grundig belyst gjennom lang tid og var lovet ferdig før nyttår.

Når kan saken ventes ferdigbehandlet til beste for et lidende menneske?»

Statsråd Sylvia Brustad: Utlendingsforvaltninga er nå som kjent omorganisert. I henhold til utlendingsloven er det Utlendingsnemnda som nå avgjør alle klager i utlendingssaker. Nemnda er et frittstående domstollignende klageorgan, administrativt underlagt Kommunal- og regionaldepartementet. Jeg kan verken instruere nemnda om lovtolkning, skjønnsutøvelse eller avgjørelser i enkeltsaker, herunder heller ikke om at konkrete enkeltsaker skal prioriteres framfor andre saker. Dette gjelder også i forhold til Utlendingsdirektoratet. Den politiske styringa av enkeltsaker på utlendingsfeltet må nå skje gjennom lov og forskrift og generelle prioriteringer.

Alle henvendelser som gjelder søknader eller klager på vedtak etter utlendingsloven – eller spørsmål om når et svar på en søknad eller klage vil foreligge – må nå rettes enten til Utlendingsdirektoratet direkte eller til Utlendingsnemnda.

Elsa Skarbøvik (KrF): Dette er ikke en hvilken som helst sak. Den har versert lenge. Det dreier seg om et lidende menneske i vårt land som ber om å få den hjelp hun vet nytter. Hun har tidligere fått behandling av en person fra Sri Lanka, men det må behandling til over lengre tid enn de tre månedene som man kan få, for å få varig nytte av det. Derfor er det søkt om oppholdstillatelse begrenset til to år. Det er ikke snakk om noe mer, for hvis ikke behandlingen da nytter, så kan man ikke gjøre noe mer. Det er bl.a. et enstemmig kommunestyre i Valle som vil finne en løsning for denne kvinnens situasjon. Kommunen har utlyst stillingen uten å få noen søknader, og den garanterer for arbeidskontrakt i to år til en person som da tilfeldigvis bor på Sri Lanka, og som er villig til å gjøre jobben. Hans familie vil være igjen i hjemlandet. Det må da være plass for dette? Hvorfor kan ikke statsråden skjære igjennom når denne saken har versert lenge før Utlendingsnemnda kom i gang og den visst fremdeles ikke er på beina?

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg kan ikke ta stilling til den konkrete saken, og jeg vil heller ikke kommentere den. Ifølge Stortingets eget vedtak er det fra 1. januar, slik jeg redegjorde for i mitt første svar, slik at saken må avgjøres – hvis dette er en klagesak – i Utlendingsnemnda. Og jeg har ingen myndighet til å instruere i enkeltsaker og derved heller ikke i denne saken.

Elsa Skarbøvik (KrF): Det er ti måneder siden denne søknaden ble sendt, og hver dag er en lidelse for vedkommende. Samme sak ble tatt opp den 18. oktober i høst, og da svarte statsråden at hun ville se på regelverket for arbeidsinnvandring, ja hun sa at arbeidet «er i gang». Det er lenge siden 18. oktober. Jeg må da spørre: Hva må til, slik statsråden ser det, for at en slik sak kan bli løst?

Statsråd Sylvia Brustad: Som sagt, den enkeltsaken kan jeg ikke si noe om. Henvendelsen må rettes til Utlendingsnemnda. Når det gjelder det generelle omkring regelverket for arbeidsinnvandring, som jeg kan gjøre noe med, så er det slik, som jeg også orienterte om tidligere i dag, at Regjeringa meget snart vil komme tilbake med et forslag til forenklinger i forhold til arbeidstillatelse og arbeidsinnvandring. Vi jobber veldig mye med det, og vi kommer også tilbake til Stortinget med forslag om nødvendig, og det skal ikke ta lang tid.