Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Installasjonene for isolat av pasienter er ennå ikke fullført i henhold til de krav som må tilfredsstilles for å sikre pasienter og ansatte ved det nye Rikshospitalet. Pasienter som må være i isolat, må bringes til andre sykehus.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å kunne fullføre arbeidene med isolat ved Rikshospitalet, og når forventer han at isolatet kan tas i bruk?»

Statsråd Tore Tønne: Jeg er gjort kjent med problemene med isolatene ved Rikshospitalet. Dette er en av de sakene som vil bli gjennomgått i forbindelse med Statsbyggs avslutning av byggeprosjektet. Jeg vil komme tilbake til Stortinget når denne gjennomgangen er sluttført.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er nå ni år siden Stortinget besluttet å bygge det nye Rikshospitalet, og jeg må si at som saksordfører for saken den gangen kunne jeg aldri i min villeste fantasi forestille meg at isolatinstallasjonene ikke ville være i drift ni år senere. Her har staten, ved Sosial- og helsedepartementet, satt i ordre hos staten, ved Statsbygg, en leveranse i henhold til statens egne krav og spesifikasjoner til det nye sykehuset.

Arbeidene er ikke ferdige – Statsbygg hevder at de er ferdige, men brukeren hevder at de ikke er ferdige, og staten sitter på begge sider av bordet. Det er ufattelig at dette skjer. Vil statsråden bringe Regjeringen ut av denne pinlige situasjonen, som må løses til beste for pasientene og de ansatte ved sykehuset?

Statsråd Tore Tønne: Det er sikkert flere forhold ved utbyggingen av Rikshospitalet som overgår fantasien fra den tid Stortinget besluttet utbyggingen. Det har vel vært gjenstand for diskusjoner i Stortinget flere ganger siden. Det som er det faktiske forhold i dag, er at de isolater som representanten Brunæs her tar opp, ikke er i en tilfredsstillende forfatning slik at de kan tas i bruk. Det må de bringes i. Det er flere forhold som ikke er tilfredsstillende, og det må gjøres utbedringsarbeider også fremover. Vi kommer som sagt tilbake til Stortinget med en samlet fremstilling av dette senere i vår, og da vil det også bli redegjort for spørsmålet om isolatene. Jeg tar sikte på at man derved skal komme ut av den ulykkelige situasjonen som man her er i.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg forstår at han er opptatt av å få løst dette problemet, og jeg håper både på de ansattes, sykehusets og pasientenes vegne at denne saken bringes i orden, fordi det også er et faremoment forbundet med at sykehuset ikke har disse isolatavdelingene i orden.

Statsråd Tore Tønne: Jeg ser fram til å komme tilbake til Stortinget med en redegjørelse for disse forhold.