Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov til å stille den ærede helseminister følgende spørsmål:

«Det har i den senere tid fremkommet svært kritikkverdige forhold ved barneavdelingen ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, både når det gjelder å ha korridorpasienter som følge av plassmangel og meget kummerlige forhold for barn som må isoleres grunnet fare for smitte fra andre pasienter.

Vil statsråden ta et initiativ overfor fylkeskommunen slik at en kan få en permanent løsning på problemene ved barneavdelingen, og at ikke barna må lide grunnet dårlig prioritering?»

Statsråd Tore Tønne: La meg først understreke at de forhold som representanten Nesvik tar opp, hører inn under den enkelte institusjons ansvar for å sikre en forsvarlig drift. Dette er regulert i ulike lover og forskrifter, i hovedsak lov om spesialisthelsetjenesten og lov om vern mot smittsomme sykdommer. Ansvaret er tillagt den enkelte sykehuseier, i dette tilfellet Møre og Romsdal fylkeskommune.

Når det gjelder situasjonen ved barneavdelingen ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, er jeg blitt informert om at det i enkelte perioder i løpet av et år kan oppstå problemer med gjennomføring av tiltak for å sikre smitte fra andre pasienter. Det er vanskelig å forutse når slike problemer vil oppstå, men de har oppstått relativt ofte i den senere tid. Det setter lys på spørsmålet om hvorvidt kapasiteten og arealet ved barneavdelingen er riktig dimensjonert ut fra det faktiske behovet. Jeg har selv vært på besøk ved Sentralsjukehuset i Ålesund og besiktiget barneavdelingen. Det er et imponerende arbeid som gjøres der, til tross for at det disponible arealet kan betegnes som meget knapt. De problemer dette skaper, tas meget alvorlig. Fra ledelsen er det understreket at situasjonen ikke er uforsvarlig for pasientene. Det er imidlertid et faktum at avdelingens reelle arealbehov ikke er godt nok dekket. Dette erkjenner også Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkeskommunen sier at arealforholdene ved barneavdelingen er gjenstand for vurdering og utredning med sikte på en bedring.

Når det gjelder korridorpasienter ved sykehuset, er jeg blitt informert om at dette primært har vært et problem knyttet til medisinsk avdeling. Jeg er blitt informert om at brannmyndighetene særskilt har fokusert på dette og vurdert sikkerheten og adkomsten til rømningsveier som utilfredsstillende.

Sykehuset og sykehuseier, Møre og Romsdal fylkeskommune, har hatt en dialog med brannvesenet i Ålesund og med Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern angående denne saken. Sykehuset har nå etablert tilfredsstillende forholdsregler i tilfelle brann.

Uavhengig av dette er det selvsagt høyst utilfredsstillende at det stadig er mange korridorpasienter ved norske sykehus. Også ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal har man opplevd at dette problemet har gått i bølger, ofte ut fra epidemilignende sykdomstilstander i befolkningen. Særlig gjelder dette influensautbrudd.

Fylkeskommunen opplyser imidlertid at det i perioden august til desember 2000 så å si ikke var korridorpasienter ved Sentralsjukehuset. Jeg vil understreke at sentrale myndigheter følger situasjonen ved barneavdelingen ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal nøye, og at det også er kontakt om problemene knyttet til korridorpasienter. For tiden synes det ikke å være grunnlag for å ta initiativ til tiltak utover dem som sykehus og sykehuseier allerede har igangsatt.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men må dessverre konstatere at den såkalte løsningen på problemene bl.a. når det gjelder korridorpasienter ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, dessverre ikke foreligger. Det går fram bl.a. av medieoppslag senest for en uke tilbake at det er en rekke korridorpasienter som er i fare i tilfelle brann, i tillegg til at det også er nedverdigende for pasientene til stadighet å bli lagt på gangen. Dette gjelder både ved barneavdelingen og ved medisinsk avdeling.

Hvis man ikke får en permanent løsning på disse problemene snart, frykter jeg at personellet blir utbrent og søker seg til andre avdelinger, for det er en uholdbar situasjon for personellet som er der, og ikke minst er det en uholdbar situasjon for pasientene.

Vil statsråden sørge for at det blir foretatt en gjennomgang av disse problemene ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, slik at man kan få en permanent løsning, som faktisk i dag ikke foreligger?

Statsråd Tore Tønne: Jeg vil for det første ikke på noen måte forsvare det forhold at det er korridorpasienter ved norske sykehus, enten det er ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal eller andre steder. Det er et forhold som jeg gang på gang har sagt at vi må få slutt på. Det er også mitt inntrykk at sykehuseiere og sykehusledelse rundt omkring arbeider aktivt med sikte på å komme ut av den situasjonen. I så henseende er det også foretatt en gjennomgang av forholdene ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal som jeg viste til. Det er mitt inntrykk at det arbeides godt med sikte på å komme ut av denne situasjonen. Det vil ta noe tid, men jeg mener at man går i retning av en situasjon der det på permanent basis ikke vil være korridorpasienter. Uansett ser jeg ikke at jeg fra min side kan ta ytterligere initiativ utover det fylkeskommunen nå gjennomfører.

Harald T. Nesvik (Frp): Det paradoksale i situasjonen ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal er faktisk at det er en sengepost som ikke er i bruk, samtidig som man har et stort antall korridorpasienter ved sykehuset. Når man faktisk ikke er villig til å prioritere åpning av den sengeposten slik at pasienter kan bli behandlet på en skikkelig måte, må jeg si at jeg føler at man ikke tar problemene helt på alvor.

Det er én måte som jeg håper helseministeren nå vil gripe dette an på: Jeg vil be helseministeren om å ta kontakt med Helsetilsynet for å få seg forelagt en rapport om hvordan forholdene er ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal. For dessverre er det slik at det er så mange korridorpasienter at jeg frykter både for det brannsikkerhetsmessige, for bemanningen ved institusjonen, for pasientenes liv og helse og – ikke minst – for menneskeverdet. Vil statsråden ta et initiativ overfor Helsetilsynet, slik at han får seg forelagt en rapport om forholdene?

Statsråd Tore Tønne: Helsetilsynet er også involvert i spørsmålet omkring korridorpasienter ved sykehuset. Jeg forventer også at jeg vil få rapport fra Helsetilsynet om forholdene.