Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato: 21.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Ursula Evje (Frp): «Departementet har nektet å godkjenne byggingen av Follo sykehus. 140 000 mennesker i Akershus og Østfold får derved ikke det lovede lokalsykehuset. Tilbud til disse er ikke ivaretatt ved planleggingen av det nye Sentralsykehuset i Akershus og ved nytt sentralsykehus i Østfold.

Hvordan vil statsråden dekke det nødvendige helsetilbudet til den forbigåtte befolkningen i Akershus og Østfold?»

Statsråd Tore Tønne: Sosial- og helsedepartementet har nylig gjennomgått og godkjent regionale helseplaner for de fem helseregionene i Norge. Ved godkjenningen har det vært nødvendig å ta enkelte forbehold og presisere en del forutsetninger fra departementets side. Dette gjelder bl.a. forholdet til de større utbyggingsprosjektene som omtales i planene.

I planene er det lagt opp til at større utbyggingsprosjekter skal omtales, avhengig av hvor i planleggingen prosjektet befinner seg. Departementet har imidlertid presisert at en godkjenning av den enkelte regionale helseplan ikke innebærer en godkjenning av det enkelte utbyggingsprosjekt som er omtalt i helseplanen. Det må i det hele understrekes at vedtak av regional helseplan ikke innebærer endring av etablerte regler og praksis for myndighetsgodkjenning av sykehus.

Det er ikke regionen, men den enkelte fylkeskommune som er ansvarlig for eierskap av og investeringer i sykehus. Hvert enkelt prosjekt må – når det er ferdig utredet – fremmes av den enkelte fylkeskommune for godkjenning i departementet, eventuelt regjering og storting.

Akershus fylkeskommune har ennå ikke søkt om godkjenning av bygging av Follo sykehus. Derfor er det heller ikke slik at departementet har nektet å godkjenne dette byggeprosjektet. Men departementet har gjennom vedtaket av regional helseplan gitt uttrykk for at det ikke er grunnlag for å ta stilling til bygging av nytt sykehus i Follo på nåværende tidspunkt.

Ursula Evje (Frp): Nå er det slik at allerede før jul sendte departementet et brev til fylket med en del nye signaler i forhold til godkjenning av prosjektene i Akershus, bl.a. et nei til kobling mellom Nye SiA og Follo sykehus. Departementet varslet en nærmere gjennomgang av forholdet til andre sykehus i Oslo, spesielt Aker. Flere tomme etasjer på Aker er ikke en god løsning for Akershus. Vi vil ikke i fremtiden være prisgitt helsebyrådens hellige budsjettbalanse, og jeg viser til Ullevåls situasjon over tid.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre en slik reprise?

Statsråd Tore Tønne: Det er riktig at vi i vår kommunikasjon med Akershus fylkeskommune har tatt opp spørsmålet om en eventuell kobling mellom et nytt SiA og et eventuelt nytt sykehus i Follo. Det vi har sagt i den sammenheng, er at vi ønsker å ta stilling til en eventuell søknad om et nytt SIA uavhengig av også å ta stilling til et prosjekt i Follo. Vi har sagt at dersom fylkeskommunen selv mener at det er en slik kobling, må selvfølgelig også departementet ha seg forelagt begge prosjekter for å kunne ta stilling, noe som igjen vil innebære en ytterligere utsettelse av behandlingen av Nye SiA.

For øvrig mener jeg at alle slike prosjekter må ses i sammenheng med kapasiteten i regionen, herunder også ved de andre sykehusene i regionen.

Ursula Evje (Frp): Samlokalisering av psykiatriske og somatiske lidelser vil gi en betydelig kvalitetsøkning når det gjelder behandlingstilbudet, spesielt for pasientene. Dette er tilfellet i forbindelse med Follo og Nye SiA og dimensjoneringen av begge to. Ledige senger andre steder i regionen vil hjelpe dårlig på dette forholdet. Dersom nødvendig behandlingskapasitet knyttet til disse sengene ikke finnes, må denne kapasiteten bygges ut. Er det ikke da naturlig å foreta denne økningen der folk vitterlig bor?

Statsråd Tore Tønne: Det er alltid et mål å tilby kapasitet til sykehustjenester, somatiske eller psykiatriske, i størst mulig grad der befolkningen bor og har behov for tjenestene. Samtidig må det være forståelse for at man må se kapasitet og tilbud innenfor en region, eller innenfor ethvert geografisk område, i en viss sammenheng. Det er bakgrunnen for at vi har sagt i vår kommunikasjon med fylkeskommunen at de forskjellige prosjekter som de fremmer, må de selv vurdere om skal ses i sammenheng, eller om vi skal vurdere dem uavhengig av hverandre. Det er det siste som er tilfellet når det gjelder prosjekter i Akershus fylkeskommune. Det hindrer ikke at man også kan gjøre de koblinger som representanten Ursula Evje her ber om.