Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato: 21.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Terje Johansen (V): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Under behandlingen av St.prp. nr. 87 for 1991-92 Om nytt rikshospital, vedtok Stortinget at det ved bygging av nytt rikshospital også skal bygges nytt sykehus i Follo. I Sosial- og helsedepartementets vedtak om regionale helseplaner for 2001-2004 er nytt sykehus i Follo ikke tatt med.

Betyr dette at Regjeringen og statsråden ikke vil følge opp Stortingets vedtak om å bygge nytt sykehus i Follo?»

Statsråd Tore Tønne: La meg først omtale forholdet mellom byggeprosjekter og regional helseplan. I regionale helseplaner skal større byggeprosjekter omtales, avhengig av hvor langt i planleggingen av prosjektet man har kommet. Sosial- og helsedepartementet har understreket at vedtak av regional helseplan ikke betyr en godkjenning av de enkelte byggeprosjekt som er omtalt i helseplanen. Godkjenning av byggeprosjekt vil følge de etablerte regler og godkjenningsordninger, basert på søknad fra den enkelte fylkeskommune.

I forbindelse med behandlingen av bygging av Nytt Rikshospital i 1988 uttaler flertallet i sosialkomiteen i Innst. S. nr. 308 for 1987-88 følgende:

«Flertallet er innforstått med at valget av Gaustad som lokaliseringssted for nytt rikshospital forutsetter at Akershus fylkeskommune bygger et nytt lokalsykehus i Follo.

Flertallet forutsetter at representanter for de berørte sykehus og for brukerfylkene i helseregion 2 deltar i det videre planleggingsarbeidet.»

Jeg oppfatter ikke dette som et endelig vedtak om, enn si godkjenning av, et nytt sykehusprosjekt, men som et uttrykk for at Stortinget har forutsatt at Akershus fylkeskommune fremmer et slikt prosjekt ut fra de vurderingene fylkeskommunen må gjøre med hensyn til fremtidig behov. Det er på et slikt grunnlag at regjering og statsråd kan følge opp Stortingets forutsetning.

Det foreligger ingen slik søknad fra Akershus i dag. Sosial- og helsedepartementet har som kjent understreket at godkjenningen av den regionale helseplan, hvor Akershus inngår, ikke innebærer godkjenning av utbyggingsprosjektene som anbefales. Gjennom vedtaket av regional helseplan har departementet uttrykt at det ikke er funnet grunnlag for å ta stilling til bygging av nytt sykehus i Follo på det nåværende tidspunkt.

Terje Johansen (V): Jeg takker for svaret. Jeg holdt på å si at nå gjelder det å holde tunga beint i munnen, for dette var ikke innlysende å forstå i første omgang.

Det som opptar meg nå, er status for det som jeg henviser til i mitt spørsmål, altså St.prp. nr. 87 for 1991-92, som har et Vedlegg 2 som omtaler bygging av et nytt sykehus i Follo på bakgrunn av vedtaket om plasseringen av Rikshospitalet på Gaustad. Hvilken status har dette? Er det slik at Regjeringen oppfatter dette som at Stortinget ønsker at det skal bygges et sykehus i Follo, kan jeg i en oppfølging komme tilbake til hvordan den videre prosedyre eventuelt skal være.

Statsråd Tore Tønne: Jeg har forsøkt i hvert fall å klargjøre hvilken status jeg mener det ikke har, ved å si at jeg oppfatter det ikke slik at ved den behandling Stortinget hadde i 1988, vedtok, enn si godkjente Stortinget dermed et bestemt utbyggingsprosjekt for sykehuset i Follo. Det Stortinget uttrykker, er en forutsetning om at Akershus fylkeskommune vil bygge et nytt lokalsykehus i Follo, og jeg går ut fra at man mener at det må Akershus fylkeskommune fremme forslag om, konkret utredning av, ut fra de ulike hensyn som fylkeskommunen har å ta når det gjelder dekningen av sykehustilbudet i fylkeskommunen. Og det er det jeg sier: En slik søknad, et slikt prosjekt foreligger ikke i dag. Regjeringen må følge opp Stortingets vedtak på basis av den type prosjektframlegg.

Terje Johansen (V): Jeg antar at statsråden forstår at etter ti års venting er Follo-befolkningen noe skuffet over at det ikke er gitt et entydig svar på om det vil bli bygd sykehus eller ikke. La meg derfor stille spørsmålet på en litt annen måte. Jeg vet at Akershus fylkeskommune er bedt av departementet om å utrede tre prosjekter. Det at man nå ber om det, er det slik å forstå at statsråden mener at det er behov for et sykehus i Follo? Det er det som er det springende punktet nå. Kan vi regne med støtte fra arbeiderpartiregjeringen dersom en slik søknad fremmes på formell måte fra Akershus fylkeskommune?

Statsråd Tore Tønne: Jeg må igjen forsøke å holde tunga så vidt rett i munnen at jeg ikke her og nå gir meg til å behandle et konkret prosjekt, og understreke at det er et spørsmål som enhver helsemyndighet må ta stilling til på grunnlag av et framlegg fra den ansvarlige utbygger, som i dette tilfelle vil være fylkeskommunen. Det er forståelig at mange års venting kan føre til utålmodighet, men jeg må samtidig understreke at det er fylkeskommunen som ut fra fylkeskommunens vurdering av behov og hvordan behovene best kan dekkes, som må komme med de prosjekter som helsemyndighetene sentralt skal ta stilling til og godkjenne. Men for øvrig tror jeg jeg kan forsikre om at enhver statsråd og regjering vil vite at Stortingets forutsetninger på en eller annen måte også skal følges opp gjennom praktisk handling.