Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Midler er bevilget til søk etter omkomne på havet. Dagens situasjon er at det enkelte politidistrikt vurderer hvilket utstyr som skal brukes, og når det skal settes inn.

Har politiet, etter statsrådens oppfatning, den kompetanse som skal til for å rekvirere utstyr for søk etter omkomne på havet?»

Statsråd Hanne Harlem: Politiet har alltid hatt ansvar for søk etter omkomne på land, i innsjøer og vassdrag. Politiet har videre en plikt til å ta hånd om funne lik og en underrettelsesplikt overfor pårørende. I tillegg kan politiet etterforske årsaken til en ulykke, uavhengig av om det er grunn til mistanke om et straffbart forhold.

Etter opprettelsen av en særskilt ordning for søk etter omkomne på havet vurderte jeg det som riktig – ut fra hensynet til en helhetlig ansvarsplassering – at politiet også fikk ansvar for denne ordningen.

Politimestrene i Stavanger og Bodø, som også er ledere for henholdsvis Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola og Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø, er gitt i oppdrag å forvalte søksordningen. Ordningen trådte i kraft 1. januar i år og omfatter bl.a. norsk territorialfarvann, vassdrag og innsjøer samt de internasjonale havområdene som er erklærte ansvarsområder for norsk redningstjeneste. Den enkelte politimester leder søksarbeidet innenfor eget politidistrikt, mens politimestrene i Stavanger og Bodø leder og koordinerer søk etter omkomne i norsk redningstjenestes ansvarsområde utenfor territorialfarvannet.

Ved kompliserte og/eller langvarige søk vil politimesteren innhente uavhengig faglig ekspertise fra andre offentlige etater, private selskaper og institusjoner. En særskilt kompetent ledelse vil bli utpekt, og det vil bli utarbeidet egne oppgavebeskrivelser. I tillegg vil hovedredningssentralen eller lokal redningssentral sørge for at all relevant informasjon fra en eventuell forutgående redningsaksjon snarest tilføres den aktuelle politimester, og politimestrene i Stavanger og Bodø vil til enhver tid ha oversikt over tilgjengelige ressurser.

På denne bakgrunn er det min oppfatning at politiet er godt forberedt på og har tilstrekkelig kompetanse til å lede arbeidet med søk etter omkomne på havet. Jeg viser for øvrig til at Politidirektoratet innen kort tid vil sende ut retningslinjer for søk etter omkomne. Formålet med retningslinjene er å beskrive søksordningens virkeområde og gi en nærmere orientering om forhold vedrørende ledelse og ansvar, operative og økonomiske forutsetninger.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

KNM «Tyr» har gjort en utmerket jobb i forbindelse med «Sleipner»-ulykken. De siste søk etter omkomne viser en tendens til at en ukritisk benytter KNM «Tyr». Det kan se ut som om dette gjøres for å synliggjøre handlekraft, men det er etter manges mening ikke en optimal bruk av ressurser. Har justisministeren vurdert å knytte til seg en kompetent rådgiver eller et fagutvalg med koordineringsansvar for å få en helhetlig vurdering av iverksetting av søk og bruk av utstyr mv.?

Statsråd Hanne Harlem: Noen ganger er søk etter omkomne ingen vanskelig oppgave. Hvis en bil kjører utfor en brygge, er det en enkel oppgave. Når en båt som «Sleipner» går ned, er det en vanskelig oppgave. Derfor må vi ha litt ulike ordninger, avhengig av hvor komplisert søket er. Det er altså grunnen til at vi i de retningslinjene som skal sendes ut fra Politidirektoratet innen kort tid, bl.a. vil legge vekt på at politimesteren er nødt til å innhente uavhengig faglig ekspertise i de tilfellene hvor det er kompliserte søk. Og det er nettopp for å ivareta hensynet til hva en driver med når en setter i gang søk etter omkomne.

Presidenten: Spørsmål 19 er allerede besvart.