Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg ønsker å stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«I forbindelse med bruken av Regionfelt Østlandet sies det i et plandokument 15. februar 2001 fra FBT/RØ følgende om aktiviteten i perioden juli–oktober: «juli: rydding, aug.-okt.; liten aktivitet, inntil 5-800 mann.» I Multiconsults premissdokument heter det videre at det blir stor aktivitet i gul og grønn sone hele året.

Hvordan harmonerer dette med en såkalt virksomhetsfri og stille periode på minimum 3 måneder fra sankthans?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: I St.meld. nr. 11 for 1998-99 under beskrivelsen av Forsvarets behov og bruk illustreres Forsvarets virksomhet i regionfeltet med toppbelastningene gjennom året – en plansje som er vel kjent for forsvarskomiteen fra den tids drøftinger. I sine merknader viser forsvarskomiteen nettopp til dette, og flertallet går inn for at det innføres en virksomhetsfri periode på til sammen tre måneder innenfor tidsrommet fra sankthans til 1. november, slik at sommermånedene og høsten skjermes i større grad enn det legges opp til i selve stortingsmeldingen. Forsvarsdepartementet har i sitt iverksettingsbrev bedt om at dette blir tatt inn som en del av planforutsetningene for prosjektet Regionfelt Østlandet.

I arbeidet med viktige planspørsmål i det forestående arbeidet med kommunedelplan for Regionfelt Østlandet har Forsvaret lagt fram et eksempel på virksomhetsplan innenfor ovennevnte forutsetninger. Med begrepet «virksomhetsfri periode» forstår jeg et tidsrom hvor det ikke drives øvelser i feltet. Det har imidlertid hele tiden vært forutsetningen at det skal kunne drives rydding, vedlikehold og utvikling av feltet, herunder fjerning av blindgjengere og oppgradering av baner og veier.

For å imøtekomme forutsetningen om tre virksomhetsfrie måneder har prosjektorganisasjonen for regionfeltet foreslått at bruken av feltet og det øvingsfrie tidsrom tilpasses de lokale hovedinteresser. Man har derfor foreslått at feltet skal være øvelsesfritt i hele juli og første uken i august. Deretter blir feltet øvelsesfritt i én uke i forbindelse med småviltjakten, og i to uker i forbindelse med elgjakten i september/oktober. De resterende fire uker settes opp i den årlige aktivitetsplanen basert på samarbeid i et samarbeidsråd. Til orientering kan jeg nevne at det for Hjerkinn skytefelt har vært etablert et slikt samarbeidsråd med lokale interesser, kalt Hjerkinnrådet.

Multiconsult, som er Forsvarets bygningstjenestes støyutreder, beskriver i sin oppdragsdefinisjon ordningen på følgende måte – og dette er et fullstendig sitat i motsetning til representantens:

«Det kommer til å bli stor aktivitet i gul og grønn sone hele året innenfor rammen av Eksempel på aktivitetsplan.»

Jeg understreker: innenfor rammen av Eksempel på aktivitetsplan. Det innebærer at aktiviteten vil falle innenfor Stortingets forutsetning om virksomhetsfrie måneder, noe som da i praksis betyr at det i betydelige deler av året ikke vil være stor aktivitet.

Etter mitt skjønn har prosjektorganisasjonen i samråd med lokale interesser funnet fram til en fornuftig løsning, ved å vektlegge så vel de tidsrom hvor feltet i utgangspunktet er mest brukt, og ved å overlate til et samarbeidsråd å fastlegge resten av den øvingsfrie perioden.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker forsvarsministeren for svaret og finner det for så vidt tilfredsstillende i forhold til intensjonen i St.meld. nr. 11 for 1998-99 og debatten i Stortinget i den forbindelse, hvor det ganske riktig ble presisert at det skal være tre virksomhetsfrie måneder.

Nå definerer Forsvarets støysakkyndige selv betegnelsen stillhet som 30 desibel. Vil statsråden ta skritt for å begrense støyen til det nivået iallfall i den virksomhetsfrie perioden?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Det er et spørsmål som jeg ikke er forberedt på å svare på nå, men vi gjennomgår selvsagt de ulike sider ved støyproblematikken ved regionfeltet løpende. Vi er ikke blitt forelagt noe endelig materiale fra Forsvarets overkommando eller fra andre på det punkt. Vi må derfor komme tilbake til det. Det jeg kan forsikre om, er at vi skal opptre i samsvar med både Stortingets vedtak og Stortingets intensjoner på dette viktige punktet.

Ola D. Gløtvold (Sp): Når det gjelder dette samarbeidsrådet, har jeg lyst til å spørre forsvarsministeren om han har en skisse for hvordan det skal være sammensatt, hvilke parter som vil være der.

Vi kommer vel tilbake til bruken av feltet også i forhold til de signaler som nå gis fra forsvarshold, om at dette blir et dyrt felt på mange måter, også fordi det skal være en slik virksomhetsfri periode, sett i forhold til kost-nyttefaktoren.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Vi har ikke lagt spesielle føringer til grunn fra departementet når det gjelder sammensetningen av dette samarbeidsrådet, bortsett fra at vi har erfaring for at det har fungert og fungerer bra på Hjerkinn. Det er en tilsvarende modell som prosjektorganisasjonen for regionfeltet har lagt til grunn, og jeg har grunn til å tro at den har slått bra an lokalt så langt, iallfall har ikke jeg fått signaler om det motsatte. Det er klart at det er viktig i et problemfylt kompleks som dette å ha et samarbeidsorgan opp mot lokale interesser, både kommunale og eventuelt andre.

Når det gjelder kost-nytteeffekten av dette feltet, hadde vi selvfølgelig mange debatter om det i Stortinget i sin tid, og vi la til grunn det som imøtekom Forsvarets behov for et stort regionalt skyte- og øvingsfelt i det sørlige Norge, men gitt de aktivitetene var det altså ikke umulig å forene det med en virksomhetsplan som også store deler av lokalsamfunnet iallfall så fornuften med, selv om de ikke var fornøyd med den, og det faktum at vi nå samarbeider om å følge opp formuleringen i innstillingen på dette området, er et tegn på det samme. Men jeg er selvfølgelig fullstendig klar over at representanten Gløtvold helst ikke vil ha dette feltet, og med det utgangspunktet er det jo mye som er galt uansett.