Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille arbeids- og administrasjonsministeren følgende spørsmål:

«Hva vil statsråden gjøre for å sette de statseide virksomhetene NSB BA og Jernbaneverket i stand til å yte tjenester og kvalitet på en måte som tilfredsstiller kundenes krav, og på hvilken måte vil han etablere et samarbeid med samferdselsministeren for å få dette til?»

Statsråd Jørgen Kosmo: Ansvaret for NSB BA og Jernbaneverket ligger som kjent hos samferdselsministeren på vegne av Regjeringen. Når ovennevnte spørsmål er rettet til arbeids- og administrasjonsministeren, går jeg ut fra at det er som følge av et oppslag i media i den senere tid, hvor innholdet i et notat fra meg til samferdselsministeren var gjengitt.

Notatet var ment å være en meningsytring, der jeg som togbruker hadde synspunkter på en utvikling jeg som reisende syntes var negativ.

Også på mitt ansvarsområde møter jeg innimellom frustrerte og til dels sinte brukere. Kritikk er aldri hyggelig, men likevel er det viktig å lytte til den, ta den på alvor og bruke den som en kilde til forbedring.

I Regjeringens fornyelsesprogram er et av hovedmålene at organisasjon og tjenesteproduksjon skal være basert på brukernes behov. Skal vi kunne ivareta dette, må vi være i dialog med brukerne og ta deres behov og synspunkter på alvor. Og særlig må vi høre på de misfornøyde brukerne. Bare da kan vi rette opp de feilene som vi gjør.

Dette er viktig for alle offentlige virksomheter, og faktisk helt livsnødvendig for de deler av offentlig virksomhet som opererer i et marked, slik NSB gjør.

For samfunnet er det viktig at jernbanen fortsatt kan utvikle seg som et godt, attraktivt og miljøvennlig transporttilbud. Når det gjelder virkemidlene for å lykkes med denne målsettingen, vil det bli presentert forslag til en jernbanepolitikk som Stortinget aktivt kan medvirke til å få best mulig. Dette er imidlertid, som jeg tidligere har sagt, en oppgave som samferdselsministeren vil håndtere på vegne av Regjeringen.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg legger jo merke til at statsråden distanserer seg fra den situasjonen som NSB BA og Jernbaneverket er kommet i. Jeg går ut fra at administrasjonsministeren bl.a. har som oppgave å bidra til at statens virksomheter drives etter moderne og effektive metoder, og videre at disse virksomhetene yter gode tjenester der kvalitet og pålitelighet ligger til grunn. Og så er ikke tilfellet med NSB BA og Jernbaneverket. Dette innebærer at disse to virksomhetene må bedres på en rekke områder, administrativt, økonomisk og teknisk, for å få bedriftene til å fungere. Da er det jeg etterlyser administrasjonsministerens innspill for å få disse virksomhetene til å drive etter de beste metodene, til beste for kundene. Det initiativet etterlyser jeg.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg regner faktisk med at stortingsrepresentanten er kjent med og i og for seg også er innforstått med det ansvar og den viktighet som Stortingets talerstol har. Når det skal presenteres holdninger til enkelte virksomheter i statlig regi som er underlagt de enkelte statsråders ansvarsområde, er det viktig at både de kommentarer og den diskusjon som skal foregå om fremtiden til disse selskapene og deres forpliktelser, skjer i forhold til den statsråden som er konstitusjonelt ansvarlig.

Jeg vil i tillegg til det si at jeg så langt fra verken som arbeids- og administrasjonsminister eller som regjeringsmedlem distanserer meg fra de problemstillinger og de utfordringer som NSB står overfor. Men det er samferdselsministeren som skal presentere den politikken for Stortinget, ikke arbeids- og administrasjonsministeren.

For øvrig deltar samferdselsministeren og arbeids- og administrasjonsministeren aktivt i Regjeringens fornyelsesutvalg, der god fremtidig forvaltningspolitikk utredes og behandles.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og med det siste han nå sa, går jeg går ut fra at han vil bidra aktivt til å bedre forholdene i NSB. Men jeg synes det er litt nedslående å konstatere hans distansering fra den situasjonen to så store statsbedrifter er i.

Jeg er fullstendig klar over de enkelte statsråders ansvarsforhold, men arbeids- og administrasjonsministerens oppgave er jo nettopp å få det hele til å gli, til å være velsmurt, slik at det kan fungere til beste både for kunder og passasjerer og samfunnet for øvrig.

Statsråd Jørgen Kosmo: Selvsagt er jeg klar over de forpliktelser som påligger arbeids- og administrasjonsministeren til å være med på å utvikle en forvaltningspolitikk både i de direkte statlige virksomheter og i de fristilte statlige virksomheter, slik at man kan ha en politikk i forhold til brukerne som gjør at man kan møte brukernes behov. Det er nettopp en vesentlig del av Regjeringens fornyelsesprogram. Representanten kan derfor være meget trygg på at jeg ikke distanserer meg fra disse problemstillingene. Men når jernbanepolitikken skal presenteres for Stortinget, går jeg ut fra representanten forstår at det av hensyn til de konstitusjonelle spilleregler er best at det er samferdselsministeren som gjør det.

Presidenten: Vi går til spørsmål 19.