Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«I Hedmark som andre fylker er det blitt mer og mer vanlig at folk bruker campingvogner som en hytte store deler av året. Den flyttes fra hjemstedet og tilbake når sesongen er slutt. Ofte er dette vogner som ikke er registrert, og man har da brukt prøveskilter for å foreta denne transporten på en lovlig måte. Fra nå av er dette ikke lov, og dermed må man betale en årsavgift på 1 160 kroner.

Har statsråden forståelse for at dette føles urettferdig for de som bruker campingvognene kun som ei hytte?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I henhold til vegtrafikkloven skal kjøretøy registreres. Denne registreringsplikten er dels begrunnet i alminnelige kontrollhensyn for Statens vegvesen og politiet, dels i behov for opplysninger og oversikt for andre myndigheter som har interesse av kjøretøyparken, bl.a. avgiftsmyndighetene og militære myndigheter.

I forskrift om bruk av kjøretøy § 2-6 er det gitt nærmere bestemmelser om bruk av prøvekjennemerker. Her framgår det at prøvekjennemerker bare kan brukes på registreringspliktige kjøretøy under prøving, demonstrasjon, flytting eller kjøring i forbindelse med registrering.

Meningen med prøvekjennemerker er at det skal være mulig å kunne bruke kjøretøy til bestemte formål i kort tid før det er naturlig å registrere dem. Det er derimot ikke meningen at gjentatt bruk over lengre tid skal kunne gjøres med prøvekjennemerker.

En stor del av campingvognene brukes på faste steder og flyttes mellom disse én eller to ganger pr. år. Dette må anses som normal bruk av campingvogner, og kravet om registrering vil da gjelde. Fordi det har vært noe ulik praktisering når det gjelder bruk av dagsprøvekjennemerker, røde plastskilt, på campingvogner, er dette derfor nylig innskjerpet overfor trafikkstasjonene.

Årsavgiften for campingvogntilhengere er 1 160 kr og må være betalt før registrering, mens dagsprøvekjennemerke koster 150 kr pr. gyldighetsdag. Dette er årsaken til at mange ønsker å bruke prøvekjennemerker i stedet for å registrere vogner.

Slik er dagens regelverk. Etter mitt syn er det viktig at regelverket er lett å forstå og enkelt å praktisere, men samtidig må reglene selvfølgelig være fornuftige. Jeg har forståelse for at det kan føles urimelig å betale fullårsavgift for campingvogner som kanskje bruker vegnettet to eller tre dager i året. Derfor vil jeg ta initiativ til at det blir foretatt en vurdering av dette med sikte på at man kan komme fram til ordninger som både er praktikable og hensiktsmessige, både for dem som kjører rundt med vognene mer generelt og dem som har det behovet som representanten Bredvold pekte på.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som faktisk var et mer positivt svar enn det jeg nesten hadde forventet.

Dette med campingvogner som brukes som hytte, angår ganske mange. Det er ca. 20 000 campingvogner i Norge som brukes på denne måten. Ofte gjelder dette barnefamilier eller enslige, som synes at dette er en helt grei måte å feriere på, særlig i forhold til deres økonomi.

Litt på kanten av dette kan man ta eksemplet med en arbeidsbrakke. En arbeidsbrakke kan transporteres på offentlig vei, med unntak av på motorvei hvis man kjører i en hastighet på under 30 kilometer i timen. Man kan da tenke seg at en campingvogn, hypotetisk, kan brukes som arbeidsbrakke og på den måte transporteres. Ser statsråden en parallell her og urettferdigheten i dette?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er litt usikker på om jeg ser den klare parallellen, for jeg tror at campingvogner kan komme til å bli til irritasjon for mange andre medtrafikanter hvis det skulle bli relativt mange som kjører i en hastighet på maksimalt 30 kilometer i timen. Jeg er ikke sikker på at det er veien å gå.

I øyeblikket er jeg ikke beredt til å gå dypere inn i de vurderinger som må foretas, og her må det foretas grundige vurderinger av hva som er både riktig og viktig trafikksikkerhetsmessig, og hva som er riktig og viktig i forhold til avgiftsmyndigheter generelt. Men jeg gjentar det jeg har sagt: Jeg forstår problemstillingen, og vil på det grunnlaget gå inn og vurdere dette nærmere.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg håper at den praksisen vi har i dag, kan fortsette til glede for dem som bruker campingvogn og transporterer den på den måten som praktiseres i dag, ved at en kan frakte den fra A til B med prøveskilt.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil si det på den måten at jeg tror vi må finne et regelverk som er mer praktikabelt enn dagens, for noe av bakgrunnen for den problemstillingen representanten Bredvold reiser, er nettopp at det har vært ulik praktisering. Vi er ikke tjent med å ha et regelverk som praktiseres ulikt, så vi må forsøke å finne et regelverk som er praktikabelt, og som er forsvarlig både for brukere og for myndighetene.