Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Terje Johansen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Borghild Tenden.

Borghild Tenden (V): Jeg vil på vegne av Terje Johansen stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I innstillingen til Nasjonal transportplan fra samferdselskomiteen sier et stort flertall at det haster med å få til en kollektivløsning til Fornebu.

Kan statsråden informere om fremdriften i denne saken?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg viser til omtalen av Fornebu i stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan. Regjeringen vedtok sommeren 2000 å gjennomføre en tilleggsutredning før det kunne fattes et endelig vedtak om valg av kollektivløsning for Fornebu. Et omfattende utredningsarbeid er nå gjennomført, og saken ble lagt ut til høring og offentlig ettersyn den 30. mars 2001. Utredningen omfatter bl.a. buss, bybane, automatbane mellom Fornebu og Lysaker samt to jernbanealternativer i form av grenbane fra Lysaker og et alternativ hvor nytt dobbeltspor er ført via Fornebu, de såkalte J6/J7-alternativer. Tilleggsutredningen belyser i større grad konsekvensene av utbyggingen på Fornebu for korridoren som helhet enn tidligere utredninger.

Høringen som avsluttes 6. juni i år, vil sammen med sluttbehandlingen av konsekvensutredningsprosessen danne grunnlaget for valg av løsning.

Samferdselsdepartementet tar sikte på å avklare valg av kollektivløsning inklusiv finansiering sommeren/høsten 2001 og orientere Stortinget om saken i statsbudsjettet for 2002.

Borghild Tenden (V): Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for spørsmålet er bekymringen for den store merbelastningen på Norges mest trafikkerte vei, E18, når Telenor og IT Fornebu er på full fart inn på Fornebu. Den forrige arbeiderpartiregjeringen lovet at en baneløsning skulle være på plass først. Deretter kunne man gi grønt lys for næringsutvikling. Dette henger ikke sammen. Spørsmålet mitt er: Når vil baneløsningen være på plass?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil igjen understreke at det ikke er valgt kollektivløsning, og dermed er det heller ikke en forutsetning at det skal være en baneløsning. Det er blant de alternativer som nå ligger ute til høring, og som er blant de alternativer det skal velges mellom når høringen er avsluttet, og saken, som nevnt, legges fram for Stortinget i høst.

Det som gjorde denne tilleggsutredningen nødvendig, var at vi ikke hadde et tilfredsstillende grunnlag, slik det lå føre, da vi overtok regjeringsmakten i fjor vår. Det er også slik at denne tilleggsutredningen har brakt fram atskillig ny informasjon og et atskillig bedre grunnlag for nå å treffe et endelig valg.

For øvrig er jeg aldeles enig i at det haster mye med å velge kollektivløsning av hensyn både til arbeidsplasser og boliger på Fornebu, og også av hensyn til hele vestkorridoren.

Borghild Tenden (V): Jeg takker igjen for svaret.

Meg bekjent skal Bærum kommune i kveld behandle en dispensasjonssøknad fra Telenor og IT Fornebu om innflytting eller oppstart. Dersom Bærum kommune ikke gir denne dispensasjonen, hva vil staten så gjøre? Vil de overprøve kommunen i denne saken?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som representanten akkurat nå sa, har vi altså ikke Bærum kommunes behandling bak oss, men den har vi foran oss på dette punktet. Vi vil selvfølgelig vurdere det som Bærum kommunestyre kommer fram til, men jeg håper og tror at Bærum kommunestyre ser at vi også her har en framdrift som gjør det mulig å starte næringsutviklingen gjennom innflytting på Fornebu. Men, som sagt, det gjenstår altså å se etter kommunestyrets behandling i dag.