Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Odd Einar Dørum til utenriksministeren, vil bli besvart av utviklingsministeren på vegne av utenriksministeren.

Odd Einar Dørum (V): I samsvar med presidentens opplysning stiller jeg dette spørsmålet til utviklingsministeren:

«I forbindelse med den forestående Verdenskonferansen mot rasisme i Durban vil det være én eller flere representanter for frivillige organisasjoner/NGO-er i alle de skandinaviske og mange av de europeiske lands offisielle delegasjoner, unntaket er Norge. En rekke norske NGO-er arbeider aktivt for å bekjempe rasisme, og vil spille en viktig rolle i oppfølgingen av vedtatte tiltak.

Vil utenriksministeren sørge for at de norske organisasjonene får delta i den offisielle delegasjonen?»

Statsråd Anne Kristin Sydnes: Norske frivillige organisasjoner står helt sentralt i arbeidet mot rasisme. Vi ser det derfor som viktig og naturlig å trekke de frivillige organisasjonene med under så vel forberedelsene som gjennomføringen av Verdenskonferansen mot rasisme.

Utenriksdepartementet har under det forberedende arbeidet etablert et nært samarbeid med spesielt Antirasistisk Senter, som koordinerer de norske frivillige organisasjonenes arbeid fram mot verdenskonferansen.

Når det gjelder de frivillige organisasjonenes deltakelse i nasjonale delegasjoner til verdenskonferansen, har Utenriksdepartementet holdt nær kontakt med bl.a. de øvrige nordiske land. Mange vil i likhet med oss ta endelig stilling til sammensetningen av de offisielle delegasjoner først etter det siste møtet i FNs forberedende komite i slutten av mai.

Ettersom det ikke er tatt endelig stilling til sammensetningen av den norske delegasjonen, er det ikke grunnlag for å hevde at Norge ikke skal ha representanter for frivillige organisasjoner med i den offisielle delegasjonen.

Tvert imot er forholdet det at representanter for norske frivillige organisasjoner selvfølgelig, som ved tidligere liknende FN-konferanser, vil bli invitert til å delta i den norske delegasjonen.

Avslutningsvis vil jeg minne om at det, parallelt med verdenskonferansen, arrangeres et NGO-forum. Utenriksdepartementet gir økonomisk støtte for å sikre deltakelse for representanter fra norske frivillige organisasjoner på dette forumet. Regjeringen har også gitt støtte gjennom FN og arrangørlandet Sør-Afrika. Deler av disse midlene forutsettes brukt slik at representanter for frivillige organisasjoner fra utviklingsland får anledning til å delta på konferansen.

Odd Einar Dørum (V): Jeg oppfatter statsrådens svar som avklarende. Det er imidlertid slik at det ikke har vært oppfattet som så klart i det landskap som statsråden henviste til, tidligere. Desto mer positivt er det at jeg oppfatter at hun i innlegget nå klart sier at representanter for norske frivillige organisasjoner vil bli invitert til å delta i den norske delegasjonen. Det oppfatter jeg som en entydig og positiv avklaring på det spørsmålet jeg har stilt.

Statsråd Anne Kristin Sydnes: Det forundrer meg at det ikke har vært klarhet rundt dette spørsmålet. Det er en lang tradisjon fra norsk side å ha representanter fra de frivillige organisasjonene med i denne type offisielle delegasjoner. Jeg har selv hatt gleden av, ved en rekke anledninger, å være NGO-representant i en rekke forskjellige norske offisielle delegasjoner. Dette er noe av den norske måten å jobbe på ved denne type begivenheter.

Odd Einar Dørum (V): Det at dette er den norske måten å jobbe på, er jeg veldig klar over. Men jeg har også min hørsel og hører uro. Derfor synes jeg det var grunn til å uttrykke uroen. Desto mer gledelig er det at den uroen er avkreftet, og at det som har vært tradisjonen, er bekreftet som fortsatt regel i Norge.

Statsråd Anne Kristin Sydnes: Jeg har ikke noe mer å tilføye utover det jeg har sagt. Det er ingen grunn til uro verken i denne sammenheng eller i en rekke andre sammenhenger når det gjelder de frivillige organisasjonenes deltakelse.