Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato: 16.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

«En importør har hittil kjempet i ett år for å få mulighet til å importere økologisk barnemat til Norge (NRK, «Forbrukerinspektørene» 9. mai). Saken er ennå ikke ferdigbehandlet.

Er dette i tråd med Regjeringens politikk for en mer brukerorientert offentlig forvaltning?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Den konkrete saken som etterspørres, gjelder import av økologisk barnemat fra Danmark. Landbruksdepartementet har i den forbindelse vært i kontakt med Statens landbruksforvaltning som forvalter tollvernet på landbruksvarer.

Statens landbruksforvaltning opplyser at de ikke har mottatt noen henvendelse fra den angjeldende importør om import av den økologiske barnematen.

Økologisk barnemat kan i utgangspunktet importeres uten søknad med tollsats fastsatt i henhold til WTO-avtalen. Dersom det er tvil om tarifferingen av produktet, skal saken forelegges Tollvesenet for avgjørelse.

Tollvesenet mottok den 23. februar 2001 en søknad fra importøren om tariffering av det aktuelle produktet. Tollmyndighetenes svar til importøren ble sendt den 20. april 2001. Normal saksbehandlingstid er om lag en måned. I dette tilfellet tok det noe lengre tid, altså litt under to måneder, fordi produktet måtte sendes tollaboratoriet for nærmere undersøkelser.

For et produkt som økologisk barnemat kan det i enkelte tilfeller fastsettes lavere tollsats enn den WTO-bundne tollsatsen. Frihandelsavtalen med EU og det norske importregelverket åpner for slik nedsatt tollsats. Noen søknad om dette har som nevnt ikke Statens landbruksforvaltning mottatt. Statens landbruksforvaltning opplyser at normal saksbehandlingstid for søknader om nedsatt tollsats er fem–sju dager. Statens landbruksforvaltning har for øvrig inngått en samarbeidsavtale med Toll- og avgiftsdirektoratet for å bedre den samlede servicen overfor næringsliv og annet publikum.

På bakgrunn av det som er nevnt ovenfor, må jeg si at jeg ikke helt skjønner problemstillingen, i den forstand at vi mener ikke å ha mottatt noen søknad, som det vel ligger i spørsmålet at vi har gjort. Men det er en viktig sak. Økologisk barnemat er et spennende produkt, og jeg vil tilrå at angjeldende importør tar kontakt med Statens landbruksforvaltning for å få saken avklart så raskt som mulig.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker for svaret. Jeg skal tolke det meget positivt, slik at landbruksministerens oppfordring tas på alvor. I det øyeblikk søknaden til Statens landbruksforvaltning foreligger, vil altså saksbehandlingstiden være maks en uke eller sju dager. Det er tilfredsstillende, og vi noterer oss det.

Men jeg har lyst til å henlede oppmerksomheten på det åpenbare behov det er for noe bedre service overfor søkere som kanskje ikke akkurat er vant til å gå til den offentlige forvaltning. Denne angjeldende søker har åpenbart i hovedsak hatt sitt forhold til Tollvesenet. Her registrerer jeg at det er inngått en samarbeidsavtale mellom Toll- og avgiftsdirektoratet, hvorunder Tollvesenet sorterer, og Statens landbruksforvaltning for å sikre en bedre koordinering. Det er også viktig at søker ved første gangs kontakt – og her har kontakten altså vart lenger enn brevet kan tyde på, kontakten ble etablert allerede i fjor – gis en veiledning med sikte på raskest mulig gjennomlosing av søknader, altså en forbrukerorientert forvaltning.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Jeg har lyst til å si at jeg i prinsippet er enig i det Foss sier nå. Det har i mitt arbeid med svaret som følge av spørsmålet fra Foss slått meg at det vil være viktig at vi fra Landbruksdepartementets side i tilknytning til denne samarbeidsavtalen reiser spørsmålet om hvorvidt den rådgivning folk får ved første gangs henvendelse, er god nok. Det er jo et ganske komplisert system å nærme seg – det tror jeg ikke man skal prøve å legge skjul på i det hele tatt. Det er viktig at vi hele tiden skjerper oss, slik at den som tar kontakt, kunden, skal få best mulig service. Jeg skal følge opp det. Det kan jeg love.