Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato: 16.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til kulturministeren, er overført til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren som settestatsråd. Spørsmålet vil bli svara på av helseministeren på vegner av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, som er bortreist.

Per Roar Bredvold (Frp): Først vil jeg henlede oppmerksomheten på den endrede oversikten over endringer i dagens spørretime. Der er ordene «rette vedkommende» rettet til «settestatsråd» når det gjelder undertegnedes spørsmål, noe som jeg, etter å ha fått henvendelse om det, er fornøyd med.

Jeg ønsker å stille kulturministeren følgende spørsmål, som vil bli besvart av helseministeren:

«Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å innføre vederlagsrett for offentlig framføring, men er flere år forsinket med iverksettelse av de nødvendige lovendringer og forskrifter. Stortinget vedtok ny lovgivning på Gramo-området for ett år siden. På tross av dette, og på tross av kritisk pågang, har statsråden ennå ikke iverksatt lovgivningen.

Vil statsråden snarest iverksette dette, slik at utøverne og produsentene får det vederlag de etter lovverket har krav på?»

Statsråd Tore Tønne: Dette er en sak der kirke-, utdannings- og forskningsminister Giske er oppnevnt som settestatsråd fordi kulturministeren har erklært seg inhabil i saken. Det er på grunn av reisefravær at jeg er blitt bedt om å besvare spørsmålet på vegne av statsråd Giske.

Da lovendringene i åndsverkloven og fondsloven ble vedtatt, forutsatte Stortinget et samarbeid mellom Gramo og Fond For Utøvende Kunstnere om innkreving av vederlag og avgift. Det er hensynet til brukerne som skal betale vederlaget, som tilsier dette. I en slik situasjon er det ansett som viktig at partene som skal samarbeide, selv finner gode, praktisk gjennomførbare løsninger. Kulturdepartementet har vært opptatt av dette og har hatt flere møter med partene om saken.

Partene har dessverre ikke kommet til enighet. I brev av 20. mars meddelte Gramo at det var brudd mellom partene. Kulturdepartementet hadde møte med partene 22. mars, og det ble da klart at det ikke var grunnlag for enighet.

Jeg har fått opplyst at de nødvendige skritt nå vil bli tatt for at lovendringene kan tre i kraft, og at dette bør kunne skje med virkning fra 1. juli i år.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Dette er en sak med forholdsvis lang fartstid. Allerede i 1995 tok Gramo kontakt med Kulturdepartementet for å drøfte gjennomføringen av vederlagsretten i Norge. Deretter har saken vært bearbeidet, fram til den ble vedtatt i Stortinget i juni 2000. Pr. dags dato er ikke denne gjennomført, til tross for flere henvendelser og til tross for at kulturministeren i januar 2001 lovet Stortinget en snarlig godkjenning av Gramos søknad. Undertegnede har forståelse for at helseministeren ikke kan gå i dybden når det gjelder denne saken, men jeg har hørt statsrådens svar om at dette bør kunne skje med virkning fra 1. juli i år.

Jeg håper at statsråden tar med seg at det er mange – både politikere og ikke minst utøvere og produsenter – som vil merke seg denne datoen som en lovnad statsråden må stå for.

Statsråd Tore Tønne: Jeg har merket meg de kommentarer som representanten Bredvold her kommer med, og jeg skal selvfølgelig bringe dem med meg tilbake til vedkommende statsråd som er ansvarlig for behandlingen. Jeg vil igjen understreke det som jeg også tror er klart for alle, at dette er en sak som bør finne sin avklaring i nærmeste fremtid. Og jeg gjentar igjen at det bør kunne skje med virkning fra 1. juli i år.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker nok en gang for svaret, og tar det som en garanti for at 1. juli er datoen.