Stortinget - Møte tirsdag den 22. mai 2001 kl. 10

Dato: 22.05.2001

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant

Sverre Walter Rostoft

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Sverre Walter Rostoft er gått bort, 88 år gammel.

Sverre Walter Rostoft var født i Glemmen i desember 1912. Etter filologiske studier i årene 1935–37 gikk han ut i arbeidslivet, først ved Nylands Verksted og senere ved Kristiansands mek. verksted, hvor han var administrerende direktør i perioden 1945–1979. Midt oppe i sin direktørperiode fullførte han sine juridiske studier med en cand.jur.-grad i 1947.

Sverre Walter Rostoft ble valgt til Stortinget fra Vest-Agder som representant for Høyre ved stortingsvalget i 1953. I perioden 1954–57 var Rostoft medlem av skog-, vassdrags- og industrikomiteen. Imidlertid trakk han seg fra Stortinget etter bare en periode for å konsentrere seg om sine oppgaver i næringslivet. Ved siden av arbeidet ved Kristiansands mek. verksted ble han trukket sterkt inn i næringslivets organisasjoner, med fremtredende verv i bl.a. Mekaniske Verksteders Landsforening og Skipsbyggerienes Landsforening. Sverre Walter Rostoft var president i Norges Industriforbund i perioden 1962–65. I tillegg til næringslivsvervene hadde han en lang rekke offentlige verv, både regionalt og nasjonalt. Sverre Walter Rostoft var ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Ved stortingsvalget i 1965 ble Rostoft igjen valgt til representant for Vest-Agder, men han kom ikke til å møte i denne stortingsperioden. Årsaken var at Rostoft ved dannelsen av regjeringen Borten høsten 1965 ble utnevnt til industriminister, et verv han kom til å ha helt fram til Borten-regjeringens avgang i 1971. Rostofts periode i Industridepartementet var preget av stor aktivitet på mange områder, ikke minst i forbindelse med starten på det som skulle bli det norske oljeeventyret. Det var mange som mente at Rostoft var vel optimistisk da han på et tidlig tidspunkt vedtok å opprette en egen oljeavdeling i Industridepartementet, men Rostoft kunne i sin statsrådstid glede seg over å ta imot den første oljen fra norsk sokkel. Rostoft var en samarbeidets mann, sterkt preget også av en lys og åpen kristendom. Samarbeidsviljen ble klart markert innad i den bedriften Rostoft fikk lede, og kom like klart frem i Rostofts virke i storting og regjering. Han viste tillit og fikk tillit igjen – over alle partigrenser. Samtidig var han en ukuelig optimist med usvikelig tro på fremtiden. Alt dette var egenskaper som gav Sverre Walter Rostoft en helt spesiell posisjon hos alle som fikk gleden av å kjenne ham.

Vi minnes Sverre Walter Rostoft for hans virke i storting og regjering og lyser fred over hans minne.

Presidenten: Representanten Gunnar Skaug, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Gard Folkvord i dagene 22. og 23. mai

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om permisjon for representanten Øystein Djupedal i tiden fra og med 23. mai til og med 25. mai for å delta i reise med Europautvalget i Nordisk Råd til Brussel og Paris

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Hordaland fylke Kari Manger

    For Sør-Trøndelag fylke Heidi K. Larsen

Presidenten: Kari Manger er til stede og vil ta sete.