Stortinget - Møte onsdag den 6. juni 2001 kl. 10

Dato: 06.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 286 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 50 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om endringer av medlemskap i Statens Pensjonskasse

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter på hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten ut over den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Ola T. Lånke (KrF) (ordfører for saken): Jeg tillater meg bare et veldig kort innlegg om denne saken.

St.prp. nr. 50 presenterer i hovedsak en oppsamling av midlertidige departementsvedtak om innlemming og utlemming av stillinger innenfor ulike virksomheter i Statens Pensjonskasse. Formodentlig er det siste gang denne typen vedtak legges fram for Stortinget til endelig avgjørelse – sånn sett er det kanskje litt historisk også. Den 1. januar i år trådte en ny lovbestemmelse i kraft. Denne overlater avgjørelsesmyndigheten i disse sakene til departementet.

Et forhold som har vakt en smule diskusjon, er hvorvidt Stortinget skulle behandle en proposisjon som i tid er fremlagt etter at loven som overfører avgjørelsesmyndigheten i slike saker til departementet, har trådt i kraft. Dette var særlig fordi den eneste endringen i den nye loven i forhold til den gamle nettopp er flytting av avgjørelsesmyndighet fra Stortinget til departementet. Begrunnelsen fra departementets side har vært at behandlingen i departementet har foregått etter de retningslinjene som gjaldt etter den tidligere loven, altså under forutsetning av stortingsbehandling.

Jeg fant grunn til å gjøre oppmerksom på at dette har vært et tema. Likevel har flertallet valgt å ta departementets syn til etterretning, har behandlet proposisjonen i samsvar med tidligere prosedyre og innstiller på å gjøre vedtak i tråd med Regjeringens anbefaling.

Komiteens flertall har også lagt inn en bemerkning til ett av vedtakene. Det gjelder begrunnelsen for vedtaket om å innlemme det teologisk utdannede personalet ved Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Pensjonskassen. Her viser jeg bare til merknadene i innstillingen.

For øvrig har et mindretall i komiteen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Inger Stolt-Nielsen, lagt inn en merknad hvor de viser til sin praksis fra tidligere saker av samme type, og at de derfor heller ikke denne gang ønsker å gå inn i behandlingen av enkeltsaker vedrørende medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 3460)

Etter ønske fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 4 og 5 behandles under ett – og anser dette vedtatt.

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker i endringer av medlemskap i Statens Pensjonskasse og medregning av tidligere tjenestetid – overføring av pensjonsfond i henhold til forslag i St.prp. nr. 50 (2000-2001).

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.