Stortinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 10

Dato: 07.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 295 (2000-2001), jf. St.meld. nr. 24 (2000-2001))

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram ni forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Bror Yngve Rahm på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslagene nr. 2–5, fra Bror Yngve Rahm på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre

  • forslagene nr. 6–9, fra Olav Gunnar Ballo på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Bror Yngve Rahm (KrF): Med bakgrunn i den debatten vi nå har vært gjennom, og det som statsråd Siri Bjerke har gitt uttrykk for i forhold til forslag nr. 1, at dette vil bli ivaretatt i tråd med forslagets tekst og intensjon, vil vi anmode om at dette forslaget omgjøres til et oversendelsesforslag.

Presidenten: Presidenten vil tillate seg å spørre om det ikke var mulig å trekke det. I realiteten er det samme behandling, nemlig.

Bror Yngve Rahm (KrF): Vi trekker det ikke.

Steinar Bastesen (TF): Jeg skal bare varsle stemmegivningen fra Kystpartiet.

Vi skal stemme for forslag nr. 1, mot forslag nr. 2, mot forslag nr. 3, for forslag nr. 4 og mot forslag nr. 5.

Presidenten: Da tar vi først opp forslag nr. 1, fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, som er omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å følge opp Stortingets vedtak i Innst. S. nr. 256 (1999-2000) om å etablere et kulturminnefond i forbindelse med statsbudsjettet for 2002.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslagene nr. 6, 7, 8 og 9, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forbud mot bruk av krom, kobber og arsen i impregnering av trevirke, senest i budsjettet for 2002.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre det første nasjonale delmålet for avfallshåndtering til å lyde som følger:

Utviklingen i generert mengde avfall skal være vesentlig lavere enn den økonomiske veksten, og ikke overstige nivået i 2002.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Det norske utslippet av drivhusgasser skal ikke være mer enn 1 prosent høyere i 2012 enn det var i 1990.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om hvordan driften av Haldenreaktoren kan fases ut, med tiltak om hvordan arbeidsplassene som forsvinner blir erstattet av annen næringsvirksomhet.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 7 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 2, 3 og 5, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide verneplaner som sikrer våre maritime ressurser og som ivaretar en bærekraftig forvaltning av disse.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om tiltak til hvordan den nasjonale målsetningen om 50 pst. reduksjon av utslipp av nitrogen, innen 2005, regnet fra 1985, kan nås, senest i budsjettet for 2003, eller i neste melding om rikets miljøtilstand.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme et forslag om ratifikasjon av Kyoto-protokollen så snart som mulig etter at 6. partskonferanse (COP 6) er avsluttet i Bonn i Tyskland.»

Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 69 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.25.10)

Presidenten: Forslag nr. 4, fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere verneområder til havs i områder der petroleumsvirksomheten kan tenkes å komme i konflikt med fiskeri- og miljøinteressene, og fremme forslag om slike i neste stortingsmelding om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ble med 68 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.25.30)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand hvert annet år. I de mellomliggende årene får Stortinget en muntlig redegjørelse fra statsråden.

Presidenten: Presidenten er litt usikker på hva Sosialistisk Venstreparti og Venstre ønsker å gjøre når det gjelder innstillingen. Er det noe ønske om å stemme imot? Presidenten har i hvert fall gjort oppmerksom på at det er en mulig opsjon.

Voteringstavlene viste at 93 representanter stemte for innstillingen og 13 representanter stemte imot.(Voteringsutskrift kl. 13.26.36)

Jon Lilletun (KrF): Eg stemde feil. Eg skulle ha stemt for innstillinga.

Presidenten: Da er 94 stemmer avgitt for innstillingen og 12 stemmer mot innstillingen.

Videre var innstillet:

II

Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2002 om å fremme forslag om statlig medfinansiering av tiltakspakker for å redusere forurensningen i Vansjø- Hobølvassdraget.

Presidenten: Her har Arbeiderpartiet varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 67 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.27.07)Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en nasjonal sykkelstrategi med det mål at det blir tryggere og mer attraktivt å velge sykkel som fremkomstmiddel. Denne må inngå som en del av den nasjonale transportplanen.

Presidenten: Her har Fremskrittspartiet og Høyre varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 80 mot 28 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.27.44)Videre var innstillet:

IV

Stortinget ber Regjeringen avvikle den nasjonale fiskeravgiften for innlandsfiske.

V

Stortinget ber Regjeringen iverksette tiltak for å forbedre oljevernet i nordområdene.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

VI

Stortinget ber Regjeringen om å utrede ulike modeller og legge frem forslag om etablering av et opprydningsfond i samarbeid mellom myndighetene og næringslivet. Fondet skal benyttes til å rydde opp i gamle miljøsynder/fjerne miljøgifter fra naturen.

Presidenten: Her har Arbeiderpartiet varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 65 mot 42 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.28.11)Videre var innstillet:

VII

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med budsjettet for år 2002 fremme forslag om et system for innsamling og sanering av PCB-holdige isolerglass som skiftes ut.

VIII

St.meld. nr. 24 (2000-2001) – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.