Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til utenriksministeren:

«Luigino Longo sitter fengslet i Göteborg. Hans norske familie har tross flere henvendelser til norske myndigheter ikke fått noen assistanse fordi Longo er italiensk statsborger.

Anser ikke utenriksministeren at Norge har et særlig ansvar for mennesker som har vært bosatt lenge i vårt land, og vil utenriksministeren se positivt på en henvendelse fra Longos familie om hjelp til å ta initiativ overfor svenske myndigheter for å få forbedret soningsforholdene hans?»

Utenriksminister Jan Petersen: La meg først få si at det har vært kontakt mellom Luigino Longos norske familie og Utenriksdepartementet. Det var nylig et møte hvor det ble uttrykt forståelse for hvilke begrensninger norske myndigheter har i lys av Longos italienske statsborgerskap. På møtet ble det for øvrig ikke fremlagt noen anmodning om et formelt norsk initiativ overfor svenske myndigheter.

I henhold til utenriksloven tilligger det utenrikstjenesten å ivareta norske borgeres interesser i utlandet, og ikke utenlandske borgeres. I dette tilfellet ville det være et ansvar for italienske myndigheter. Jeg har tillit til at Longos rettigheter blir ivaretatt av italienske myndigheter, representert gjennom deres ambassader henholdsvis i Stockholm og i Oslo. Jeg er ikke kjent med at Luigino Longo skal sone under spesielt vanskelige forhold i Göteborg. Soningsforholdene i svenske fengsler antar jeg tilsvarer de vi har her i Norge.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg takker for svaret, selv om jeg selvfølgelig skulle ønsket meg et litt annet svar.

Vi er kjent med at Luigino Longo sliter med en alvorlig hjertesykdom, og at det derfor er vanskelig for ham å sone under de betingelsene han har i dag på politihuset i Göteborg. Han og hans advokat har ønsket at han enten må løslates eller overføres til bedre soningsforhold, slik at han kan få mulighet til å anke sin sak til svensk høyesterett.

Jeg vil gjerne spørre utenriksministeren – på tross av hans forrige svar – hvilke muligheter som finnes for norske myndigheter, om man skulle ønske det, til å ta et slikt initiativ overfor Sverige på bakgrunn av at Longo har norsk datter og norsk familie.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg har full tillit til at italienske og svenske myndigheter finner en løsning på en sak som denne. Jeg ser ingen grunn til noe spesielt norsk initiativ overfor italienske og svenske myndigheter i denne sammenheng.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg kan bare si takk for svaret.

Selv om jeg registrerer at det er veldig mange mennesker som har nære bånd til Norge, og som kanskje kommer i en situasjon der de myndigheter som normalt skal ha ansvar for dem, ikke følger dem opp, finner jeg det lite betryggende at norske myndigheter ikke er villig til å ta et slikt ansvar.

Presidenten: Spørsmål 21 er behandlet tidligere.