Stortinget - Møte fredag den 16. november 2001 kl. 10

Dato: 16.11.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 14 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 97 (2000-2001))

Sak nr. 7

Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til inngåing av avtale av 23. mars 1986 om oppretting av Det interamerikanske investeringsselskapet (IIC)

Talere

Votering i sak nr. 7

Julie Christiansen (H) (ordfører for saken): Jeg skal kort redegjøre for at det foreligger to syn i denne saken fra komiteen. Som det fremgår av innstillingen, støtter alle partier, bortsett fra Fremskrittspartiet, tiltredelse til avtale om medlemskap i Det interamerikanske investeringsselskapet – IIC. IIC er en selvstendig søsterorganisasjon til Den interamerikanske utviklingsbanken, hvor Norge har vært medlem siden 1985.

Komiteens flertall mener dette investeringsselskapet er et viktig supplement til utviklingsbanken, fordi det så målrettet arbeider for å støtte opp om etablering og modernisering av primært små og mellomstore private bedrifter. Det interamerikanske investeringsselskapets målsettinger om å gi privat sektor en større rolle i utviklingsprosessen, og også de resultater det kan vise til, passer som hånd i hanske i forhold til den norske strategien for næringsutvikling i sør.

Det er nå to år siden Regjeringen valgte å bli medlem i Det interamerikanske investeringsselskapet, under forutsetning av parlamentarisk godkjennelse, noe den nå får.

Morten Høglund (FrP): Jeg vil kort redegjøre for at Fremskrittspartiet, som saksordfører var inne på, har et annet syn. Vi ser behovet for denne type institusjoner, men den fragmentering som vi nå ser i stadig flere finansieringsinstitusjoner, synes ikke vi nødvendigvis er en heldig utvikling. Vi kan konsentrere oss om f.eks. Verdensbanken og andre tunge institusjoner. Vi ser også at det er ikke alle andre land som nødvendigvis er med på denne satsingen, bl.a. har Canada valgt å stå utenfor. I en slik sammenheng synes ikke vi at Norge som et lite land behøver å delta i enhver sammenheng på dette området, og at vi heller kan konsentrere de tross alt begrensede ressursene vi har, om de største og tyngste institusjonene på dette området.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Stortinget er nå kommet til behandlingen av sak nr. 8 på dagsorden nr. 15.

Saken som her ligger til behandling, har ikke ligget ute i den reglementsbestemte tid, dvs. 48 timer. Med hjemmel i forretningsordenens § 32 vil presidenten foreslå at Stortinget likevel behandler denne saken nå.

– Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag. – Det anses som vedtatt.

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykkjer i inngåing av avtale av 23. mars 1986 om oppretting av Det interamerikanske investeringsselskapet (IIC).

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 84 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.20.40)