Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10

Dato: 13.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Bjørg Tørresdal (KrF): «Gebyrstipend styrker muligheten til høyere utdanning i utlandet. En student med fireårig utdanning i psykologi har kommet inn på en doktorgrad i klinisk psykologi i Australia, men fikk avslag på søknad om gebyrstipend. I Lånekassens forskrifter står: «Det kan gis gebyrstipend i normert studietid til å dekke skolepengene helt eller delvis til utdanning på nivå med Ph.D. i USA eller Canada for studenter i psykologi.»

Hvorfor kan ikke studier i Australia sies å være på nivå med Ph.D. i USA eller Canada?»

Statsråd Kristin Clemet: Det gis normalt ikke gebyrstipend til doktorgradsstudier i utlandet. Unntak er gjort for studenter som tar Ph.D.-utdanning i psykologi i USA eller Canada.

Dette unntaket fra hovedregelen ble innført i studieåret 1996-97, da det var lange ventelister for å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi i Norge. Det var på denne tiden et stort behov for flere med cand.psychol.-grad i Norge. Ph.D.-utdanning i klinisk psykologi fra USA og Canada sidestilles med en cand.psychol.-grad i Norge, og man ønsket derfor å stimulere økonomisk til at flere tok denne utdanningen.

På den tiden da unntaket ble innført fantes det knapt norske studenter i Australia, og den problemstillingen som reises i dette spørsmålet, var derfor ikke aktuell på det tidspunktet.

Det er i denne sammenhengen ikke foretatt noen kvalitativ vurdering av doktorgradsutdanningen innen psykologi i Australia, hvorvidt den kan sies å være på nivå med Ph.D.-studiene i psykologi i USA og Canada eller ikke. Det er imidlertid slik at det pr. i dag ikke gis gebyrstipend til doktorgradsstudier i noen andre land enn USA og Canada, og da bare til psykologistudier.

Departementet er nylig blitt gjort oppmerksom på at dagens forskriftstekst kan misforstås, men intensjonen bak forskriften er at det kun kan gis gebyrstipend dersom doktorgradsutdanningen i psykologi tas i USA eller Canada. Departementet arbeider nå med forskriftene for studieåret 2002–2003, og vi vil da omformulere forskriftsteksten for å unngå misforståelser med hensyn til hva slags Ph.D.-utdanning det kan gis gebyrstipend til.

Når det er sagt, kan jeg også opplyse at departementet har mottatt en rapport fra Rådgivende utvalg for gebyr- og tilleggsstipend, det såkalte Lykke-utvalget, der det foreslås endringer med hensyn til gebyrstipend til psykologistudier i utlandet. Departementet vil nå vurdere disse forslagene.

Bjørg Tørresdal (KrF): Jeg takker statsråden for svaret og for en oppklaring så langt. Jeg har et oppfølgingsspørsmål. Gebyrstipend har vært og er en god ordning for norske studenters muligheter til å ta høyere utdanning i utlandet, men det er klare avgrensninger nå som er til vurdering. Mitt spørsmål til statsråden blir: Vil statsråden legge føringer slik at ordningen med gebyrstipend vil bli utvidet og styrket i framtiden?

Statsråd Kristin Clemet: Jeg legger veldig stor vekt på at vi får til en internasjonalisering av høyere utdanning. Det kan skje på flere måter, og det ligger inne i kvalitetsreformen for høyere utdanning. Det kan skje ved at studenter tar hele sin utdanning i utlandet – vi ønsker selvfølgelig også utenlandske studenter til Norge – og det bør i større grad også skje ved at norske studenter reiser ut som en del av sin utdanning, gjerne som en del av utvekslingsprogrammer.

Jeg synes det er riktig å beholde økonomiske incentiver til dette, gebyrstipendordningen er et kraftfullt incentiv. Det kan hjelpe oss til å dekke behov på spesielle fagområder og utdanninger hvor vi har mangler. Det bidrar også til denne generelle internasjonaliseringen. Samtidig er det selvfølgelig også en kostbar ordning, så vi er nødt til til enhver tid å vurdere hva vi har råd til og hva vi vil prioritere ut fra de behov vi har. Men mine føringer vil i hvert fall være at jeg ønsker å bidra til internasjonalisering, og så vil jeg også selvfølgelig fra tid til annen evaluere gebyrstipendordningen og sikre oss at den virker på en hensiktsmessig måte.

Bjørg Tørresdal (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg må si at jeg ser med forventning fram til å få en eventuell utvidelse av ordningen.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg har ikke noe å kommentere til det. Med jevne mellomrom, årlig faktisk, vurderer man gebyrstipendordningen, hvilke fag og utdanninger den skal omfatte. Den blir gjenstand for en årlig vurdering. Da ser man på behov, men man ser også på budsjettmessige forhold.