Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2002 kl. 10

Dato: 13.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Karin Galaaen (Sp): Jeg vil tillate meg å stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«Jernbaneverket planlegger nå å fjerne flere sidespor. Bl.a. er det blitt kjent at Jernbaneverket ønsker å fjerne sidesporet på Postmyran industriområde på Berkåk i Sør-Trøndelag. Ut fra et miljøhensyn har det vært et overordnet politisk mål å få mer godstrafikk over fra veg til jernbane.

Vil statsråden legge vekt på denne målsettingen og sørge for at Jernbaneverkets sidespor til industriområder blir opprettholdt?»

Statsråd Torild Skogsholm: På svært mange av Jernbaneverkets stasjoner er sporplanen fastlagt ut fra driftsmodeller som er forlatt for flere år siden. Jernbaneverket arbeider derfor med å modernisere sporplanene for en rekke stasjoner og sidespor for å kunne få en mer effektiv og hensiktsmessig drift. Dette gjelder særlig for godstrafikk hvor det har foregått omfattende rasjonaliseringsprosesser over mange år, med en dreining fra tradisjonell vognlast til kombitransporter og containere. Dette er en strategi for å styrke jernbanens konkurransekraft innenfor godstransport og dermed underbygge det overordnede målet om å få mer gods over fra veg til jernbane.

Når det gjelder industrisporet på Berkåk, ble dette siste gang benyttet i 1995. Et industrispor som ikke er i bruk, genererer i utgangspunktet ikke store kostnader. Kostnadene er i hovedsak knyttet til selve sporvekselen i hovedsporet, på Dovrebanen. Etter noen år må sporvekselen også fornyes. Å la en ubrukt sporveksel ligge i hovedsporet er ikke gunstig for den øvrige togtrafikken, da den er en mulig feilkilde, og den skaper også restriksjoner for gjennomgående snørydding.

Kommunen skal ifølge en kontrakt med NSB, nå CargoNet, garantere nærmere angitte årlige trafikkinntektsøkninger for å opprettholde industrisporet. Jernbaneverket er ansvarlig for drift og vedlikehold av dette. Med bakgrunn i at det ikke har vært trafikk på industrisporet de siste sju årene, skrev Jernbaneverket den 16. januar i år brev til Rennebu kommune hvor det ble foreslått å avvikle kontrakten mellom partene, slik at sporvekselen i hovedsporet kan fjernes. Svar er foreløpig ikke mottatt. Dersom det i fremtiden skulle vise seg at det er grunnlag for å ta opp igjen trafikken på sidesporet, vil det være enkelt å legge vekselen inn i hovedsporet igjen.

Karin Galaaen (Sp): Først må jeg få takke for svaret. Etter som jeg har forstått, er det her snakk om flere sidespor som har vært lite i bruk de siste årene. Vi har fått altfor mye transport over på vegene, og vi ser at vegene i Norge ikke er i stand til å ta all denne godstrafikken – det gjelder f.eks. Østerdalen og flere andre veger. Både trafikkmessig og miljømessig skulle dette være veldig viktige saker framover, og i første omgang vil det være viktig at vi greier å opprettholde de sporene vi har og fornye og vedlikeholde dem slik at de er i stand til å brukes, som dette med containere og løsninger som gjør at det blir nyttig for brukerne å bruke bane i forhold til veg.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er selvfølgelig helt enig i at det er et mål at vi skal overføre godstransport fra veg til jernbane. Da er det viktig at vi legger forholdene til rette sånn at NSB og Jernbaneverket kan komme fram til de mest effektive måtene å gjøre det på. I de tilfellene hvor det er et spor som i en periode ikke er i funksjon, og det er en så relativt enkel sak som en sporveksel det dreier seg om, anser jeg det for å være Jernbaneverkets ansvar å fjerne og plassere på nytt. De har da full mulighet til å legge vekselen inn i sporet igjen, og vi kan ta i bruk det sidesporet om det er ønskelig.

Karin Galaaen (Sp): Jeg takker for svaret på nytt. Jeg er glad for at statsråden er enig med meg i at dette er en viktig sak. Etter de opplysningene jeg har fått, er det her snakk om å fjerne sidespor, og det blir jo litt mer alvorlig enn det en sporveksel er – selv om det også er viktig å vedlikeholde disse slik at de kan brukes.

Statsråd Torild Skogsholm: Et mål som er uttalt i mange sammenhenger, er at vi skal få til gode og effektive transporter og få godstransport over fra veg til jernbane. Det er mange årsaker til det, det gjelder selve vegnettet og det man må bruke av midler i forhold til det, og også trafikksikkerhet. Det er mange gode grunner i så henseende, også hensynet til miljøet. Da er det viktig, som jeg har sagt, at rammebetingelsene for operatøren er på plass i forhold til å kunne foreta de nødvendige vurderinger til enhver tid. Og det har jeg tillit til blir gjort her.