Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Leif Lund (A): «Politidirektoratet er bekymret over misforholdet mellom antall registrerte håndvåpen og aktiviteten på norske skytebaner. Våpenloven krever at for å få kjøpe en revolver eller en pistol må man være medlem av skytterklubb og ha gjennomført seks måneders skyteopplæring. Intensjonen er at man skal bruke håndvåpen til organisert skyting.

Hva er statsrådens syn på denne situasjonen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Våpenloven § 7 krever at den som skal erverve skytevåpen, må være edruelig og pålitelig. Det må i tillegg dokumenteres et behov eller annen rimelig grunn for ervervet.

Skal man erverve pistoler og revolvere til øvelse og konkurranseskyting, er det stilt krav om at vedkommende må godtgjøre minst seks måneders aktivt medlemskap i skytterlag/-klubb tilsluttet en skytterorganisasjon godkjent av Justisdepartementet.

Politidirektoratet har uttalt følgende til departementet om forholdet:

«Politidirektoratet har merket seg at det enkelte steder i landet har vært et misforhold mellom antall registrerte enhåndsvåpen og den aktivitet som har vært utvist i det lokale skyttermiljø. Som eksempel på dette har Politidirektoratet merket seg at det i fylkene Oslo og Akershus pr april 2001 var registrert 37 879 håndvåpen av typen pistol/revolver, mens det i regionen ikke synes som om aktiviteten har stått i rimelig forhold til antall registrerte enhåndsvåpen, selv om en tar i betrakting at enkelte av våpnene er ervervet til samling.

Da enkelte skyttere synes å ha ervervet et langt større antall våpen enn aktiviteten skulle tilsi, har direktoratet innledet et konstruktivt samarbeid med skytterorganisasjonene. Siktemålet er å avklare hvor mange våpen en skytter antas å ha et reelt behov for for å kunne utøve sin idrett sett ut fra det aktivitetsnivå vedkommende legger for dagen. En av problemstillingene som drøftes med skytterorganisasjonene, er bl.a. på hvilken måte de som ikke deltar aktivt i konkurransesammenheng, men som skyter i rekreasjonsøyemed, skal få sin aktivitet registrert.

Politidirektoratet er også kjent med at enkelte melder seg inn i en pistolklubb, er aktive i seks måneder til de får klubbens bekreftelse på aktivt medlemskap, hvoretter de erverver et antall håndvåpen, før de etter forholdsvis kort tid melder seg ut av klubben. Det er våpenlovens klare forutsetning at de kvaliteter hos søkeren og det behov for våpen som forelå på innvilgelsestidspunktet skal foreligge så lenge vedkommende har våpen. Politiet kan derfor, i medhold av våpenloven § 10, 2. ledd, vurdere å tilbakekalle våpenkort i de tilfeller en våpeneier ikke lenger tilfredsstiller kravene til personlige egenskaper eller behov.»

Så langt redegjørelsen fra Politidirektoratet.

Det er jo slik at bruk av skytevåpen til ulike aktiviteter utgjør en viktig rekreasjonsmulighet for svært mange i Norge og har sterke historiske og kulturelle forankringer i mange miljøer og frivillige organisasjoner.

Jeg har som justisminister vært opptatt av å opprettholde folks mulighet til å dyrke sine fritidsinteresser på området, samtidig som det er viktig å ha kontrollordninger som hindrer at skytevåpen blir misbrukt eller kom-mer på avveie. Det er derfor gjennomført flere tiltak for å bedre kontrollen og ansvarliggjøre våpeneierne.

Jeg vil derfor uttrykke min tilfredshet med at Politidirektoratet har lagt opp til et nært samarbeid med skytterorganisasjonene når man nå skal vurdere spørsmål knyttet til «behovskrav» og antallet skytevåpen som kan tillates ervervet til de ulike formål.

Jeg anser det imidlertid også som svært viktig at eventuelle nye kontrolltiltak skal være begrunnet ut fra at de vil bidra til å realisere våpenlovens formål, nemlig økt sikkerhet og trygghet. Jeg vil derfor be Politidirektoratet om en orientering om samarbeidet og dialogen med skytterorganisasjonene.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg syns det var et veldig utdypende og godt svar. Jeg er, som statsråden, opptatt av dette problemet. Av statsrådens svar fremgår det at det er 37 000 registrerte revolvere og pistoler bare i Oslo og Akershus, og på landsbasis er det vel 50 000, så problemet er nok størst i tettbygde strøk. Jeg er glad for at dette nå følges opp. Jeg håper statsråden kan komme tilbake til Stortinget med denne saken hvis det skulle vise seg at det er et problem at så mange har pistoler og revolvere i Norge uten å delta aktivt i skytterklubb.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten kan regne med at jeg vil følge med, fordi norsk våpenpolitikk er basert på tre pilarer. For det første en tillit til sunne, frivillige, fungerende organisasjoner. For det andre rett til å inndra våpen hos dem som misbruker det, bl.a. når det gjelder forbud mot å ha skytevåpen på offentlig sted – og snart får vi en skjerping av bestemmelsen om kniver. Og så er det da for det tredje en del reguleringer som også er knyttet til lovgivningen, og som jeg har sitert i mitt svar, og som også under gitte omstendigheter tillater politiet å visitere etter forhåndsvarsel i private hjem. Jeg kommer til å holde fast på de tre pilarene. Og skjer det avvik, vil jeg selvfølgelig ta det opp med Stortinget.