Stortinget - Møte torsdag den 21. februar 2002 kl. 10

Dato: 21.02.2002
President: Jørgen Kosmo

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Inga Marte Thorkildsen til kommunal- og regionalministeren:
    "Drapet på svensk-kurdiske Fadime har gjort integreringsdebatten mer aktuell enn noen gang. De viktigste tiltakene for å forhindre dette i framtida er en integreringspolitikk som åpner opp lukkede miljøer, og hvor storsamfunnet og minoritetene har en langt større grad av kontakt med hverandre enn i dag. Jeg vil derfor be om at kommunal- og regionalministeren vurderer følgende tiltak: å gjeninnføre underholdsplikten, sette i verk økonomiske sanksjoner for å forhindre at barn og unge tas ut av grunnskolen for å tilbringe perioder i foreldrenes hjemland, og innføre obligatoriske introduksjonskurs og obligatorisk norskopplæring, men med individuell vurdering, spesielt av eldre og av traumatiserte flyktninger.
    Kan jeg også be statsråden om å redegjøre for hvilken dialog Kommunal- og regionaldepartementet har med muslimske ledere, samt for om man legger opp til en mer aktiv politikk for integrering på arbeids- og boligmarkedet?"

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Anita Apelthun Sæle til kommunal- og regionalministeren:
    "I de senere år har det skjedd drap, kjønnslemlestelse, tvangsgifte, tvangsbortsending og andre former for tvang mot kvinner og barn med minoritetsbakgrunn. Seneste eksempel på dette er drap på en svensk-kurdisk jente som ikke innrettet seg slik hennes familie ønsket det. Det må nå forhindres at slikt kan skje flere ganger. Det er nødvendig med et hjelpeapparat med en helhetlig tilnærming til disse utfordringene. Primærhelsetjensten, skoleverket, trossamfunn og politiet må være viktige. Ikke minst er det viktig med en tverrfaglig tilnærming til denne svært komplekse utfordringen.
    Hva vil statsråden gjøre for å sikre at et slikt hjelpeapparat ivaretar rettighetene til barn og kvinner med minoritetsbakgrunn?"

  • Sak nr. 3

    Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om tiltak som kan sikre døve og sterkt hørselshemmede barn rett behandling til rett tid ((Innst. S. nr. 84 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:4 (2001-2002)))

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten John I. Alvheim til helseministeren:
    "Helseforetakene har fått til høring en ordning med felles innkjøpssentral for sykehusene i Vadsø for samling av alle sykehusinnkjøp. Ot.prp. nr. 66 for 2000-2001 slår fast at det strategiske ansvaret for forsyning legges på de regionale helseforetakene. Meg bekjent foreligger det ikke økonomiske beregninger av nytten av et slikt tiltak. Vadsø ligger svært langt fra både de fleste sykehusforetak og leverandører. Reisevirksomheten og faren for dårlig tilpassede innkjøp til det enkelte foretak vil medføre svært store kostnader. Avstanden til brukerne og oppbygging av dobbel kompetanse samt et omfattende byråkrati vil gjøre prosjektet lite brukervennlig og føre til fjerning av eierskap til og ansvar for valgene.
    Hvilke konkrete foreliggende utredninger eller rapporter viser at dette vil bli en fornuftig og besparende ordning for helseregionene og samfunnet som helhet?"

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.10.