Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2002 kl. 10

Dato: 27.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Odd Holten (KrF): «Som en følge av fergetrafikken mellom Moss og Horten gikk det i fjor 131 000 vogntog gjennom Moss sentrum. En del av dette er farlig gods. Ifølge Moss Avis 16. februar 2002 vil Bastø Fosen ikke rapportere hva slag farlig gods som blir fraktet med fergene. Moss kommune er avhengig av å få denne informasjonen for å lage en god beredskapsplan og være forberedt på krisehåndtering.

Vil statsråden ta initiativ for å pålegge fergeselskapet å gi disse opplysningene til kommunen?»

Statsråd Torild Skogsholm:  Sjøfartsmyndighetene stiller krav om at rederiet skal ha kopi av landtransportens fraktbrev, slik at de til enhver tid skal kunne ha oversikt over hvilket farlig gods som blir fraktet med ferjene – dette for å ivareta sikkerheten for passasjerer og materiell på best mulige måte under overfarten. Rederiets ansvar opphører når transporten forlater ferjene. Etter henvendelse fra Statens vegvesen og Moss kommune rapporterter rederiet nå antall transporter med farlig gods til kommunen. Omfanget av transporten er på den måten kartlagt.

For transport på land gjelder det egne regler. Det foreligger imidlertid ingen opplysningsplikt om hvilket farlig gods som blir fraktet fra sted til sted, så lenge transporten er godkjent. Statens vegvesen godkjenner biler og tilhengere for transport av farlig gods og foretar kontroller av slik transport. I noen sammenhenger er det ønskelig å få kunnskap om hva slags farlig gods som blir transportert, og Statens vegvesen foretar i den forbindelse enkelte registreringer av dette.

Jeg har forståelse for at Moss kommune ønsker best mulig tilgang til informasjon for å kunne ha beredskap mot eventuelle krisesituasjoner. Jeg vil derfor ta initiativ til at Statens vegvesen, Direktoratet for brann- og elsikkerhet, rederiet og de berørte kommuner kartlegger problemet, slik at lokale myndigheter får utarbeidet best mulige kriseplaner.

Odd Holten (KrF): Dette var jo et svært positivt svar. Det er vel egentlig slik å forstå at Moss kommune i stor grad nå kan nyte godt av den holdning som statsråden her gir uttrykk for. Det er ikke tvil om at sentrum i Moss, med små arealer, kronglete veisystemer med rundkjøringer, lyskryss, bakker og smale veier, er et lite veivillig strøk. Her er det altså store muligheter for at det kan oppstå alvorlige krisetilfeller. Og når statsråden nå sier at det er vilje til å få fram faktisk informasjon som kan føre til at kommunen til enhver tid vet hva som ferdes gjennom byen, må situasjonen i denne saken sies å være løst. Jeg håper derfor at statsråden snarest mulig tar dette initiativet.

Statsråd Torild Skogsholm: Vi er nok her rimelig enige om at det er viktig å ivareta behovet for sikkerhet ved transport av farlig gods, så derfor vil jeg gjøre mitt og ta det initiativet som er nødvendig for at vi skal følge opp denne saken på en god måte.

Odd Holten (KrF): Bare helt til slutt: Jeg må si at jeg ble litt forundret da jeg leste om dette i avisen, for det er ikke tvil om at det er åpenhet og dette med føre var-prinsippet som må ligge til grunn når det gjelder denne type saker. Et godt samarbeid mellom trafikkselskapet Bastø Fosen og Moss kommune må jo være selve grunnpilaren i denne saken.

Så igjen: Takk for et positivt svar, og jeg forventer at dette skjer omgående.