Stortinget - Møte torsdag den 28. februar 2002 kl. 10

Dato: 28.02.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 89 (2001-2002), jf. St.meld. nr. 8 (2001-2002))

Sak nr. 5

Innstilling fra næringskomiteen om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 1999 og 2000

Talere

Votering i sak nr. 5

Bendiks H. Arnesen (A) (ordfører for saken): Næringskomiteen er samstemt i den foreliggende innstilling om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i årene 1999 og 2000.

Komiteen sier i sine merknader at man er opptatt av fiskerinæringens store bidrag til verdiskapingen, viktige arbeidsplasser og avgjørende betydning for bosettingen langs kysten.

Når man leser denne stortingsmeldingen, får man god informasjon om hvor viktig fiskerinæringen egentlig er for inntektene til hele samfunnet vårt, men jeg tror ikke alle er klar over den avgjørende betydning denne næringen har for at det fortsatt skal bo folk i bygder og for så vidt også i mange byer langs hele vår langstrakte kyst.

Således har de tradisjonelle fiskeriene og havbruk også stor betydning for at andre næringer skal kunne drives og utvikles. Det er ikke noe for sterkt å si at fiskerisektoren er avgjørende for bosettingen i distriktene. Ut fra dette er det så overordnet viktig å ta sterke grep for å berge ressursene og for å sikre distriktene landing av fangster som skaper arbeidsplasser også på land. Komiteen har merket seg at utenlandske landinger i Norge utgjorde 25 pst. av all omsetning gjennom salgslagene i 2000. Det sier seg selv at slike kvantum er av stor betydning for fiskeindustrien på land, og særlig er dette meget viktig for den nordlige landsdelen.

I komiteen har vi registrert at Sverige og Danmark har klaget det norske transittforbudet til Europakommisjonen, og at kommisjonen har tiltrådt disse landenes oppfatning. Komiteen viser til at det er fremmet forslag til løsninger, og det understrekes at det er av stor betydning at det finnes løsninger på dette viktige spørsmålet.

Høsten 2000 var preget av stor fokusering på ulovligheter i fiskerinæringen, hvor både fiskere og kjøpere kom i søkelyset for juks. Dette ble tatt meget alvorlig, ikke minst fordi dette også må ses i lys av den vanskelige ressurssituasjonen. Det er bra å se at de virkemidler som ble satt i verk fra departementets side, hadde en umiddelbar avskrekkende virkning. Komiteen mener at denne utviklingen fortsatt må følges nøye.

Norsk fiskeeksport utgjorde i 2000 31,4 milliarder kr. Dette var en økning i forhold til 1999. Dette understreker hvor viktig denne næringen er for landet vårt.

Komiteen har med bekymring mottatt signaler om at det for laks er en eksportnedgang i 2001. Dette ligger utenom de årene meldingen gjelder, men dette er urovekkende for en så viktig del av fiskeeksporten, og komiteen ber derfor om å bli orientert om dette på egnet måte. For egen del vil jeg si at jeg er veldig godt fornøyd med den måten fiskeriministeren har orientert på i denne viktige saken, senest med et skriv for få dager siden. Her må det være et felles ansvar å finne løsninger som kan rette på situasjonen.

Til slutt poengterer komiteen at markedsinvesteringene gjennom Eksportutvalget gir god effekt for næringen, og viser til en analyse som konkluderer med at næringen får 3 kr igjen for hver krone som investeres i markedsarbeidet for laks i EU. Komiteen ser med tilfredshet på dette resultatet.

Marit Arnstad (Sp): Innstillingen om råfiskloven i løpet av de to siste årene, er enstemmig, og jeg tar ordet bare for kort å kommentere ett konkret punkt i innstillingen der det fra Senterpartiets side er behov å utdype det som er sagt.

Råfisklovens system innebærer at fangster som landes i Norge, ikke kan føres ut av landet uten at de er omsatt gjennom eller godkjent av et salgslag. Vi har altså et såkalt transittforbud, som er en viktig del av sjølve systemet bak råfiskloven. Det er nå utfordret fra Sverige og Danmark i forhold til EU-kommisjonen og EUs system for spørsmål om en ulovlig vridning av konkurransen. Komiteen har bemerket dette, og har sagt at den understreker betydningen av at dette spørsmålet blir løst, og at departementet på en egnet måte orienterer om den videre utviklingen i saken.

Jeg har bare lyst til å understreke – kanskje den sjølsagthet – at det er viktig for Senterpartiet at dette spørsmålet løses på en slik måte at man fortsatt kan opprettholde et transittforbud. Det er nødvendig å presisere dette, for Senterpartiet er av den oppfatning at dersom man ikke løser denne saken på en slik måte at man kan opprettholde transittforbudet, vil man også kunne uthule sjølve råfisklovens system og formål.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg registrerer at det er en samlet komite som står bak innstillingen, og den beskrivelsen av næringen som saksordføreren gav, slutter jeg meg så absolutt til.

Formålet med stortingsmeldingen er å orientere Stortinget om gjennomføringen av både råfiskloven og fiskeeksportloven, og derigjennom gi Stortinget kunnskap om en del nøkkeltall vedrørende omsetningen. Meldingen legges fram annethvert år, og slik vil vi også videreføre praksisen.

Selv om dette er en melding om aktivitetene i 1999 og 2000, vil jeg likevel benytte anledningen til å understreke Regjeringens syn på organiseringen av førstehåndsomsetningen som kommer til uttrykk i Sem-erklæringen, som ligger til grunn for Regjeringens arbeid. Råfiskloven skal videreføres som et fundament for fiskeripolitikken. Samtidig vil vi selvfølgelig følge den opp og eventuelt justere lovverket der utviklingen tilsier det, men jeg understreker at jeg ikke har noen umiddelbare planer i så måte. Så råfiskloven ligger fast.

2000 var et særdeles godt år for næringen, slik saksordføreren også slo fast. Og til tross for at 2001 ikke ble like bra, ser jeg optimistisk på mulighetene innen den marine sektor i tiden som kommer. Næringen er jo for så vidt vant med svingninger, og jeg er overbevist om at det fundamentet som ligger der, er et godt fundament for utviklingen framover. Jeg følger utviklingen nøye og vurderer rammevilkårene kontinuerlig, slik at de skal være tilpasset den rådende situasjonen, enten det er svingninger i hvitfisksektoren eller i laksesektoren. For meg er det viktig å sørge for at vår visjon «Verdier fra havet – Norges framtid» er retningsgivende og en inspirasjonskilde for forvaltningen av våre fiskeressurser og utformingen av handelspolitikken. Når det gjelder den konkrete nedgangen i eksportverdien for laks, har jeg – som også saksordføreren var inne på – valgt å informere næringskomiteen om dette i et eget brev. Det berører jo først og fremst 2001, som ikke er en del av meldingen som sådan.

Saksordføreren tok i sitt innlegg opp ulike sider ved næringen – potensialet, kontroll, transitt osv., og jeg skal kommentere noe av det. Dersom vi skal nå vårt mål om en mangedobling av verdiskapingen i næringen fram mot 2020, er det viktig at vi har orden i egne rekker. I forhold til arbeidet mot ulovligheter i fiskerinæringen kan jeg forsikre Stortinget om at dette tas på alvor. Jeg arrangerte for et par uker siden et møte hvor myndighetene og ulike deler av næringen – fra fangst til produksjon og eksport, statsadvokaten i Rogaland, kystvakt, Skattedirektoratet og Toll- og avgiftsdirektoratet – møttes og drøftet situasjonen, og så på veien videre. Det var et møte med bred representasjon, som satte etikk på dagsordenen.

Det er betryggende å registrere at alle parter i fiskerinæringen tar problematikken rundt ulovlighetene svært alvorlig, og sammen skal vi arbeide for å redusere dette problemet så godt som mulig. Regjeringen fant det i denne sammenhengen viktig å øremerke midler til ressurskontroll, og konkret skal kontrollinnsatsen på kaikanten og på havet styrkes. I 2001 ble det i revidert budsjett bevilget midler til 18 nye stillinger i Fiskeridirektoratet. Disse skal videreføres, og innsatsen styrkes ytterligere i 2002. Eksempelvis skal forslaget til innføring av landingsseddel sluttføres og sendes på høring, slik at det snarest kan legges til rette for at ordningen trer i kraft. Dette er bare en del av de satsingsområdene det jobbes aktivt med for å optimalisere ressurskontrollen. Og jeg understreker at næringen er veldig beredt til å bidra i så måte.

I innstillingen ber komiteen om en redegjørelse for utviklingen i transittsaken, noe også saksordføreren tok opp, og som ble berørt i representanten Arnstads innlegg. Her kan jeg meddele at prosessen går videre. Vi er inne i en dialog som dreier seg om hvordan transitt rent praktisk og teknisk kan gjennomføres dersom en avtale blir inngått. Når det gjelder forslagene vi har framsatt i to PM til EU-kommisjonen, ventet vi en respons på et høynivåmøte som ble avholdt mellom kommisjonen og Fiskeridepartementet i januar. Det skjedde imidlertid ikke, men det ble fra EUs side meddelt at intensjonen er å gi en tilbakemelding innen det neste høynivåmøtet 1. juni 2002.

Det er ingen tvil om at potensialet for vekst i fiskeri- og havbruksnæringen er stort. God adgang til markedene er imidlertid avgjørende for å lykkes med å realisere dette potensialet. Jeg er derfor glad for at næringskomiteen har merket seg resultatet av Eksportutvalget for fisk sine markedsinvesteringer.

I et langsiktig perspektiv er den nye forhandlingsrunden i WTO særlig viktig, og Regjeringen legger i den forbindelse spesielt vekt på tollbetingelsene for sjømateksporten, samt å stramme inn bruken av antidumpingverktøyet. EU er og blir det viktigste markedet for sjømateksporten vår. Arbeidet med å sikre tilstrekkelige betingelser både for nåværende og fremtidig eksport av laks til EU, samt å sikre at næringen blir kompensert for forverret markedsadgang som følge av EUs utvidelse østover, har derfor høy prioritet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 1794)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 8 (2001-2002) – Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 1999 og 2000 – blir lagt ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 6 foreligger det ikke noe voteringstema.