Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Marit Arnstad (Sp): «Reduksjonen av midler til Havforskningsinstituttet har ført til at innsatsen blant annet på flerbestandsforskning må reduseres. I en situasjon med økende bestander av sel og hval er dette svært uheldig.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at forskningen på dette området kan videreføres og utvides til også å omfatte sjøpattedyr?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Spørsmålet må bygge på en viss grad av misforståelse, for det har seg slik at bevilgningen til Havforskningsinstituttet for 2002 over Fiskeridepartementets budsjett kap. 1020 har en realøkning på 27,2 mill. kr. Det er altså langt fra en reduksjon av midler til Havforskningsinstituttet. Av realøkningen skal 4 mill. kr gå til å styrke nettopp ressursforskningen.

I tillegg overtok Havforskningsinstituttet fra 1. januar 2002 de oppgaver innen ressursforskning som hittil har vært utført ved Fiskeriforskning i Tromsø. Dette skal danne grunnlaget for å etablere en egen avdeling av Havforskningsinstituttet i Tromsø. Havforskningsinstituttet får gjennom dette ansvaret for å forvalte den samlede nasjonale innsatsen på ressursforskning.

Fiskeriforskning har på sin side også fått en realøkning i sitt budsjett for 2002, hvorav 4,7 mill. kr er øremerket til ressursforskning. Denne økningen utgjør sammen med økningen over Havforskningsinstituttets budsjett til ressursforskning en samlet realøkning til ressursforskning på 8,7 mill. kr i 2002.

Hovedinnsatsen innen ressursforskningen skal være å fremskaffe et godt kunnskapsgrunnlag for en bærekraftig høsting av det marine ressursgrunnlaget.

Det skal foretas tellinger med påfølgende bestandsberegninger på grønlandssel og klappmyss i Vesterisen i 2002. Det er foretatt tellinger for kystsel tidligere, som ligger til grunn for uttaket. Arbeidet med bestandsberegninger for hval, med hovedvekt på vågehval, skal videreføres på dagens nivå. Arbeid med hvalens fordeling i økosystemer og interaksjon med fiskeriene skal prioriteres.

Fiskeriforskning har opparbeidet seg stor ekspertise på sjøpattedyr. Innenfor den nye organiseringen, hvor denne ekspertisen vil inngå som en del av Havforskningsinstituttet, ser jeg for meg en betydelig styrket innsats totalt sett på sjøpattedyrforskningen i Norge.

I stedet for å være beskjemmet over en redusert forskningsinnsats på sjøpattedyr, som da ikke er tilfellet, er jeg tilfreds med å kunne si at denne forskningen har fått et styrket grunnlag, og det er både representanten Arnstad og jeg enige om er nødvendig.

Marit Arnstad (Sp): Kommentaren til budsjettsituasjonen ved Havforskningsinstituttet og Fiskeriforskning i Tromsø er det jeg vil kalle en smule skjønnmaling, ettersom den forventede ressursinnsatsen på disse områdene i forhold til det budsjettet som ble framlagt i begynnelsen av oktober, ble kuttet ved den tilleggsproposisjonen som ble framlagt i begynnelsen av november. Så vidt jeg husker ca. 7 mill. kr i minus på Havforskningsinstituttet og ca. 3 mill. kr på Fiskeriforskning i Tromsø.

Når det er sagt, vil jeg si at jeg synes det er positivt at fiskeriministeren er opptatt av dette spørsmålet. De reduksjonene som kom fra den nye regjeringen, skapte en viss usikkerhet omkring den framtidige innsatsen på dette området. Jeg synes derfor det er positivt at ministeren nå sier så tydelig at han ønsker seg en kraftigere innsats på området.

Ellers vil jeg benytte anledningen til å spørre om en slik ny innsats ikke bare skal skje innenfor en ny organisering, men i tiden framover også kommer til å skje gjennom en helt bevisst ressursmessig prioritering.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg vil selvfølgelig ikke ha oppfatning om det kommende budsjettet. Regjeringen skal samles på Halvorsbøle til helgen, og jeg skal vokte meg vel for å snakke om fremtiden i så måte. Derimot skal jeg garantere at for fremtiden er dette et prioritert område.

For Regjeringen og for meg som fiskeriminister er det et ønske om økt innsats og flere midler knyttet til bestandsforskning, nettopp fordi vi må se tingene i en økosystemsammenheng. Økosystemforvaltning ligger til grunn for den politikken som har vært ført, og det ser vi både av de klare prioriteringene i budsjettet og av den innsats vi gjør for å øke uttaket av kystsel innenfor de anbefalingene som er der. Vi har økt uttaket av hval innenfor det regimet som er lagt av IWC. På den måten har vi dokumentert at vi er villig til å gå den veien som er nødvendig for å sette dette i sammenheng – da trengs det økt kunnskap om kompliserte sammenhenger – og det har vi gjort gjennom budsjettet. Det er ikke riktig å fremstille det som om kuttet på f.eks. Fiskeriforskning i Tromsø går ut over flerbestandsforskningen. Det er en realøkning som står fast, og det er jeg fornøyd med.

Marit Arnstad (Sp): Jeg får konstatere at fiskeriministeren og jeg ser ut til å være enige om beskrivelsen av behovet for en mer intensiv forskning på dette feltet, særlig i en tid der vi ser at det er økende bestander av både sel og hval. – Så får vi komme tilbake til de framtidige budsjettdiskusjonene når fiskeriministeren og resten av Regjeringen har vært på Halvorsbøle og Stortinget igjen får budsjettspørsmål til drøfting.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg kan bekrefte at det budsjettfremlegget som vil komme for neste år, vil bli fremlagt i Stortinget, og da skal vi drøfte disse tingene!

Presidenten: Det var betryggende!