Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til sosialministeren:

«Nokre kommunar legg førebels planane sine på is, med den kostnadsauke det medfører, i påvente av avklaring frå regjering og storting når det gjeld ei verdig avslutning av handlingsplanen for eldreomsorg. Andre har tilbodet til dei mest pleietrengande att å løysa, dei har ikkje noko anna val enn å fortsetja utbygginga utan pr. dato å vera tildelt tilskott.

Kan statsråden stadfesta at dei kommunane som i dag ikkje har tilbod om heildøgns pleie og omsorg til 25 pst. av sine eldre over 80 år, vil få tilskott?»

Statsråd Ingjerd Schou: Regjeringens mål, slik det også er uttrykt i Sem-erklæringen, er å fullføre eldreplanen slik at de mål Stortinget har satt for planen når det gjelder dekning, enerom og modernisering av gammel bygningsmasse, nås.

Etter at Stortinget i budsjettet sluttet seg til en utvidelse av rammen for handlingsplanen med 4 000 plasser, har vi i 2002 en ramme på 8 200 enheter til fordeling. Regjeringen har styrket den statlige styringen over midlene som bevilges gjennom eldreplanen, for å sikre at pengene går til de kommunene som har dårligst dekning, og at heldøgns pleie og omsorg prioriteres ved tildelingen.

Så gjenstår det en bunke med søknader fra kommunene som det ikke er rom for innenfor den tilsagnsrammen Stortinget har satt. Regjeringen arbeider nå med å utarbeide en grundig oversikt over hva som gjenstår i forhold til de mål Stortinget har satt når allerede godkjente byggeprosjekter er ferdig bygd. Fortsatt er om lag halvparten av sykehjemmene og omsorgsboligene som ble reist med midler fra eldreplanen, under bygging.

Regjeringen kommer med en sak til Stortinget denne våren om fullføringen av eldreplanen, hvor vi også vil gjøre opp status og evaluere planen i forhold til de mål Stortinget har satt for eldreplanen. Spørsmålet om en ytterligere utvidelse av tilsagnsrammen vil bli tatt opp her.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Senterpartiet sitt syn er at dei kommunane som har utarbeidd sine planar i samråd med Husbanken, fylkesmannen og fylkeslegen, skal ha eit statleg tilskott. Alt anna er både urettferdig og uakseptabelt. Det er jo òg sjølvmotseiande, for det er statlege instansar som her har gitt råd undervegs. Mange kommunar har endra planane sine fordi Husbanken, fylkesmannen og fylkeslegen har bidrege i forhold til sjølve planlegginga.

Vi har forståing for ei eiga sak, som vi meiner bør innehalda både ei oversikt over innmelde behov, departementet si vurdering, departementet sine forslag og òg ein plan for rekruttering av nødvendig personell, og ikkje minst finansiering og oppfølging. Men det handlar no om å gi kommunane tryggleik, slik at dei som no held på, kan fortsetja og ikkje leggja planane sine til sides i påvente av nye signal. Det handlar faktisk om ei verdig avslutning av eldreplanen.

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg er veldig glad for at representanten Meltveit Kleppa er like opptatt av fullføringen av eldreplanen som jeg er. Det som er viktig, og som jeg også regner med at representanten Meltveit Kleppa er enig i, er at det er den rammen som Stortinget har vedtatt, som nå er til fordeling. Der har vi en streng prioritering. Det er viktig at vi holder på utgangspunktet for eldreplanen, nemlig målsettingen for den. Og det blir da en prioritering fra vår side i forhold til hvert enkelt fylke, og det er også en streng prioritering videre fra fylkesmannen til de prosjekter og kommuner som søker. Det er utgangspunktet i den vedtatte rammen.

Så er vi i gang med å vurdere søknadene som jeg nevnte. Der er målene og kriteriene fortsatt de samme, nemlig at det skal være heldøgns pleie- og omsorgsdekning for 25 pst. av de over 80 år hele året, samt enerom og modernisering, som også mange kommuner har behov for.

Vi kommer med en sak om dette til Stortinget til våren, og da får representanten Meltveit Kleppa anledning til både å vurdere saken og delta i debatten om den.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Statsråden viste til dei måla som i si tid vart sette. Fyrste gongen vi såg dette, var i St. meld. nr. 50 for 1996-97, og då var dekning til 25 pst. berre eit av fleire element, men veldig viktig, og òg noko som Stortinget seinare har forsterka.

Eg har gått inn og sett på situasjonen i mitt eige fylke, der denne siste delinga medførte 539 einingar tildelt og 634 på vent. Stavanger og Sandnes er to av fleire kommunar som i denne omgangen på langt nær oppfyller denne dekninga. Andre kommunar har sine tyngste pleietrengande igjen fordi dei har sytt for ombygging osb. Kva er det som gjer at ikkje statsråden sjølv, som har hovudansvaret for tilrettelegginga av ei sak for Stortinget, kan seia at dekninga av heildøgns pleie og omsorg til 25 pst. av dei over 80 år skal vera resultatet i alle kommunar? Utviding elles skal vi òg koma tilbake til Stortinget med.

Statsråd Ingjerd Schou: Målsettingen om dekning av heldøgns pleietilbud for 25 pst. av dem over 80 år ligger fast. Men jeg regner også med at representanten er like opptatt som undertegnede av at det er den rammen som Stortinget har gitt, vi skal holde oss innenfor.

Som sagt gis det anledning ved den saken om fullføring av eldreplanen som vi kommer med til Stortinget til våren, å se på hvordan vi skal klare å fullføre.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 5.