Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Leif Christian Johansen (KrF): Jeg vil tillate meg å stille kommunalministeren følgende spørsmål:

«I 1992 kom det fra Kommunaldepartementet forskrift om nye prinsipper for fylkeskommunale budsjetter og regnskaper. Disse innebar at private helseinstitusjoner som får tilskudd fra fylkeskommunen, må bokføre feriepenger som fordring overfor fylkeskommunen.

Finner statsråden det rimelig at private helseinstitusjoner, som fra 1992 er blitt pålagt å føre feriepenger som fordring i forhold til fylkeskommunen, nå blir økonomisk skadelidende fordi fylkeskommunene ikke vil gi refusjon for feriepenger?»

Statsråd Erna Solberg: I forbindelse med den statlige overtakelsen av spesialisthelsetjenesten fra 1. januar 2002 er det over statsbudsjettet for 2002 bevilget ca. 2,3 milliarder kr som tilskudd til fylkeskommunene til dekning av tidligere påløpte feriepenger i fylkeskommunene og som kompensasjon for rentetap som fylkeskommunene senere har hatt. Bevilgningen må ses på bakgrunn av endrede regler for føring av feriepenger i kommuneregnskapene.

En del private helseinstitusjoner har tidligere mottatt årlige driftstilskudd fra fylkeskommunene. Disse institusjonene har vært underlagt andre regnskapsregler enn fylkeskommunene, og har slik sett ikke vært direkte berørt av de endrede forskrifter for kommuneregnskapet som er omtalt over. Disse forskriftene påla ikke private helseinstitusjoner bestemte måter å føre feriepenger på. Grunnlaget for beregningen av det årlige tilskudd til den enkelte institusjon har også vært en sak mellom institusjonen og fylkeskommunen.

Noe mindre enn halvparten av feriepengetilskuddet i 2002 står den enkelte fylkeskommune fritt til å nytte til ulike formål, herunder også gi tilskudd til private helseinstitusjoner som eventuelt har fulgt en tilsvarende regnskapspraksis som fylkeskommunene tidligere. Ved beregning av feriepengetilskuddet er likevel en slik utgift ikke medregnet.

Jeg vil som kommunalminister oppfordre fylkeskommunene til å opptre på en ryddig måte i forhold til private helseinstitusjoner, men mener det er vanskelig i respekten for det kommunale selvstyret å pålegge dem bestemte løsninger. Utgangspunktet her bør være at man har avtaler som tar høyde for, også mellom private institusjoner og fylkeskommunen, at man kan finne frem til løsninger på dette problemet. Dessverre har det ikke i alle fylkeskommuner vært ryddige avtaler knyttet til dette.

Leif Christian Johansen (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Dette er jo et problem som nok særlig er knyttet til overgangsprosessen, overføring av spesialisthelsetjenestene til statlig eierskap. Jeg er også klar over at problemet ikke gjelder i alle fylker, men i enkelte fylker, som statsråden sier, der avtaleverket kanskje ikke har vært ryddig.

Jeg registrerer også at statsråden ser det som naturlig at påløpne feriepenger for de private institusjonene blir inndekt av fylkeskommunen, uten at statsråden vil gi en instruks fra denne sal.

Statsråd Erna Solberg: Vi må ha respekt for det kommunale selvstyret og si at når en kommune eller, som i dette tilfellet, en fylkeskommune inngår avtaler med private aktører, tar man også høyde for nye regler og eventuelt nye pålegg om regnskapsføring av f.eks. feriepenger i forbindelse med de avtalene. Spesielt innenfor sektorer hvor det har vært lange tradisjoner med institusjoner som ikke har vært på anbud, oppdager vi at det er problemer med at avtaleforholdene ikke nødvendigvis er gode og klare på alle måter, fordi de har vært en integrert del av fylkeskommunens budsjetter og økonomi når vedtakene har vært fattet. Jeg synes likevel ikke det er grunnlag for at man skal gå inn og lage spesielle pålegg overfor fylkeskommunene. Fylkeskommunen er et eget, selvstendig folkevalgt organ som i like stor grad som Stortinget og andre folkevalgte organ må ta ansvar for å ha ryddighet i disse prinsippene. Det er en del av Regjeringens moderniseringsarbeid å sørge for delegering av ansvar og oppgaver, og i denne sammenheng er det ansvar for ryddigheten i fylkeskommunen.